Hoolimata sellest, et negatiivsed mõtted hoiavad meid elus, põhjustavad need siiski palju asjatut stressi. Me keskendume ainult sellele, mis tundub hetkel halvasti minevat ning eeldame, et see jätkub ka tulevikus.

Õnneks on Baumeister ja tema kolleeg John Tierney leidnud uuringute abil mitmeid lahendusi, mis aitavad meil võidelda oma instinktidega ning hoida eemale negatiivsetest mõtetest.

1. Nelja reegel

Viis ühele - see on kuulus Gottmani vahekord, mille kohaselt püsivad paarid koos, kui neil on viis korda rohkem positiivseid kui negatiivseid kogemusi. Baumeisteri meelest on tegu positiivse vahekorraga, mida tasub suhete puhul arvesse võtta. Kui tegu on laste, elukaaslaste, kolleegide või teiste lähedastega, siis soovitab ta neli ühele reeglit. Iga negatiivse kommentaari kohta tuleks teha neli positiivset. See reegel võib leida rakendust igas elu valdkonnas. Näiteks kui iga vaidluse kohta juhtub paar neli korda seksima, on tegu ilmselt positiivselt meelestatud suhtega.

2. Pea meeles mesinädalaid

Nostalgiat ei ole alati peetud heaks nähtuseks. Tierney sõnul on selle viljelejaid nähtud depressiivsete ja ajas kinnijäänutena, aga viimased uuringud väidavad hoopis vastupidist. Positiivsete mälestuste ja suhete meenutamine tõstab tuju. Uuritavad, kellel paluti mõelda kogemusele, mida nad igatsevad, olid rohkem motiveeritud ning energilisemad kui need, kellel paluti mõelda argistele tegevustele.

Teine uuring näitas, et inimeste meelest, kes parasjagu nostalgiat kogesid, oli tuba, kus nad viibisid, soojem. Siit ka soovitus: enne tööpäeva algust tuleks võtta üks hetk meenutamaks midagi meeldivat. Head emotsiooni saab pikendada, kui kirjutada üles neli selle mälestusega seonduvat võtmesõna.

3. Mängi rõõmsat

Üks tõestatud viis negatiivsusega võitlemiseks on positiivsete kogemuste väljatoomine, mis muudab nad tõhusamaks. “Kui juhtub midagi head, siis selle jagamine enda lähedastega aitab muuta seda sündmust tähtsamaks ja luua selle inimesega parem side,” lausub Tierney. Kui sa kuuled, et keegi jagab sinuga midagi positiivset, siis kuula ta ära ning anna oma vastusega märku, et see läheb ka sinule korda.

Samamoodi on võimalik ammutada tugevust ka negatiivsetest kogemustest. Baumeister toob siinkohal välja Shelley Taylori uuringu rinnavähipatsientidest. “Üllataval kombel nägi enamus haigeid seda kui positiivset kogemust”. See aitas neil teha positiivseid muudatusi ning oma elu väärtustada. Sellepärast tasub negatiivseid kogemusi lahti mõtestada ning nendest positiivseid õppetunde otsida.

4. Kontrolli ennast

“Miks sa arvad, et sa oled suhtes hea partner?”, küsib Baumeister oma loengutes. Paljud tema õpilased leiavad, et nad on head kuulajad või head seksuaalpartnerid. “On hea olla hea, aga veel mõjusam on halbade asjade mitte tegemine,” lausub Baumeister. Halb kaalub alati hea üles, mistõttu on tähtsam see mida sa ei tee, kui see, mida sa teed. Mõnikord tähendab see keele hammaste taga hoidmist ja mitte väikeste vigade kritiseerimist.

5. Keskendu olevikule

Enamuse jaoks on kõige negatiivsemad kogemused minevikus, kuid ka tulevik põhjustab
stressi. Nende kõrval on olevik justkui kuldne kesktee. “Kohalolekukunsti harrastavatel inimestel on õigus. Tuleb keskenduda sellele, mis toimub siin ja praegu.” ütleb Baumeister. Kahetsed minevikku? Mõtle olevikule. Muretsed homse pärast? Mõtle olevikule. Kui see tundub liiga raske, siis võid välja kirjutada need asjad, mille eest iga päev tänulik oled. See lükkab eemale negatiivse ja aitab positiivsusel valla pääseda.

Allikas: Men'sHealth