Käes on rahakotile kõige kahjulikum aeg, eks? Mida aga teha siis, kui sul on suurem pankrot kui kunagi varem? 63% uuringus osalejatest tunnistas, et pühad muudavad neid ärevaks ja murelikuks just rahaprobleemide tõttu. Tavapärasest suuremat väljaminekut nõuavad nii lähedaste juurde reisimine kui jõulukingitused. Uuringute kohaselt kulutavad inimesed just jõulude ajal kõige rohkem raha, seega lähene sellele nutikalt ning valmista väikesed, kuid armsad ja läbimõeldud kingid näiteks ise.

Pühad tunduvad kui reklaamitrikk

Aasta viimased kuud tunduvad tõeliselt kommertslikud. Igas poes olevad reklaamid ütlevad sulle, et just nüüd on käes sinu elu kõige erilisemad jõulud, aga tegelikult mõeldakse selle all, et pead lihtsalt rohkem asju ostma. Selle asemel, et panustada rahalistele väljaminekutele, veeda hoopis aega lähedastega. Nii on pühadel palju suurem mõju.

Jõulud tuletavad sulle meelde, et sul ei ole neid kellegagi jagada

Jah, jõulude ajal pannakse suurimat rõhku perele ja sõpradele, kuid meist mõnede jaoks ei ole sellist valikut olemas. Küsitluses osalejatest tunnistas 29%, et neid muudab jõulude ajal kurvaks üksinda olemine. Üksindus on igal aastaajal keeruline, kuid just praegusel ajal võib jääda mulje, et iga inimene peale sinu on koos mõne armastatuga. Nende tunnete lahtimõtestamine ja mõistmine on esimene samm selle olukorra muutmise suunas.

Pühad tuletavad sulle meelde midagi, mida parema meelega unustaksid

Ükskõik, kas tegemist on mõne lähedase kaotusega või reaalse õudusunenäoga, mis just jõulude ajal on toimunud, võivad jõulud meist nii mõnegi jaoks midagi kohutavat ellu äratada. 17% uuringus osalenud inimestest sõnas, et just nende jaoks see nii ongi. Sellisel juhul võib ainsaks soovituseks olla oma mõtete eemale viimine ja selliste tegevuste valimine, mis ei lase kurbadel mälestustel esile tõusta.

Aasta õnnelikum aeg meenutab sulle inimest, kelle pigem unustaksid

Sa võid küll kogu ülejäänud aastast suuta oma endise kallima kummitust eemale lükata, kuid just pühade ajal võib see olla kõige raskem. Umbes 15% vastanutest tõdes, et pühad meenutavad neile inimesi, keda nad parema meelega unustaksid. Ka siinkohal võib kõige paremini aidata see, kui hoiad end tegevuses ega lase minevikumõtetel enda üle võimust võtta.

Sulle meenub sinu minevik

Selles on midagi, kui naased pärast pikka eemalolekuaega taas kodulinna. Inimesed, kes seal elavad – vanad sõbrad ja pere – ei ole sind ehk kaua näinud. Selle tulemusena võivad nad näha sind hoopis vana sinuna, mitte uue, värske ja vähemalt natuke kasvanud inimesena. Püüa mitte lasta inimeste mälestustel sinust enda üle kontrolli omada ning meenuta endale, kes sa täna oled. Ainult sina suudad iseend defineerida.

Kõik ülejäänud põhjused

Veidi enam kui 25% uuringus osalejatest sõnas, et neid muudavad ärevaks teistsugused põhjused kui need, mida oleme maininud. Pühadeaegset ärevust võivad tekitada mitmed tegurid, kuid õnneks on olemas universaalseid ja praktilisi nippe, kuidas nendega toime tulla. Uuringust selgus, et tegevused nagu lemmikfilmide vaatamine, loomadega tegelemine ja treening on vaid mõne kõige efektiivsemad viisid kuidas rasketel aegadel hakkama saada. Aidata võib ka see, kui tekitad enda ümber rahuliku keskkonna ning võtad aega vaid iseendale.

Allikas: RD

Jaga
Kommentaarid