Mis see on. Loomadega suhtlemine mõjub juba iseenesest rahustavalt, ent mis muudab hobused erilisteks terapeutideks? Hobuse puhul tuleb esmalt leida usaldus. Kui pelgad looma, ehmub ka ratsu, sest tal on omadus tagasi peegeldada nii sinu emotsioone kui ka kehakeelt. Kui julged hobusele ligi astuda ja talle tere öelda, aitab ta taastada ning kasvatada sinu usaldust iseenda ja ümbritseva maailma vastu. Sinu suhtlemist hobusega ning erinevaid harjutusi nii maa peal kui ka hobuse seljas juhendab väljaõppinud ratsutamisterapeut.

Kellele sobib. Olgu mureks suuna leidmine isiklikus elus või lagunema kippuvad peresuhted, depressioon, sõltuvus, ärevus või toitumishäire – hobused tulevad appi! Lisaks saab sinust hobustega suheldes ka hea juht – empaatiline, tark ja tasakaalukas. Seepärast võidavad mujal maailmas järjest suuremat populaarsust enesearengu- ja juhtimisseminarid hobuste kaasabil.

Tulemused. Kui oled loonud hobusega emotsionaalse kontakti, ei lase tulemused end oodata. Sageli piisab paarist teraapiaseansist, et saada tagasi enesekindlus ja -usk ning teha elus vajalikud muutused. Vahel võtab see veidi rohkem aega, seepärast aitab ravi täpse kestuse üle otsustada terapeut.

Huvitav fakt. Peale psühhoteraapia on hobused väärt abilised ka füsioteraapias. Näiteks aitab ratsutamine taastusravis, lihasjäikuse ja uriinipidamatuse korral. Hobustelt saavad tuge ka autistid ja Downi sündroomiga inimesed.

Kunstiteraapia

Mis see on. Kui sulle meeldib joonistada, võib just kunstiteraapia olla see, mis sind stressihetkedel tõhusalt toetab. Teraapia käigus joonistad oma mõtted, tunded ja unistused paberile, kasutades erinevaid värve, materjale ning tehnikaid. Seejuures ei tarvitse olla tavamõistes andekas – loeb vaid see, missuguses meeleolus parajasti oled, ja loomisprotsess ise. Toeks on terapeut, kes küsib valminud pildi kohta küsimusi ning aitab sul nii iseendale lähemale jõuda.

Kellele sobib. Teraapia sobib kõigile, nii lastele kui ka täiskasvanutele, ja selleks ei pea ilmtingimata silmitsi seisma suure kriisiga elus. Teraapiasse võib minna ka enese avastamiseks ja arendamiseks.

Tulemused. Piltide joonistamine toob alateadvuses toimuva sinu teadvusesse. Vastused leiad seega iseendast. Terapeut lihtsalt toetab ja abistab. Olenevalt soovist, millega teraapiasse tulid, varieerub ka seansside arv paarist korrast pikema tsüklini.

Huvitav fakt. Kui soovid, võid kunsti ravitoimet ka kodus katsetada. Kui tunned, et meel on must, joonista lihtsalt kõik halb endast välja. Hiljem vaatle pilti ja tõsta painavad mõtted justkui selle sisse. Kui oled töö lõpetanud, võid pildi kõrvale panna või soovi korral ära põletada.

Voolimissaviteraapia

Mis see on. Teraapias voolid ja kujundad savist just seda, mida soovid. Seejuures saab välja elada ka oma negatiivsed tunded, millega igapäevaelus võib olla raske toime tulla: viha, ärevus, frustratsioon. Savi võid loopida, mudida, taguda või peenelt voolida ning leida seejuures abi nii emotsionaalses kriisis olles kui ka suhteprobleemide korral.

Kellele sobib. Nagu teisedki loovusega seotud teraapiad, sobib töö voolimissaviga kõigile. Iseäranis suur abi on sellest olla lastele ja noortele. Kui su laps alustab kooliteed või läbib mõnd teist olulist muutust oma elus, võib just voolimine terapeudi käe all aidata stressirohket aega valutumalt üle elada.

