Alusta alati esmatähtsast

Öeldakse, et kiireim viis prioriteete välja selgitada on seista silmast silma enda või mõne lähedase surelikkusega. Kui küsida inimestelt, mis on nende elus esmatähtis, võivad paljud vastata automaatselt ”perekond”, aga reaalsus on tihtipeale teine. Isiklik ambitsioonikus, materiaalsed unistused ja eduteostus võivad kasvada sedavõrd suureks, et arvatakse, et perekond on kõige tähtsam, kuid teod ja ka kalender räägib hoopis midagi muud. On üks ütlus: ”Näita mulle, mida sa sööd ja ma ütlen sulle, kui terve sa oled.” Sama analoogi on võimalik üle kanda ka esmatähtsa tuvastamise konteksti: ”Näita mulle enda kalendrit ja ma ütlen sulle, mis sinu prioriteedid on.”

”See, kuidas veetsin oma aega tegelikult, rääkis hoopis teist lugu: olin pidevalt komandeeringus, töötasin üle 60 tunni nädalas, võtsin nädalavahetustel pere arvelt aega, sest taas kord hakkas mingi projekti tähtaeg saabuma. Isegi kui pere oli mulle kõige tähtsam, sai see sageli teiste väidetavalt vähemtähtsate asjade pärast kõrvale lükatud. Mu teod ei olnud kooskõlas sellega, mille väitsin olevat esmatähtsana. Sügavalt järele mõeldes ja endasse vaadates sain aru, et üle kõige väärtustasin hoopis tulemuslikkust ja eneseteostust. Peaaegu kogu mu aeg ja energia kulus ühele projektile teise järel. Laste unejutule keskendumise asemel mõtlesin ärimõõdikutele. Selle asemel, et kuulata, kuidas naise päev läks, noogutasin sunnitult, ise samal ajal e-kirju sirvides ja pakilistele ka vastates,” jagab Elrod valusat kogemust.

Kui sinu elus on ainult üks prioriteet, muutub kõik muu automaatselt teisejärguliseks. Kuid me ei käitu niimoodi ainult tulemuslikkust mõjutavate ülesannetega, vaid ka hulga teiste asjadega, mis on palju vähem tähtsad. Mõtle, kui palju aega sa veedad Netflixi või uudiseid vaadates, internetis surfates, Facebooki lehitsedes või telefonimänge mängides. Kõik need tegevused röövivad esmatähtsalt aega. Kui oled eales mõelnud, et sul ei ole aega selle kõige tähtsamaga tegeleda, pole asi ajapuuduses, vaid selles, et kulutad seda vähemtähtsatele asjadele, mille arvad olevat põhilised ainuüksi seetõttu, et kulutad neile palju aega. Pea meeles, et su ajakava ei valeta.

Erakordse pingutuse kolm sammu

Raamatus kirjutab Hal Elrod sellest, kuidas erakordne pingutus on imedevalemi teine pool. Imede tegemine nõuab aktiivset osavõttu ja pidevalt ponnistust. Pead olema valmis panustama nii aega kui ka energiat, mida on tähenduslike tulemuste saavutamiseks tarvis, ning muutma seda, kuidas ennast näed. Erakordne pingutus koosneb kolmest osast.

Esiteks koosneb see tegudest, mis viivad ideaalsele tulemusele lähemale. Sellised teod tagavad, et sa ei raiska aega ülesannete tegevustega, mis annavad vaid lühiajalisi tulemusi või millel on väike mõju ning mis teenivad ainult hõivatuna hoidmise ja tähelepanu tähtsalt kõrvale juhtimise eesmärki. See tähendab, et pead keskenduma tõhususele. Need peaksid olema mõõdetavad.

Teiseks koosneb see tegudest, mis lükkavad tõenäoliselt mugavustsoonist välja. Sellised teod aitavad areneda. Tehes täpselt sama, mida oled alati teinud, ei saa sinust kunagi imetegijat. Mugavustsoonist välja astuda tundub esiti rammestav, kuid aja jooksul saab sellest uus norm, tõhususeallikas ja pingutuse teetähis.

