1. Ole pühendunud

Ka kõige detailsemalt planeeritud teekonnal võib ette tulla ootamatusi. Edwardsi sõnul on täielik pühendumine edu saavutamisel üks kõige olulisemaid aspekte.

Ka kliiniline psühholoog Joshua Klapow soovitab: "Tähista väikeseid võite, aga mõista, et need ei tähenda veel finišit. Täpselt samamoodi saad ka takistustest jagu ning tead, et need ei tähenda sinu unistuste purunemist." Klapow soovitab võtta aeglane ja rahulik lähenemine, kuna tegemist on sinu isikliku teekonna, mitte võidujooksuga.

2. Tee seda, mis paneb sind iseennast armastama

Edwards toonitab, et äärmiselt oluline on elada oma elu, tehes asju, mis teevad sind õnnelikuks just sellisena, nagu sa oled. Klapow lisab, et kui sa pole kirglik selles osas, mida teed, on tüdimus liigagi kerge tekkima. Kui teed aga midagi, mis paneb sind iseennast armastama, tunned, et sinu elu on tasakaalus.

3. Loo rutiin, mida on lihtne järgida

Inimesed seavad endale eesmärke, loovad unistusi ja tahavad elust erinevaid asju, aga ei pruugi neid saavutada, kui nad ei tee nende suunas reaalselt tööd. Seega – lõpeta "homme alustan" mõtteviis ning alusta täna, luues endale lihtne ja loogiline rutiin. Ka hiljuti avaldatud uuringust selgus, et positiivse rutiini järgimine, millesse kuuluvad treening, tervislik toit ja täisväärtuslik uni, viivad positiivsete tulemusteni.

4. Liigu õiges suunas

Unistuste poole pürgimisel võid tihti leida end mõtlemast: "Kuidas ma tean, kas liigun "õiges" suunas?“ Klapow sõnab, et see "õige suund" tähendab tunnet, et oled oma mõtetes, emotsioonides ja tegudes täiesti kindel. See tähendab, et sinu mõtted, tunded ja teod toimivad harmoonias. Ta lisab, et valitud suund peaks sinus õige tunde tekitama. Eluga käivad käsikäes muutused, seega pole välistatud, et sinu suund võib aeg-ajalt muutuda.

5. Kasuta unistuste ja kujutlusvõime mõjujõudu

Edwards sõnab: "Me jääme kõik alatiseks lasteks, kellel on hullumeelsed unistused ja võimas kujutlusvõime – lõbutse!" See, millest unistad, võib igal juhul reaalsuseks saada. Klapow lisab: "Elul on reeglid ja struktuur, aga kujutlusvõimel need puuduvad. Ühendades unistused edust ja kujutlusvõime kõige laiem kasutus, võid endas leida uskumatu motivatsiooni." Kogu see kujutlemine ja unistamine peaks aga käima käsikäes reaalsete tegudega.

6. Mõtle suuremalt, kui sa ise oled

"Mõtle alati suuremalt," ütleb Edwards. Tähtis on meeles pidada, et ette võib tulla ootamatuid takistusi ja kuigi pühendumise ja tööga on võimalik palju saavutada, võivad asjad vahel siiski minna mitte just täpselt plaani järgi. Klapow soovitab: "Mõtle ja unista suurelt, kuid lisa sellesse kombinatsiooni tasakaaluks ka tervislik kogus reaalsust."

7. Keskendu arengule

Edu on olukord, mil suudad lahendada probleeme ja leida lahendusi ning just sealt tuleb ka areng. Klapow märgib, et kuigi vahel ei pruugi asjad minna just nii nagu soovid, on need siiski olulised vahejuhtumid sinu kasvamises ja arengus. Kui sul on ka raske periood, tea, et tegemist on olulise õppetunniga, mille lõpuks oled tugevam kui varem.

8. Ole kindlameelne

Kui on olemas tahe, leidub ka viis – isegi, kui sa pead selle ise tekitama. "Hoia oma tegudes püsivust ning eesmärgis kindlameelsust ja vastupidavust," soovitab Edwards. Klapow märgib, et isegi kui tuleb ette takistusi või sinu teekond ei liigu sellises tempos nagu sa sooviksid, liigud siiski järjekindlalt oma eesmärgi suunas.

9. Loo endale kindel visioon

Edu seisneb selles, et sul on silme ees kindel visioon lõpptulemusest. "Selgus oma tegudes ja nende põhjuses on ülimalt oluline. "Sinu visioon peaks aitama samm-sammult paika panna, mida pead eesmärgi saavutamiseks tegema," sõnab Klapow, lisades, et selles selgusele jõudmine on üks tugevaim edasiviiv jõud.

10. Sea pidevalt vahe-eesmärke

Lõppeesmärgi paika seadmine tähendab, et näed suuremat pilti. Selleni jõudmise teekonna jooksul on oluline märgata ka vahepealseid etappe ning jõuda väiksemate eesmärkideni. Edwards soovitab need vahepealsed eesmärgid paika panna, et kindlustada õigele rajale jäämine. See aitab teekonda vajadusel ka muuta, kui see enam ei toimi ja värskendust vajab.

Klapow soovitab paika panna järgnev: kergelt saavutatavad lühiajalised eesmärgid, keskmised eesmärgid, mis nõuavad sihikindlust, pikaajalised eesmärgid, mis põhinevad eelmistel väiksematel. "Lühiajalised eesmärgid on need väiksed vaheetapid, mis annavad motsivatsiooni pikaajaliste saavutamiseks," sõnab ta.

11. Motiveeri end julgustamisega

Iseenda julgustamine on oluline motivatsiooniallikas. See aitab reaalsust defineerida. Klapow usub, et iseenda julgustamine on äärmiselt võimas. Seega ütle endale aeg-ajalt midagi sellist: "Ma saan sellega hakkama" või "Ma suudan seda". Nii lood iseendaga positiivse dialoogi ning see hea energia muutub lõpuks reaalsuseks.

12. Ümbritse end inimestega, kes sind siiralt toetavad

Negatiivsed mõjutajad võivad sinu arengut takistada, seega püüa negatiivsest energiast eemale hoida. "Sa oled ainult nii võimas, kui need inimesed, kes sind toetavad," usub Edwards. Ümbritse end inimestega, kes sinusse usuvad ja kelles sinu unistused elevust tekitavad.

Klapow märgib, et saad aru, kas lähedased on siiralt toetav, kui nad hoolivad sinust endast ja mitte ainult sinu edu visioonist. "Inimesed, keda vaimustab sinu visioon isekatel ja omakasupüüdlikel põhjustel ega hooli sellest, missugust rõõmu see sulle toob, on parimal juhul vaid lühiajalised toetajad," ütleb ta.

13. Hinda kõike, mis sul juba olemas on

Edu saavutamiseks on oluline ka mõista, et sul juba on piisavalt hea elu ning ole juba eelnevalt tuleviku eest tänulik. Klapow rõhutabki just tänulikkuse tähtsust. "Tänutunne ja olemasoleva hindamine hoiab sind kahe jalaga maa peal, tekitab uute saavutuste üle õnnetunnet ja aitab säilitada positiivsust. Mida tänulikum oled, seda rohkem püüdled uute eesmärkide poole kirega ja mitte hirmuga, et sul ei ole midagi piisavalt."

Allikas: Elite Daily