Kairit on 26aastane poolde selga ulatuvate süsimustade juustega naine, keda silm haarab juba kaugelt. 178 senti­meetrit pikk tüdruk näeb välja kaunis nagu modell (piits­peenike keha, suured rohelised silmad) ja tundub oma vanu­sest tunduvalt noorem. Ilusa välimusega on ta silma jäänud aga vaid teistele, sest ta ise ei ole end kunagi oma kehas hästi tundnud. “Sellest ajast, kui end üldse mäletan, olen end alati mõõtnud, jälginud, kriitiliselt hinnanud ja kasutanud pare­masse vormi saamiseks äärmus­likke võtteid. Eriti olen muret­senud seedimise pärast, see on nagu kinnisidee. Ja näiteks jälgisin alati väga karmilt, et mu reied omavahel kokku ei hakkaks puutuma.”

Intervjuuks toimetuses kohtunud, pakun talle kohvi, teed, vett. Ei, aitäh, ütleb ta. Oled ikka kindel? Jah, ütleb ta juba veidi… ärritatult. Alles hiljem selgub, miks see viisakus­võte ei toiminud. Kohe üldse mitte.

Kuidas vabaneda keelatust

Kuigi kaal on Kairitile läbi elu oluline teema olnud, pole ta kunagi olnud ülekaaluline, kõige rohkem on ta kaalunud 66 kilo. “Olin kõhn paksukene, võib-olla veidi vormist väljas. Terve minu suguvõsa on pikk ja kiitsakas. Praegu mõtlen, et miks ma teismelisena lihtsalt pilatesesse ei läinud?!”

Trenni teha ta ei viitsinud ja toidukoguseid ei vähendanud. Paremasse vormi näis aitavat saada hoopis ekstreemsem võte, mida ta proovis esimest korda 14aastasena. “Tundus lihtne süüa ära terve suur pakk krõpse ja siis panna näpud kurku. Päeval sõin alati korra­likult, aga kui sõin keelatud asju, siis oksendasin. Söömis­rõõm jäi alles, aga vabanesin keelatust.”

Kiiresti kujunes välja buliimia. Kaal hakkas lange­ma ja lahendus kerge­ma keha saavutamiseks tundus lihtne. Alles hiljem selgus, et see oli aastate­pikkuse sõltuvustega võitle­mise esimene vaatus. “Siis proovisin lahtisteid, mida ostsin apteegi käsimüügist. Teadsin, et neid ei tohi mitu päeva järjest võtta. Neil päe­vil, kui lahtisteid tarvitasin, ma ei oksendanud. Mõtlesin, et nii on kergem. Võtsin lahtisteid kaks korda nädalas.”