Kolmandaks koosneb see järjepidevast pingutusest pikema aja vältel (sõltumata vahepealsetest edusammudest). Sellised teod käituvad kui liim, mis hoiab kõike koos. Kui teed vaid paar sammu ja annad alla, ei jõua sa kuhugi. Pead olema valmis pikemat aega vaeva nägema, et jõuda kaugemale. Asja teine pool on see, et järjepidevus teeb asjad lihtsamaks. Mäletad, et pead mugavustsoonist välja astuma, eks? Pärast paari nädalat väljaspool mugavustsooni tegutsedes ei tundugi see enam nii ebamugav. Mugavustsooni laiendades avardad ka oma võimalusi.

Vankumatu usu tekitamine

Kas teadsid, et maailmakuulus kunstnik Vincent van Gogh müüs eluajal vaid ühe maali ühele sõbrale, end jätkas maalimist? Ta jõudis luua üle 800 taiese, millest igaüks maksab nüüd miljoneid dollareid. Walt Disney lasti ajalehetöölt lahti, sest tal polnud ühtegi head ideed. Pärast seda asutas ta maailma ühe kõigi aegade edukaima loomestuudio. Elvis Presleyle öeldi pärast prooviesinemist Grand Ole Oprys, et ta peaks veokijuhitööle naasma. Ta eiras seda soovitust ja temast sai muusikaikoon. Michael Jordan jäeti keskkooli korvpallimeeskonnast välja, misjärel ta liitus Chicago Bullsiga ja sai korvpallitäheks.

Usk on tabamatu. Seda on raske tekitada, sest definitsiooni järgi ei vaja usk tõestust. Usk on aga palju suurem, see kirjeldab võimet ületada mistahes ebaõnne ja saata korda käegakatsutavaid mõõdetavaid imesid. Tuleb möönda, et vankumatu usk, mis on pool imedevalemit, pole sugugi loomulik. Inimesed ei sünni vankumatu usuga. See pole loomupärane. See pole tunnetuslik. Vastupidi, see on loodud teadliku otsusega ja seda hoitakse sihilikult alal. Tippsaavutajaid kirjeldades tähistab vankumatut usku mitu väljendit, nagu piiritu eneseusk, ülim enesekindlus või kuulikindel veendumus. Kuidas seda ka ei nimetataks, ei leia eales ühtegi imetegijat, kel poleks seda hoiakut.

Erakordse elu hommikud

Raamatus ”Imede hommik“ on Hal Elrod kokku võtnud „parima praktika“, mis on läbi sajandite muutnud tuhandete edukate ja palju saavutanud inimeste elu ning pannud sellest kokku igahommikuse programmi. Nende lihtsate ja üllatavalt vähe aega võtvate „imedehommiku“ rituaalide kasutamine võibki olla viis saavutamaks kõik, mida oled kunagi soovinud, ja kiiremini, kui oled kunagi mõelnud.

Kas võtad aega, et endale keskenduda ja päevast läbijuhtumiseks optimaalset meeleseisundit luua? Või ootad tavaliselt ärkamisega viimase minutini, kui juba pead midagi tegema? Kas sinu hommikuid iseloomustavad sellised sõnad nagu „tüüne”, „rahulik” või „värskendav”? Enamiku tüüpilisi hommikuid iseloomustavad sõnad, nagu „kiirustav”, „hektiline”, „stressis” või isegi „kaootiline”. Teiste jaoks on aga tõesed „aeglane”, „laisk” ja „letargiline”. Milline stsenaarium sinu hommikute kohta käib?

Vaikus on kohese stressimaandamise jaoks üks parimaid mooduseid. Samal ajal kasvatame eneseteadlikkust ja meeleselgust, mis aitab eesmärkidele, prioriteetidele ja elus esmatähtsatele asjadele iga päev keskenduda. Hal toob raamatus välja mõned oma lemmiktegevused, millest võib vaikuse praktiseerimiseks midagi valida.

· Meditatsioon

· Palve

· Reflekteerimine

· Sügav hingamine

· Tänulikkus

On äärmiselt oluline, et sul oleks enda imedehommiku jaoks kõik ettevalmistatud, olgu see mõni hea raamat käe ulatuses, tee või kohvitass käepäralt, päevik, meditatiivne muusika vms. Oluline on, et hommikud oleksid pigem rahulikud ja ka planeeritud, et sul oleks aega iseendale.