Vaimse tervise terviseks

10. oktoober on ülemaailmne vaimse tervise päev, mille raames korraldab psühhiaatria ja psühhoteraapia keskus Sensus koostöös Sõpruse kinoga kaks filmiõhtut. 10. oktoobril näidatakse filmi „Jimmy P.” ning 17. oktoobril linateost „Häbi”. Mõlemal korral arutletakse pärast seanssi koos professionaalidega filmides näidatud psüühikahäirete ja sekkumismeetodite üle. Küsida võib kõike. Vt ka kinosoprus.ee.

Aasta täis draamat.

Tiiu Suvi, toimetaja

Uskumatu teekond

Oktoobris jõuab kinno dokumentaalfilm „Aasta täis draamat” palgalisest teatrivaatajast. Kinoteater otsis selleks inimest, kes oleks teatrikogemusest puutumata, 450 taotleja hulgast valiti välja Alissija-Elisabet Jevtjukova, 21aastane rätsepaharidusega slaavi tüdruk Valgast. Eksperimendi korras vaatas Alissija ära kõik aastal 2018 esietendunud lavastused ehk 224 etendust! Režissöör Marta Pulk ütleb, et see pole film teatrist, vaid iseseisvumisest ja oma koha otsimisest elus. Alissija tegi aastaga läbi uskumatu teekonna.

Diana Arno stiilinäide.

Karolin Kuusik, moe- ja ilutoimetaja

Ootan moenädalat

Jah, see on moetoimetajana ka minu kohustus, kuid sellest hoolimata lähen Tallinna moenädalale hea meelega. Kohapeal saab varjamatu huviga vaadelda superstiilseid ja kuulsaid külalisi, panna silma peale headele modellidele ning tutvuda disainerite uusima loominguga. Seekord toimuvad show’d Kultuurikatlas 16.–19. oktoobrini. Viimasel päeval teen ka ise tööd, olles Tallinn Dollsi kollektsiooni stilist. Tuleb vinge maraton!

The Rocky Horror Picture Show.

Elis Svistunova, kujundaja

Kultusfilm uues kvaliteetses kuues

Olin vist 16aastane, kui sõprade pool pandi mängima freaky muusikal aastast 1975 – „The Rocky Horror Picture Show. Sattusin sellest veidrast teosest parajalt vaimustusse ja olin kindel, et see pole viimane kord, kui filmi vaatan. Nüüd, kui tollest seansist on möödas üle kümne aasta, on aeg küps, et elada ja laulda kaasa kõigi nende värvikate karakterite seiklustele. Nimelt saab Coca-Cola Plazas kõigil oktoobrikuu kolmapäevadel nautida muusikali parema pildi- ja helikvaliteediga kui kunagi varem! Minek!

Jonathas de Andrade, kaader videost „O Peixe” („Kala”), 2016.

Krõõt Tarkmeel, fotograaf

Fotosügis on käes

Kõigi fotolembeste rõõmuks toimub 6. septembrist 3. novembrini taas kord Tallinna Fotokuu biennaal, mille eriilmelisest publikuprogrammist leiavad endale midagi kõik, koolilastest täiskasvanuteni. Põhiprogrammi kuuluvad näitused Eesti kaasaegse kunsti muuseumis, Tallinna kunstihoones ja uues Kai kunstikeskuses, samuti kunstifilmide programm Sõpruse kinos, Foto Tallinna kunstimess Noblessneris ja mitmekesine satelliitprogramm Tallinna eri näitusepindadel. Rohkem infot fotokuu.ee.

The Great Gatsby.

Kelly Kipper, vanemtoimetaja

Kaante vahele köidetud elu

Ühel ilusal õhtul Rahva Raamatu uues kohvikpoes ekseldes märkasin F. Scott Fitzgeraldi taskuformaadis raamatut „The Great Gatsby”. Mind ei võlunud üksnes teos ise, vaid ka selle vorm – imeilusad kullakarva lehed, mis olid köidetud helesinise unistuse tooni kangaskaante vahele, õrn siidpael järge pidamas. Kuna olemas olid ka teised Fitzgeraldi teosed, otsustasin soetada terve „raamatukogu”. PS! Samas sarjas on ilmunud teisigi kirjandusklassikuid. Ilus kingitus. Nii endale kui ka kellelegi kallile.

Loe!
Annela Laaneots, „Minu Setomaa. Külatüdrukust kuningriigi peaks”

2014. aasta augustis valis rahvas Annela ülembsootskaks ehk Seto kuninga Peko asemikuks. Raamatus kirjutab autor mitme armastuse vahel laveerimisest – kuidas mahutada ellu maailmaparandamine, väikesed lapsed, tunded Setomaa vastu ja nendega seotud kohustused? Keda ülembsootska valitsemissau kiior on kord puudutanud, ei muutu enam kunagi endiseks…

Héctor García, Francesc Miralles, „Ichigo ichie”

Lase minevikul minna ja ära muretse liialt tuleviku pärast… vaid nii saad kogu tähelepanu käesolevasse hetke koondada ja elu täiel rinnal nautida. Lihtne öelda, raske teha? Sugugi mitte! Autorid õpetavad, kuidas jaapanlaste kombel rahulolevama iseendani liikuda.

HellaHair
Tere tulemast tagasi!

Kuigi Carrie Bradshaw uskus, et sametist juuksekummid ei tee kunagi tagasitulekut, siis ometigi siin need on! Oleme avastanud eestimaised patsikummid HellaHair, mis näevad šikid välja ja hoiavad juuksed – kiharaid kahjustamata – kenasti paigal. Vt ka: hellahair.ee