Selleks, et teada saada, kuidas hoida oma nahka võimalikult kaua ilusana, saame soovitusi dermatoloogidelt Dendy Engelmanilt ja Gervaise Gerstnerilt.

Missuguseid hoolitsusi võiks 20ndates ja 30ndates ette võtta, garanteerimaks terve nahk 40ndates?

Gerstneri sõnul on mikromesoteraapia ehk microneedling üks parimad ennetavaid hoolitsusi. Rullides imepisikesi mikronõelu oma nahal, lood nahka väikeseid mikrokanaleid, mis viivad naha niiöelda paranemisprotsessi, luues uusi naharakke ja ergutades nii kollageeni kui ka elastiini tootmist. See protseduur aitab ka nahka justkui tihedamaks muuta, aidates täita peened jooned ja peita tumedad silmaalused. Engelman märgib, et 30ndateks eluaastateks hakkad igal aastakümnel kaotama 10 % kollageenist nahas, seega on ülimalt oluline kaasata oma nahahooldusrutiini C-vitamiini seerum, mis aitabki just kollageeni tootmist ergutada.

Gerstneri lemmikute hulka kuuluvad ka salongihoolitsused nagu PRP Plasmalifting ja Clear + Brilliant laserravi. Tõenäoliselt oled kuulnud niinimetatud „vampiiri“ näohooldusest, mida Kim Kardashian West mõnda aega tagasi oma Instagrami jälgijatele näitas. Selle protseduuri jooksul võetakse patsiendilt verd ning lastakse see läbi tsentrifuugisüsteemi.

Verest eraldatakse punased (erütrotsüüdid) ja valged (leukotsüüdid) verelibled ning alles jääb plasma, mis on vere vedel osa koos kasvufaktoritega. Just need aktiveeritud plasmad süstitakse nahka tagasi, kus see saab ergutada naharakkude taastumisprotsesse, luues värskema, nooruslikuma välimuse. Clear + Brilliant puhul on tegemist populaarse laserravi protseduuriga, mis loob pealmistele nahakihtidele mitmeid „ravikohti“, et aidata eemaldada surnud naharakke.

Engelman soovitab ette võtta regulaarseid meditsiinilisi nahahooldusi, mis mitte ainult ei puhasta nahka, vaid kasutavad ka punast ja sinist valgusteraapiat. „See toetab nahas kollageeni tootmist ning ennetab vistrike teket, hävitades baktereid juba naha sügavamates kihtides,“ selgitab ta.

Kuidas peaks sinu nahahooldusrutiin 40ndates muutuma?

„Nüüd on aeg oma näopuhastusvahend välja vahetada,“ ütleb Engelman. „Sa vajad midagi leebemat, näiteks puhastusõli. Ma kasutan endiselt oma C-vitamiini antioksüdanti, kuid pärast seda kannan nahale lisaniisutuseks ka näo- ja silmakreemi. Kuna just silmade ümbrus on üks esimesi piirkondi, kuhu väikesed kortsud tekivad, on oluline kortsude vähendamiseks ja vananemisvastaseks hoolduseks just selles piirkonnas õigeid tooteid kasutada. Nahale sära andmiseks on olemas suurepäraseid maske, mis aitavad pigmentatsiooni ja pruune laike vähemmärgatavaks muuta.“

Engelman on ka ilusüstide toetaja. „Minu üldine reegel on see, et kui sa näed oma kortse täiesti vabas olekus, ilma igasugust näoilmet tegemata, siis on aeg Botoxiks.“

Engelman lisab, et vananemisvastasesse nahahooldusrutiini on oluline kaasata antioksüdandid, mis aitavad kaitsta nahka vabade radikaalide eest ning parandada kahjustunud rakke. „Minu üheks lemmikuks ja teadaolevalt ka laialdaselt populaarseks tooteks on SkinCeuticals'i C E Ferulic antioksüdantidega seerum,“ sõnab ta. „See toode aitab silmnähtavalt vähendada peeneid jooni ja kortse, samal ajal üldiselt naha väljanägemist parandades.“

Mida peaks tegema aga siis, kui sul on akne?

„Kui maadled aknega, peaksid vältima piimatooteid, suhkrut, gluteeni ja leidma viise, kuidas stressitaset vähendada,“ ütleb Gerstner. Need toidugrupid viivad keha insuliini taseme kõrgustesse ning viivad hormoonid tasakaalust välja, mis omakorda põhjustabki nahas põletikke ja vistrikke. „Üldiselt reageerib akne korralikule nahahooldusrutiinile hästi, kuid vahel on vaja ka suukaudseid ravimeid,“ jätkab ta. „Paiksete lahenduste hulka kuuluvad näiteks glükoolhappega nahahooldustooted, retinool ja maskid.“ Kui sinu nahk aga paiksete nahahooldustoodete abiga klaariks ei saa, konsulteeri dermatoloogiga, missuguseid retseptiravimeid proovida võiksid.

Engelman usub ka retinooli akne vastu võitlevasse võimesse. „Just retinooli puhul on tegemist ühe parima koostisosaga aknevastases võitluses,“ ütleb ta. „Mõnda aega tagasi oli retinool saadaval vaid retseptiravimina, kuid juba mõned aastad on see levinud nahahooldustoodete koostisosa, mis saadaval ka käsimüügis. Just retinool aitab võidelda kahe suurima akne põhjustajaga: surnud naharakkude kogunemise ja põletikuga.“

Missugused on peamised vead nahahoolduses, mida üle 40-aastased naised teevad?

„Liiga palju koorimist ja puhastamist,“ ütleb Engelman. „Toodete ülekasutamine muudab nahka kaitsva barjääri nõrgaks ning võib vananemisprotsessi isegi kiirendada, kuna nahk ei suuda end piisavalt korralikult väliskeskkonna stressorite eest kaitsta.“

Lisaks, naha katsumise ja vistrike pigistamise vastu on alati võideldud, kuid Gerstner hoiatab samuti, et naised, kes enam kui 40 aastaselt oma vistrikke pigistavad, riskivad pikaajalise nahakahjustusega, kuna vähenenud kollageeni ja elastiini tõttu ei suuda nahk niivõrd kiiresti paraneda. Selle tulemuseks võivad olla püsivad armid, mida saab lihtsasti vältida – jäta oma nahk rahule ning lase professionaalidel selle eest hoolitseda.

Mida sa soovid, et keegi oleks sulle sinu naha kohta 10 või 20 aastat tagasi öelnud?

Mõlematel ekspertidel on sama kahetsus: liiga vähene päikesekaitse kasutamine. „Ma soovin, et keegi oleks mulle öelnud, kui kohutavad on solaariumid,“ sõnab Gerstner. „Kui olin teismeline, käisin tihti päevitamas, ka solaariumis – kohutav! Melanoom on üks alla 40-aastaste naiste suurim suremuse põhjustaja!“ Engelman nõustub ja soovib, et tal oleks juba teismelisena olnud parem suhe päikesekaitsega.

Allikas: Byrdie