Kui meist igaüks pingutaks kasvõi natuke rohkem, võiksime teha maailmas märkimisväärse muutuse. Mitte ainult ei jõuaks nii väiksematesse kui ka suurematesse veekogudesse vähem plastikut, vaid me saaksime isegi vähendada oma globaalset energiakasutust. Kusjuures, Recycle Now andmetel võib juba ühe plastikust juuksesprei pudeli taastöötlemine säästa nii palju energiat, et selle eest saaks iga päev kahe minut vältel kasutada elektrilist mahlapressi. Ühe taastöödeldud dušigeeli pudeli arvelt saaks aga säästa sama palju energiat kui kulub kolme saiaviilu röstimiseks.

Loomulikult ei piisa korralikuks taaskasutuseks vaid sellest, et viskad õiged jäätmed õigetesse prügikastidesse. Esiteks pead sa teadma, missuguseid tooteid üldse saab taastöödelda ning mida nendega täpselt tegema pead, et muuta need taastöötlemiseks sobivaks. Järgnev vastab just neile küsimustele.

Aerosoolid

Vastupidiselt laialtlevinud arvamusele on tegelikult võimalik aerosoolipudeleid taastöödelda (pead lihtsalt kontrollima, kas sinu lähedalasuv kogumispunkt neid vastu võtab). Tavaliselt on aerosoolipudelid valmistatud viimistletud terasest või alumiiniumist – neist mõlemad on täielikult taastöödeldavad. Ülimalt oluline on aga kindlaks teha, et pudel, mille plaanid taastöötlusesse anda, oleks täielikult tühi. Ära püüa purki ka katki teha, pooleks või sirgeks suruda ning eemalda ka kõik lihtsasti eemaldatavad osad nagu kaas või kork. Kõik ülejäänud eemaldatakse taastöötluse protsessi käigus.

Klaaspurgid

Just nagu moosipurkide puhul, võtavad taaskasutuskeskused vastu ka sinu tühjasid klaasist ilutoodete pakendeid. Kuna nahahooldustoodete jäägid võivad ülejäänud taastöötluses olevaid tooteid saastada, siis loputa purki enne ära andmist põhjalikult. Kui purgi sees olnud toode sisaldas õli, pead võib-olla kasutama ka seepi või nõudepesuvahendit, et õli jääkidest vabaneda. Pane purk ülejäänud taastöötlusesse minevate toodete hulka koos kaanega, et see kaduma ei läheks. Pea meeles: taastöötluseks ei sobi küünelakipudelid.

Sa võid alati minna ka ühe sammu võrra kaugemale ja hakata investeerima nahahooldusbrändidesse nagu Tata Harper, kus kasutusel on vaid 100 % taastöödeldud klaas.

Plastikust tuubid ja pudelid

Plastikust naha- ja kehahooldustoodete pudelid on ühed kõige levinumad, mida taaskasutatakse. Seega on väga oluline kindlaks teha, et neid taastöödeldakse korralikult.

Esiteks ära eemalda toodetelt silte, sest need aitavad taaskasutuses töötavatel inimestel teha kindlaks, missugune toode pakendi sees eelnevalt oli. Seda on oluline teada, kuna pakendis sisalduv toode võis plastikut saastada. Keera ka korgid pudelitele tagasi, kuna seeläbi saavad ka need taaskasutatud. Ära unusta ka tuubidele korralik puhastus teha. Kindlaks on tehtud, et peaaegu keev vesi toimib väga hästi, et eemaldada šampoonipudelitest viimnegi kui piisk. Viimaseks suru plastikpudelid kokku, et ruumi säästa.

Juuksetarvikud

Kui asi puudutab elektritarvikuid, siis tee kõigepealt kindlaks, kas vahend on veel töökorras, kuna ka heategevusorganisatsioonid võtavad tihtipeale juuksetarvikuid vastu, et neid abivajatele annetada. Kui toode on aga täielikult katki, siis suure tõenäosusega saad seda taaskasutada. Võimalik on aga, et pead need spetsiifilisse taaskasutuskeskusesse viima – kontrolli eelnevalt oma kohalikust taaskasutuskeskusest, kas nad võtavad tarvikuid vastu.

Vatipadjad

Kuigi neid ei saa taastöödelda, siis tooteid nagu vatipatju ja vatitikke saab kompostida koos ülejäänud toidujäätmetega.

Jumestustooted

Jumestustooted nagu huulepulkade pakendid, lauvärvide pakendid ja ripsmetuššide harjad on esemed, millega on asjalood veidi keerulisemad. Miks? Taaskasutuskeskused võtavad neid väga väikese tõenäosusega vastu. Mida sa aga teha saad, on uurida, kas konkreetse ilutoote loonud firmal on oma taaskasutusprogramm. Kosmeetikafirmal MAC on näiteks olemas programm MACscheme. Kui viid kuus tühja MACi pakendit ühte nende kauplusesse, siis nad taastöötlevad need sinu eest. Tänutäheks võid endale tasuta välja valida ühe nende huulepulga. Milline võit!

Teadlikkus oma ilujäätmete osas ei olegi nii raske. See on vaid üks sammuke puhtamate veekogude suunas.

Allikas: Byrdie.co.uk