Alati tuleb. Kindlasti silmalaineri ja kuulsa „liblika“ puhul. Püsimeigipigmendid hajuvad hiljemalt 2,5 aasta jooksul, kui on õigesti peale pigmenteeritud. Klient peab mõtlema alati selle peale: aga mis siis saab, kui ma enam ei taha? Silmade puhul soovitaks ripsmetevahe täitmist ehk kohevate ripsmete efekti. Sellega ei saa kunagi alt minna. Kui hakkab hajuma, ongi ilus suitsune efekt.

Kui on vajadus ja otsus püsimeiki teha, siis mis on järgmine samm?

Inimene peaks olema terve, nagu on peaaegu iga teenuse puhul. Kui soov on paigaldada kunstküüned, ei saa me paigaldust teostada, kui kliendil on küüneseen. Sama on püsimeigi, microblading’u ja tätoveerimisega. Tuleb olla aus enda ja ka teiste vastu.

Kõige esimene samm oleks tervisekontroll, et poleks vastunäidustusi: verekontroll (HIV, B, C), vähk jne. Nimekiri on pikem, kuid need on kõige olulisemad. Teiseks peaks uurima, kas tooted vastavad CE nõuetele ja on läbinud vajalikud testid (aparaadid, pigmendid jne.). Kõikidel tehnikutel peab olema kaustik, kus on vajalikud juhised, sertifikaadid toodete ja aparaadide kohta, mida nad kasutavad. Kõik me tahame ju kvaliteeti. Kolmandaks valite välja tehniku.

Millist ohtu kujutavad kodused püsimeikarid?

Ohud tekivad siis, kui tunnistuse saanud õpilased on hoolimatud, ei pea kinni seadustest ja mõtlevad rahast. Ükski seadus ei keela teha kodus tööd, kui kõik on normides. Salong võib asuda teenuse osutamiseks ettenähtud eraldi hoones või elamus. Ka teenuseid võib elamutes osutada, kui sissepääs teenuse osutamise ruumidesse on elamu sissepääsust eraldi. Ühine sissepääs on lubatud kõigi korteriomanike või korteriühistu üldkoosoleku kirjalikul nõusolekul.

Teenuse osutamiseks elamus peab olema terviseameti luba! Ehitusprojekti esitamine terviseametile on kohustuslik vaid siis, kui seda nõuab kohalik omavalitsus. Siis vaatab ruume ja projekte üle terviseameti kohalik talitlus.

Kahjuks enamik koduseid tegijaid ei oma firmat ja teevad kodus tööd süüdimatult mõtlemata, et raha teenides peaks maksma makse. See on maksumaksjate osas väga ebaõiglane. Kust selline mõtteviis tekib!? Mina nimetan selliseid inimesi turusolkijateks. Kala hakkab mädanema peast: kui meie koolituskeskused ei vasta standarditele, ei saa samas näpuga näidata õpilastele. Sisukas õppeprogramm on õpilasele aluseks, kuhu alla käib ka seadus, kuidas iluteenindaja peab toimima ausa kodanikuna. Kõik, kes koolitavad ennast koolituskeskustes, kus võetakse läbi ka seadused, ei puutu kokku sellise probleemiga. Tahaks loota.

Võin tuua ühe näite “ausast” kodanikust. Otsisime T&M-i töölisa. Tulid kandidaadid. Valisime välja kaks. Pärast väikest vestlust küsiti, kui palju maksab koharent. Mainisin: 300 + käibemaks. Selle peale öeldi: selge, siis teen kodus edasi, seal ei pea kellelegi maksma. Tundub, et salongi tööle minna on kallis, järelikult ei tee ka firmat. Müstika! Hispaanias, Itaalias, USA-s, Araabia Ühendemiraatides ja mujal maksavad töölised ära 70 protsenti oma tööst ja mingist rendist pole juttugi. Eestis ja Soomes on see puhas luksus.

Tooks ka teise näite, kus õpilased maksavad suure summa püsimeigi baaskoolituse eest, kuid koolituselt saavad kolm lehte, kus peal on püsimeigi kirjeldus ja natuke püsimeigi ajaloost.

See on juba probleem, kust saavad alguse ohud, mille all kannatavad õpilased ise ja kliendid, kes lähevad teenust saama. Ohud on need, kui õpilane ei tea isegi seda, mis on vastunäidustused, mis haigused levivad vere kaudu, millised on suurimad probleemid jne. See teema vajab eraldi käsitlust.

Lugusid, kus näod ära rikutakse, on palju. Kuidas seda vältida?

Seda saaks vältida, kui poleks ebapädevaid koolitusi. Tahan panna südamele: püsimeigiteenus on ikkagi kallis. Odava hinna peale joosta ei saa. See kehtib enamjaolt ka koolituste kohta. Ma ei mõista, kuidas saab tehnik võtta teenuse eest 30-50 eurot, kui see on põhimõtteliselt materjaliraha: nõel, pigment, pigmendisõrmus, kummikindad, kilepõll, voodi-, lambi- ja aparaadikile, juhtmekile, ühekordne paber voodile, kliendimüts, pliiatsikulu, aeg, vesi, elekter, amortiseerumine jne. Mõne firma üks nõel maksab ainuüksi 13 eurot. Kui tehnik on hoolas ja teeb korralikult, siis pole võimalik sellise hinnaga teenust pakkuda.

Saab püsimeigi tulemusi parandada?

Saab, aga tihti mitte. Kui on tehtud valesti, tuleb mängu eemaldus. Kahjuks paljudele klientidele ei öelda, milline tehnika neile sobib. Näiteks microblading ei sobi rasusele nahale. Rasusele saab teha ainult püsimeiki, tehnikaks puuder või hajutustehnika. Karvtehnikale tuleb öelda EI. Miks? Sest karvad sulavad kokku ja lõpptulemus on kokkusulanud paksud karvad. Ütleks nii: ära tee teisele seda, mida sa ei taha, et sulle tehakse.

Milline tase peab püsimeikaril olema, et tohiks teenust osutada?

Ta peab armastama klienti sama palju kui ennast. Positiivsus tõmbab positiivsust. Püsimeik pole küüneviilimine, et kui läks midagi valesti, siis viilime maha. Olukordi on erinevaid. Ükskord tuli mul naine, kellel oli oma mõtlemine ja astus vist vasaku jalaga voodist välja. Talle ei sobinud miski. Kulme joonistasin talle 45 minutit. Tavaliselt teen seda kuni 10 minutit. Ütlesin talle ilusti: kui me nüüd ei otsusta, siis peame lõpetama.

Õnneks oli mu sõbranna järgmine ja samas ka viimane klient. Ta ootas 30 minutit üle aja. Küsimus oli selles, kas ma ütlen kliendile ei või võtan vastu. Tahan sellega öelda, et alati ei saa arvestada aja ja rahaga, vaid on inimlik vastu tulla. Praegu on see naisterahvas minu juures käinud kolm korda ja on väga tore. Vahel on hetki, mida tuleb eirata.

Ilusalongi T&M juht Merilin Markov-Valm

Kus te ise püsimeiki teete?

Mina oma kulmud ja huuled olen mitu korda lasknud teha siis, kui olen Eestist eemal koolitusel olnud. Eks nii juhtub ka edaspidi. Eestis tean kindlasti kaheksat kohta, kus on väga head tegijad.