Mure: punetavad igemed
Lahendus.
Terve ige näeb välja roosa ja on hammaste ümber apelsinikoore tekstuuriga. Punetus on üldjuhul igemepõletiku tunnus, mille põhjuseks on enamasti võõrorganismid või võõrkeha. Kui igemed veritsevad, kiputakse hambaid vähem pesema, aga see on viga. Napi pesemise tõttu kinnitub hammastele veelgi agressiivsem mikrofloora ja võib tekkida ka hambakivi. Kui põletiku põhjust ei tuvastata ega eemaldata, võivad hambad suust välja langeda: seda haigust (parodontoosi) peeti omal ajal ravimatuks. Praegu aga teame, et sellele koledale haigusele eelneb igemepõletik, mis allub ravile väga hästi. Väljapääs on lihtne – korralik hambapesu.

Mure: ma ei oska sobivat hambapastat valida
Lahendus. Hambapastat valides jälgi, et see sisaldaks fluori, mis tugevdab hambaemaili, ja oleks toodetud mõnes Euroopa Liidu liikmesriigis. Võrkturunduse tooteid on parem vältida, sest need on tavaliselt kliiniliselt testimata. Ka ei soovita hambaarstid valgendavaid pastasid, kuna tegelikult pole teaduslikku kinnitust, et keegi oma hambad valgendava hambapastaga heledamaks oleks saanud. Küll aga võivad sellised pastad tekitada hambakaelte tundlikkust.

Mure: mu hingeõhk on läppunud
Lahendus. Värske hingeõhu esimene eeldus on hammaste korralik pesu ja tervis. Suitsetaja peaks oma halvast harjumusest loobuma, sest ka nähtamatu kiht nõge loob soodsa pinnase mikroobide kinnitumiseks hambaemailile. Suitsetajad on ka vastuvõtlikumad igemehaigustele, millega kaasneb spetsiifiline ebameeldiv hingeõhk. Looduslikud vahendid, nagu kummelitee, piparmünditõmmis, ei tee kunagi halba. Saadaval on ka mitmeid valmislahuseid suu loputamiseks, kuid õige variandi, nagu ka halva hingeõhu põhjuse, peaks välja selgitama hambaarst.

Mure: kuidas hambaid terved ja valged püsiksid?

Lahendus. Kõige ohtlikumad on hambaglasuurile maiustused, mis kleepuvad ja mida kaua suus hoitakse (näiteks iiriskommid), aga ka hapukad-magusad karastusjoogid. Pea piiri ka spordijookidega, sest need on tavaliselt askorbiinhapet ja suhkruid täis. Kõige lihtsam nipp hambaid valgena hoida on neid korralikult pesta ja vähemalt kord aastas professionaalses puhastuses käia.

Mure: kas nätsust on tegelikult kasu?

Lahendus. Näts on hea vahend pärast lõunasööki, sest enamik inimesi ei pese tööl hambaid. Aga see ei ole hambapesu alternatiiv, vaid hädaabi. Jälgi, et nätsus ei oleks suhkrut. Ksülitool, mida paljud nätsud sisaldavad, on magusaine, mida mikroobid oma elutegevuseks tarvitada ei saa. Samas stimuleerib see inimese süljeeritust, mis aitab kiirendatud korras ja loomulikul viisil üle happerünnakust. Aga ära nätsuta üle viie minuti, siis ei ole probleemi ei säilitus- ega värvainetega, mida nätsudele tavaliselt on lisatud.

Mure: kuidas mõjuvad hammastele tee ja kohv?
Lahendus. Kui tee ja kohv pole suhkruga, ei mõjuta nad hambaid kuidagi. Nii tees kui ka kohvis on küll parkaineid, mis sagedastel tarvitajatel hammastele ladestuma kipuvad, kuid need on professionaalse puhastusega kergesti eemaldatavad. Kui aga neid ladestusi ei eemaldata, on bakteritel lihtsam hammastele kinnituda ning võivad areneda kaaries või igemehaigused.

Mure: pärast veini joomist on hambad eriti koledat värvi
Lahendus. Veini puhul on ohtlik tema happesus. Magustatud veinides (portveinid, dessertveinid) sisalduvat suhkrut saavad tarvitada bakterid, kes sellest orgaanilisi happeid toodavad. Punase veini parkained on profivahenditega kergesti eemaldatavad. Ettevaatlikud peavad olema need, kes on lasknud oma hambaid valgendada, sest siis on emaili välisstruktuur kõigele vastuvõtlikum.

Mure: igatsen filmitähe säravvalget naeratust
Lahendus. Pöördu hambaarsti poole. Tihti on üllatus suur, kui pärast professionaalset puhastamist ongi hambad valgemaks läinud. Kui säilib soov veelgi valgemate hammaste järele, saab lasta hambaarstil värviskaala järgi hinnata hammaste tegelikku tooni. Tihti on tegemist tekitatud vajadusega: retušeeritud kaanefotode ja telereklaamide järgi on inimestel kujunenud väärarusaam, et hambad peavadki kiiskavvalged ehk “toilet white” olema.
Ole ettevaatlik igasuguste koduste valgenduskomplektidega. Valgendavad ained on enamasti keemiliselt väga aktiivsed ning nende vale kasutamine võib kahjustada suu limaskesta, söögitoru ja magu. Teiseks jäävad kõik varasemad täidised ja kroonid valgendatud pinnast tumedamaks, sest kunstmaterjale valgendusained ei mõjuta. Kui New Yorgis kodune hammastevalgendamine popiks sai, olid hambaarstid väga õnnelikud, sest said suutäite kaupa täidiseid, kroone ja sildu ümber teha. Nii et valgendamiseks konsulteeri esmalt oma hambaarstiga.

NÕUANNE: ära lase hambaid valgendada kosmeetikakabinetis, sest seal ei osata professionaalset nõu anda, ja juhul, kui sul on hambas mõni auguke, võid lõpetada väljakannatamatu hambavaluga. Ka ei ole soovitatav muretseda hambavalgendusgeele ega -pastasid poest, pigem osta õige vahend hambaarstikabinetist.

Mure: hammas kukkus suust
Lahendus. Sportides või muul põhjusel suust välja kukkunud hammas tuleks panna ideaaljuhul jahedasse füsioloogilisse lahusesse ning spetsialisti juurde kiirustada. Kiirus on siin eluküsimus, sest hamba peab suhu tagasi saama kahe tunni jooksul. Kuna füsioloogilist lahust pole tihti kusagilt võtta, kõlbab ka jahe rõõsk piim, samuti võib hammast oma suus sülje sees hoida. Kui hammas jääb suhu, ent on vales asendis, tuleks samuti võimalikult kiiresti esmaabi otsida. Selliste traumade korral on tarvis röntgenikontrolli, hambad on tihti “tagasiliimitavad”.

Lugu ilmus 2010. aasta juulikuu Annes & Stiilis.