Tulemused. Vastavalt vajadusele käid sa teraapias kas paar seanssi või pikema aja jooksul. Olulised on nii protsess ise kui ka usalduslik suhe terapeudiga.

Huvitav fakt. Et savi ravieesmärgil kasutada, ei tarvitse ilmtingimata terapeuti üles otsida. Mine näiteks keraamikakursusele või hoopis ökohuvilistele sõpradele appi savimaja ehitama. Savi mätsimine ja figuurideks vormimine mõjub nii või teisiti hästi, sest tänu peopesas asuvatele närvilõpmetele see samal ajal stimuleerib ja lõõgastab.

Muusikateraapia

Mis see on. Muusikateraapia jaguneb kaheks – sa võid nii ise musitseerida, katsetades erinevate helide ja pillidega, või hoopis kuulata muusikat, mille terapeut on sulle valinud. Muusika aitab saada kontakti oma emotsioonidega, laeb keha energiaga, eemaldab katte olulistelt mälestustelt ning lõõgastab keha ja vaimu.

Kellele sobib. Teraapia toetab ja lõdvestab sind rasketel aegadel või aitab toibuda kriisist. Muusikateraapia sobib kõigile. Teraapiast saab tuge ka tõsisemate psüühikahäirete korral. Siiski ei soovitata seda ravi epilepsiahaigele.

Tulemused. Muusika toimel vähenevad ängistus ja stress ning tunned taas, et elu on elamist väärt. Olenevalt sinu hingeseisundist ja probleemide sügavusest võivad tulemused saabuda juba õige pea või võtta pikema ajaga.

Huvitav fakt. Muusikateraapia ei ole midagi uut siin päikese all. Muusika on ammuilma eri kultuurides ravivahendina kasutusel olnud. Varasematel aegadel valis ravitseja või šamaan sobiva pilli ja rütmi, et nii inimese hinge kui ka keha tervendada. 



Holistiline teraapia

Mis see on. Holistiline teraapia kujutab endast põnevat retke sinu sisemaailma terapeudi juhendusel ja julgustusel. Seansi alguses vestled terapeudiga probleemist või küsimusest, millele püüad oma elus vastust leida. Seejärel heidad kušetile pikali ning terapeut puudutab lõdvestavaid punkte su seljal, kaelal ja peal.

Kellele sobib. Teraapia sobib sulle, kui tunned, et igapäevasteks toimetusteks napib energiat, elu tundub tühi ja rõõmutu või otsid abi mõne traumaatilise sündmuse unustamiseks. Et teraapia toimub muutunud teadvuse seisundis, ei sobi see psühhootilises seisundis inimesele ehk siis, kui on raske minal ja mitte-minal vahet teha.

Tulemused. Alustuseks on vaja läbi teha neli kolmetunnist seanssi, millest sageli piisab, et soovitud elumuutusi läbi viia või minevikus toimunuga leppida. Vajadusel võib teraapias käia kauem või tulla mõne aja pärast tagasi.

Huvitav fakt. Holistilise teraapia looja on eestlanna Maria Paula Eberth, kes arendas meetodi välja 1990ndatel Taanis elades.

Peale hobuste suudavad ka delfiinid ja nendega suhtlemine inimese hinge tervendada. Lähim koht delfiinidega koos suplemiseks ja teraapia proovimiseks on Leedu.

Terveneda võib ka tantsides ja oma keha loovalt liigutades. Näiteks on ameeriklanna Christine Caldwell loonud teraapia The Moving Cycle, mille põhimõtteks on tervenemistsükkel läbi tantsida.

Sakslanna Petra Klein õpetab ja praktiseerib aga nii Saksamaal kui ka Tenerife saarel tervendusmeetodit Dance of Life, kus grupis tantsides liigutakse ja mängitakse läbi erinevad elusituatsioonid ja -kogemused.

Lugu ilmus 2010. aasta maikuu Annes & Stiilis.