Vaja läheb:

  • paksu põhjaga potti ja elektripliiti (siis pole tarvis veevannil sulatada)
  • baasõli, näiteks kookosõli
  • eestimaist mesilasvaha (Merca saab seda sõbra vanaisa käest, kuid mesinikele mõeldud poodides on ka)
  • kodumaist kanepiõli
  • meelepäraseid paksemaid ja vedelamaid õlisid (nt neroli, lavendel, patšuli, roos, apelsin, sandlipuu, ylang-ylang)
  • aaloegeeli (suvel)
  • rohelise tee tihedat tõmmist
  • roosivett
  • greibiseemneekstrakti

Õpetus:

„Tee tunde järgi,“ soovitab Merca. „Esmalt tõsta paksupõhjalisse potti mesilas­vaha. Sulata madalal temperatuuril vaha, lisa kookos- ja kanepiõli. Muudkui sega. Niimoodi rõõmsalt. Seejärel lisa paksemaid ja vedelamaid õlisid. Mina panen suvel aaloegeeli ka, aga peab vaatama, et oleks puhas aaloe ilma mingite lisa­aineteta.

Sega pidevalt ja nirista õlisid vaikselt juurde. Mina teen veel ühe rohelise tee tigeda tõmmise. Teepurule saab mitu korda vett peale valada – lahjema joon ära, esimese kange tõmmise valan kreemi sisse. See sisaldab häid antioksüdante. Roosivett võib samuti lisada. Apelsiniõli passib hästi rasusele nahale, kuid minu lemmikud on patšuli- ja sandliõli. Teepuuõli ei soovita kreemi sisse panna, kuigi võitleb hästi vistrike vastu. See sobib pigem putukavastastesse õlidesse. Minu absoluutne lemmik oli vahepeal näiteks mangorasv.

Suveks tee soovitatavalt vedelam kreem ja talvel vähem vedelikku ning rohkem rasva sisaldav kreem. Ära lase end heidutada, kui seistes purgile vedelikukiht peale tuleb. Seda saab segada, ja see ei ole üldse halb. Mingit emulgaatorit pole vaja, ainult oma käte jõudu. Kes tahab, võib mikseriga massi läbi lasta.

Kui kõik ained on kokku segatud, pane jahtuma ja siis vehi veel vispliga. Jahtub ja seguneb. Soovitan sisse segada ka E- või A-vitamiini õlikapsleid. Kahest-kolmest piisab. Lõpuks lisa looduslik konservant – mõni tilk greibiseemneekstrakti. Siis purkidesse ja kaaned peale.

Purke võid taaskasutada. Mina pesen need korralikult kuuma veega läbi ja enne kreemi villimist tõmban 80kraadise viinaga üle.

Hoia kreeme külmkapis ja toatemperatuuril vaid seda, mida parasjagu tarvitad. Muidu kipuvad kreemid riknema – ikkagi puhas loodus.“

 

Loe ülejäänud artiklit värskest Naistelehest, kust selgub näiteks Merca omatehtud putukatõrjevahend, mis hoiab eemal nii sääsed, kihulased kui puugid.