Järgmine kord, kui mured kuhjuvad ja negatiivsed tunded tahavad võimust võtta, tuleta meelde neid viite moodust, mis aitavad igapäevaste stressoritega paremini toime tulla.

1. Pane ülesanded tähtsuse järjekorda

Saatmist ootavad aruanded, lõpetamist ootav vabatahtlik projekt ja korraldamist vajav üllatuspidu moodustavad lõputu to-do listi, millele mõtlemine tekitab stressi. Isegi kui kõiki aspekte elus ei ole võimalik ette planeerida, saad sa need olulisuse järgi paika panna. Lähtudes ülesannete puhul pakilisusest ja jagades töö väiksemateks osadeks, on võimalik püsida ülesannetega järjel ja jääda ise sealjuures rahulikuks.

Soovitused:

• Pane paika ülesannete täitmise järjekord. Kui pakilisus ei ole probleem, alusta ülesandest, mida kõige vähem tahad teha.

• Loo realistlik ajakava ja jää sellele kindlaks.

• Asu ülesannete täitmise juurde ja ära tunne ennast süüdi, kui korraga ei saa kõike maha kriipsutatud.

2. Leia aega hobide jaoks

Pole paremat moodust stressiga toimetulekuks, kui võtta aega tegevuste jaoks, mis muudavad su elu osas tänulikuks. Pole oluline, kas tegemist on jooksutiiruga lemmikmarsruudil või raamatu lugemisega pehmel diivanil. Otsus teha oma graafikus puhkepaus võib olla täpselt see, mida vajad, et taasleida kirg tehtava töö suhtes ja puhata meelt.

Soovitused:

• Määra hobiga tegelemiseks kindlad päevad ja kellaajad.

• Naudi oma hobi veelgi rohkem pannes ennast kirja kursustele või hakates treeneriks.

• Ümbritse end inimestega, kes jagavad samu hobisid ja kellega jätkub juttu pikemaks.

3. Väldi enesesüüdistamist

Üks positiivsetest asjadest elus peaks olema sinu läbisaamine sinu endaga. Ometigi ei ole see alati nii. Võib-olla süüdistad ennast, et kiirustasid hommikul ja unustasid lõuna kaasa pakkida? Või tõsiasi, et unustasid eelmisel õhtul telefoni laadida ja nüüd sai see tühjaks keset tähtsa kirja saatmist?

Probleem pole mitte ainult enda süüdistamine, vaid oma väärtuse sidumine meie tehtud vigadega. Me oleme kõik inimesed ja paratamatult teeme vahel vigu.

Soovitused:

• Tee vahet vastutuse võtmisel ja enese süüdistamisel.

• Muuda harjumuseks kirjutada üles vähemalt kolm asja, mis sulle enda juures meeldivad ja meenuta neid endale, kui tunned ennast halvasti.

• Tee selgeks enese süüdistamise tegelik põhjus ja keskendu sellest üle saamisele.

4. Ole paindlik

Oluline on aru saada, et reaktsioon igapäevastele stressoritele võib tulla soovist kõike kontrollida. Pea meeles, et kuigi on hea jääda oma plaanile kindlaks, tuleb osata ka kompromisse teha. Õhukonditsioneer läks katki ainsal kuumal suvepäeval, mil otsustasid kodust tööd teha? Pole hullu, nüüd on hea võimalus minna üle tänava avatud kohvikusse seniks, kuni konditsioneer korda tehakse. Sa ei saanud täna hommikul pakki postikasti panna, sest ärkasid liiga hilja? Pole probleemi, nüüd võid jalutada postkontorisse ja nautida ilusat ilma.

Hetkeolukorraga kohanemine aitab päevaga edasi liikuda, selle asemel, et takerduda ja lasta kogu päevaks tuju rikkuda.

Soovitused:

• Mõtle läbi teised lahendused juhuks, kui plaan ei peaks töötama.

• Ole kompromisside tegemises enda vastu aus.

• Märka positiivseid aspekte, mis võivad kaasneda plaanide muutumisega.

5. Otsi lohutust lähedastelt

Kui oled tujust ära, helista emale või kellelegi, kes armastab sind sama palju, kui sa armastad ennast. Kui saad välja elada pahameele, et sinu aadressile toodi vale vaip või kaevata, et kaotasid juhiloa ära ja pead nüüd uut ootama, annab siiras lähedaste poole pöördumine võimaluse pingeid maandada, nõu küsida ja üleüldiselt parema enesetunde luua.

Soovitused:

• Loo oma lähedastele helistamisest harjumus, kuid mitte ainult kurtmiseks!

• Keskendu oma telefonikõnele täie tähelepanuga.

• Kasuta suhtlemiseks erinevaid meediume (email, sotsiaalmeedia jne)

Allikas: The Everygirl