Kui keha vananeb, muutub ka sobivaim aeg magamiseks ja seksimiseks, kinnitab dr Paul Kelley Oxfordi ülikooli und ja ööpäevarütmi uurivast neuroteaduste instituudist: “Vanusega muutub keha bioloogiline kell ning seega aeg, mil tahad ärgata. Kehakell juhib tegelikult kõiki organismi süsteeme ja iga viimast kehas olevast triljonist rakust.”

Eelistatud aega millegi tegemiseks mõjutavad ka välised tegurid, nagu töö. Näiteks erineb kontoriinimeste seksimise aeg nende omast, kes töötavad kodus. Dr Kelley sõnul armatsevad suhtes olevad inimesed tihti hommikupoolikuti, kui neil ei ole kohustusi – näiteks puhkusel olles.

Mis kellaaeg on siis ärkamiseks ja seksimiseks parim? Eksperdid jagavad juhiseid eri vanuses inimestele.

Kahekümnendad

Kell 15. Kahekümnendates eluaastates inimene võib küll iga kell iha tunda, kuid kell kolm tabab keha tõeline energiasööst.

Keskmine 20aastane inimene kipub seksima igal ajal. Kuid ajastamine sõltub tihtilugu võimalustest – inimesed ei ole seksist mõeldes alati kellegagi koos või ei ole aeg üldse sobilik. Teadlaste vaatenurgast soovitatakse 20aastastel ärgata kell 9.30 ja heita magama kell 1 öösel. Ärkvelolekut mõjutab kaks hormooni: und tekitab melatoniin ja ärksaks muudab oreksiin. 20aastase kehas ei hakka oreksiin melatoniini üle valitsema enne keskpäeva.

Kolmekümnendad

Kell 8.20. Päikesevalgus stimuleerib hüpotalamust ehk aju seda osa, mis mõjutab ajuripatsi kaudu hormoonide vabastamist ning tõstab seega nii meeste kui ka naiste testosteroonitaset.

30ndates inimesed peaksid ärkama varem kui kahekümnesed (umbes kell 8.10), kuna muutunud kehakell paneb nad varem virguma. Noortel lapsevanematel soovitab dr Kelley teha umbes kell 15.40 uinaku jõuvarude taastamiseks ning õhtusööki süüa kell 20. Õhtueinet vajab 30aastane poolteist-kaks tundi pärast tööpäeva lõppu ja see jätab piisavalt aega seedimiseks – soovituslik magamaheitmise aeg on 23.40.

Neljakümnendad

Kell 22.20. Parim aeg seksimiseks muutub vanuse kasvades. Sel kellaajal aitab seks oksütotsiini vabastades lõdvestuda, mis omakorda soodustab väljapuhkamist.

Et puhkeaega maksimaalselt ära kasutada, peaks minema voodisse enne keskööd, et uueks päevaks jõudu koguda. Ärgata on parim kell 7.50 – 40aastaselt tunneb keha end varasematel tundidel ärksamana.

Viiekümnendad

Kell 22. Selles vanuses on parem sättida seks õhtusele ajale, sest hommikud on tegevust täis.

Kiire päev eeldab ka varast magamaminekut – nii 22.30. Kui soovitakse drinki nautida, on seda parem teha varasel õhtupoolikul, kuna maksa tegevus on jäänud aeglasemaks ning kehal on vaja enne und alkoholi töötlemiseks piisavalt aega.

Kuuekümnendad

Kell 20. See on kuuekümnendates parim aeg seksiks, sest loob tasakaalu õhtusöögi ja magamamineku vahelistel tundidel. Orgasm vallandab ergastavat hormooni oksütotsiini.

Kell kümme õhtul jõuab und soodustava hormooni melatoniini tootmine haripunkti ja ongi õige aeg magama minna. Kuuekümnendates sobib ärgata kella 6.30 paiku, nagu ka lastele meeldib. Soovituslikult võiks õhtusöök jääda 18.30 kanti, et vähendada seedehäirete ja kõrvetiste riski.

Seitsmekümnendad

Kell 20.00. Nagu 60aastastel, aitab ka 70aastastel sel kellaajal seksimine enne und lõõgastuda.

70aastased võivad öösel korduvalt ärgata, seega soovitatakse neil vara magama minna, et katkematu ööuni tuleks võimalikult pikk. 70ndates inimesed vajavad varast hommikueinet, kell 6.30, ning lõunat umbes keskpäeval.

Artikkel ilmus esmakordselt Anne & Stiili 2016. aasta aprillinumbris.