Mis on kõige kindlamad kriteeriumid, millele looduskosmeetika peab vastama?


Ave: Puhas looduskosmeetika tähendab, et toode ei sisalda mitte ainult üksikuid looduslikke koostisaineid, vaid kogu toote koostis – õlid ja rasvad, emulgaatorid, aktiivained ja lisaained – on suures osas või 100% looduslikud. Mahekosmeetika tähendab, et need looduslikud koostisained on suures osas mahemärgiga ehk kasvatatud mahepõllumajanduse nõuetele vastavalt.

Kosmeetikatoote looduslikkust saab hinnata nii koostisainete INCI (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients) nimekirja lugedes kui ka loodus- või mahekosmeetika sertifikaadi olemasolu kontrollides. Viimast näitab vastav logo pakendil (COSMOS, NaTrue). Kui tootel on lihtsam koostis – nagu mõnel keha- või massaažiõlil –, on lihtne pakendi pealt ise selgust saada, jälgides eestikeelseid koostisainete nimetusi või ladinakeelseid taimenimesid. Kui aga tootel on keerukam koostis – nagu mõnel näokreemil või šampoonil –, võib see sisaldada ka looduslikest ainetest tuletatud või loodusidentseid sünteetilisi aineid ja siis võib olla raske vahet teha, mida keemilise aine nimetust kandev koostisaine täpselt tähendab.

Kuidas osata lugeda INCI-nimekirja?


Ave: INCI-loetelus on koostisained mahu järgi kahanevas järjekorras, st esikohal olevat koostisainet on tootes kõige rohkem – enamasti on see vesi (Aqua); ning viimasena nimetatut leidub kõige vähem. Mida rohkem leiad INCI-s ladina- ja ingliskeelseid taimenimesid, seda looduslikum toode on. Keerulised keemilised nimetused ei pruugi alati tähendada sünteetilisi, vaid ka looduslikke koostisaineid. Lõhnaained märgitakse vaid nimetusega Parfum ning värvained Colour Index CI numbritega.

Milliseid aineid ei tohiks tõelisel looduskosmeetikal mingil juhul INCI-nimekirjas olla?


Ave: Kindlasti ei tohi loodus- ja ammugi mitte mahekosmeetikas olla naftapõhiseid mineraalõlisid (Mineral oil, Paraffinum liquidum, Petrolatum), PEG-ühendeid (Polyethylene glycol), vahutavaid pesuaineid (Sodium lauryl sulfate), silikooni sisaldavaid niisutavaid aineid (Dimethicone jt cone-lõpulised ained), säilitusaineid ehk parabeene (Methylparaben jt paraben-lõpulised ained), edethapet ja selle ühendeid (EDTA). Pahad on need sellepärast, et võivad põhjustada nahaärritust, allergiat ja muid tervisehädasid ning on saadud taastumatutest fossiilkütustest, mille varud pole igavesed. Mineraalõlid ja cone-lõpulised ühendid katavad naha kihiga, mis sel hingata ja jääkaineid väljutada ei lase.

Mis vahe on loodus- ja mahekosmeetikal?


Ave: Kontrollitud looduskosmeetika tähendab, et toode sisaldab suures osas või 100% looduslikke koostisaineid. Mahekosmeetika tähendab, et looduslikud koostisained on suures osas ka mahedalt kasvatatud.

Looduskosmeetika sertifikaat tagab:

looduslike koostisainete osakaal toote koostises on kõrge. Looduslähedaste ja sünteetiliste koostisainete kasutamine on rangelt piiratud ja sellele on seatud piirmäärad.

› „musta nimekirja” kuuluvaid sünteetilisi aineid tootes ei ole, sest need võivad nahka ärritada või olla muul viisil inimese ja looduskeskkonna tervisele kahjulikud.

Mahekosmeetika sertifikaat tagab:

toode sisaldab olulisel määral mahepõllundusest pärinevaid koostisaineid, rangemate nõuete puhul peab see määr olema minimaalselt 95% looduslikust toorainest.

Milliseid sertifikaate kohtab Eestis müüdaval loodus- ja mahekosmeetikal kõige rohkem?


Ave: NaTrue ja COSMOS-e katusmärgi alla on kogunenud varasemad Euroopa sertifikaadid Ecocert, Cosmebio, BDIH, Soil ja ICEA. Sertifikaadid hõlmavad enamasti mitut astet ja võivad tähendada nii loodus- kui mahekosmeetikat. Eristatakse näiteks kolme astet: looduskosmeetika, mahekoostisaineid sisaldav looduskosmeetika ja mahekosmeetika. Üksikud sertifikaadid loevad toote koostise loodusliku osa sisse ka vee, näidates nii suuremat looduslike koostisainete osakaalu. Mõned sertifikaadid lubavad kasutada leebeid loodusidentseid säilitusaineid, teised aga mitte. Ka tootjad suhtuvad asjasse erinevalt. Mõned teevad vaid miinimumi, et vastata sertifikaadi saamise nõuetele, teised on enda suhtes nii ranged, et teevad rohkemgi, kui sertifikaadi saamiseks vajalikud nõuded ette näevad. See tähendab, et looduskosmeetika sarja valides on soovitatav uurida lähemalt ka konkreetse tootja kohta.