Mõne inimese jaoks on raha tähtis ja oluline, kuid mitte ülim asi elus. See on vaid vahend, võimuallikas, mida kasutada teiste hüvanguks ja hea elu tagamiseks. Paljud on selle hankimiseks aga lausa valmis loobuma asjadest, mis on palju enam väärt: tervisest, ajast, perekonnast, enesehinnangust ja mõnel juhul ka ausast inimesest.

Mis takistab meid astumast teele, mis viib rahalise vabaduseni? Paljude inimeste puhul on selleks tunne, er asi käib neile üle jõu. Meid on õpetatud mõtlema, et „see on liiga keeruline” või „see pole minu ala”. Tegelikult on süsteem nõnda kavandatudki, er see segadusse ajaks ja et annaksid kontrolli „professionaalidele”, kes võtavad selle eest suurt tasu ja hoiavad sind teadmatuses. Edasistest peatükkidest õpid, kuidas seda vältida, aga kõige tähtsam on see, et ma tõestan sulle: investeerimise kaudu sõltumatuse saavutamine polegi nii keeruline.

Üks niiöelda mängu äraõppimise suuri väärtusi on see, et sa mitte ainult ei õpi võitma, vaid sul jätkub nüüd nii palju vahendeid, et teisigi aidata. Olgu meie olukord kuitahes raske, leidub alati inimesi, kes kannatavad veel rohkem. Kui keegi loob jõukust, on tema privileeg ja minu arvates ühtlasi kohustus anda tagasi neile, kes alles alustavad teed või neile, kes on läbi elanud tragöödia, mis on nad teelt kõrvale kallutanud. Ka minu perele langes osaks selline lihtne heategu ajal, kui meil polnud tõepoolest üldse süüa, ning see muutis kogu mu arusaamist inimestest ja elust. See aitas kujundada mind selliseks inimeseks, kes ma nüüd olen.

2. 7 lihtsat sammu vabaduseni: loo eluaegne sissetulek

Kõik, mis puudutab rahaasju, näib tänapäeval palju keerukam, kas pole? Kindlasti oled isegi imestanud, miks on nii raske raha säästa ja mugavalt pensionile minna. Ühiskonnas on tavaks saanud mõelda pensionipõlvele kui millelegi kindlale: pühamast püham eluetapp. Kuid ärme unusta, et pensionile jäämine on üsna uus idee. Tegelikult on see toiminud vaid mõne põlvkonna jagu: meie, me vanemate ja vanavanemate jaoks. Varem oli inimestel kombeks töötada seni, kuni nad enam ei saanud seda teha.

* Nagu kõik maadeavastajad, alustame meiegi sellest, et seame paika oma retke sihi. Siin astud esimese 7 lihtsast sammust ja langetad elu tähtsaima rahalise otsuse.

* Me arutame ka elutsüklifondide ja tehingutasuta fondidega kaasnevat eksitavat reklaami ning saad teada, kuidas kaitsta end firmade eest, mis kohendavad neid tooteid ja strateegiaid nii, et nemad saaksid maksimumtulu, mitte sina!

* Enamikul inimestel pole aimugi, kui palju raha läheb vaja finantsilise kindlustatuse, sõltumatuse ja vabaduse saavutamiseks. Või tekitavad neil meeles mõlkuvad tohutud numbrid niisugust kõledust, et nad ei loo isegi plaani sinna jõudmiseks.

* Õige varade paigutamine tähendab seda, et jagad investeeringud portfoolioteks, mis on turvalised ja mille suhtes võid rahulik olla ja riskialtimateks, millel on suurem tulupotentsiaal.

* Uurime loovaid viise, kuidas võimalikke kaotusi saaks drastiliselt vähendada ja suurendada samas tulusid.

* Kuuleme sellest, mis on globaalses majandusolukorras head ja halba – kuidas me jõudsime praeguse seisuni ja mis võib meid järgmiseks oodata.

* Tõmbame otsad kokku lihtsa tõdemusega, et elu saladuseks on andmine: teistega jagamine parandab su elukvaliteeti ja muudab kogemused rõõmsamaks.

3. Jõu rakendamine: rakenda oma elu tähtsaim rahaline otsus

On aeg alustada teekonda, kasutades jõuallikat, mis võib kõigi jaoks raha teha. See pole mingi kiire rikastumise skeem ega isegi mitte see, mida enamik inimesi peab rahalise vabaduse või jõukuse aluseks. Sest paljud inimesed unistavad ühest suurest summast, mis korraga sülle langeks ning jätkuks kogu eluks.

Liitintress on nii võimas vahend, et Albert Einstein nimetas seda ükskord kogu inimajaloo kõige tähtsamaks leiutiseks. Aga ma pidin kohe endalt küsima, et kui see on nõnda võimas, siis miks nii vähesed seda täiel määral kasutavad. Liitintressi kasvujõu näitlikustamiseks rääkis Malkiel mulle loo kaksikvendadest Williamist ja Jamesist, kelle investeerimisstrateegiad olid täiesti erinevad. Ta toob selle näite ka ühes oma raamatus, seega olin seda juba kuulnud, ent kuulda teda ennast seda rääkimas oli hämmastav kogemus – nagu kuulaks, kuidas 81-aastane Bruce Springsteen esitab akustilisel kitarril „Born to Runi” oma elutoas.

Liigina on meil bioloogiline kalduvus eelistada tänast homsele ning lisaks me vihkame tunnet, et jääme justkui millestki ilma. Selle näitlikustamiseks rääkis Shlomo ühest uuringust, kus ahvidele, meie mitte väga kaugetele sugulastele, anti õunu ning teadlased mõõtsid nende füüsilist reageeringut. Äärmine erutatus! Teise grupi ahvid said lausa kaks õuna. Nemadki olid väga erutatud. Aga siis tehti üks muudatus: ahvidele anti kaks õuna ja võeti siis üks ära. Üks õun jäi neile alles, aga arva ära, mis nüüd juhtus? Jah, sul on õigus. Nad olid paganama vihased! Kas usud, et sama juhtub ka inimese puhul? See juhtubki sageli iga keskmise inimesega. Meil on kombeks unustada, mis meil juba olemas on, kas pole nii? Pea seda uuringut meeles.

4. Raha isandaks saamine: läbimurdeaeg

Raha on üks viis, kuidas muuta oma unistused tegelikkuseks. Ilma piisava rahata või lausa rahalises kitsikuses olles pole kuigi meeldiv elada. Aga kui raskus on kõvasti raha, kas siis elu muutub sellest automaatselt paremaks? Küllap teame kõik vastust.

Ükskõik mis emotsiooni sa ka ei juhiks ja mis vahendit sa ei ihkaks: äri alustamine, abiellumine, perekonna loomine, reisimine ja kus iganes sa usud oma nirvaanat olevat, tundub mulle, et see on ainult sinu aju katse rahuldada üht või rohkemat kuuest inimese põhivajadusest: kindlustunne / mugav elu, vaheldus, tähendus, armastus ja ühtsustunne, areng ja panustamine.