Valides päikesekaitsekreemi, vaatame üldjuhul pakendile märgitud numbreid, kuid unustame uurida, milliste kiirte eest päikesetoode meid ikkagi kaitseb. UV-kiiri on kolme tüüpi: UVA, UVB ja UVC, millest kõige ohtlikumad on viimased, kuid meie õnneks need maapinnani ei jõua. UVB-kiirteks aga kutsume sedasama ultraviolettvalgust, mis meie nahale kuldse jume annab – need on kõige aktiivsemad just kevadsuvisel perioodil, ajavahemikul kell 11–16.

Kui armastad väljas sportida või lihtsalt pikemat aega jalutada, peaksid kindlasti päikesekaitset kasutama ja olenemata sellest, kui mitut riidekihti kannad. UVB-kiirtest on veelgi ohtlikumad UVA-kiired, mis tungivad sügavale dermasse ning on võimelised kahjustama DNA rakustruktuuri. UVA-kiired töötavad igal hooajal ja kellaajal ning tungivad ka läbi pilvede, klaasi ja riiete. Et just need kiired põhjustavad enneaegset vananemist, on oluline jälgida, et sinu päikesekaitse blokeeriks lisaks päikesepõletusi põhjustavatele UVB-kiirtele ka UVA-kiiri. UVA-kiirte eest pakuvad kaitset ka paljud jumestus- ja meigialuskreemid, mida eestlannad külmemal hooajal alati pelgavad. Päikesekaitset sisaldavad meigitooted võiksid kasutuses olla aasta ringi, kas eelistad vedelaid jumestuskreeme või mineraalpuudreid – valikut on igale maitsele.

M.A.C Studio Waterweight SPF 30 Foundation – kauapüsiv, väga vedela tekstuuriga UVA- ja UVB-kiirte eest kaitsev jumestuskreem.

M.A.C Studio

jane iredale PurePressed® Base Mineral Foundation – pressitud mineraalpuuder, mis kaitseb nahka UVA- ja UVB-kiirte eest

jane iredale

Clinique ‘Super City Block’ Oil-Free Daily Face Protector – tugeva UV-kaitsega meigialuskreem, mis jätab naha siidiseks ja matiks.

Eisenberg Sublime Tan Anti-Ageing Body Sun Care SPF 30 – vananemisvastane, UVB- ja UVA-kiirte eest kaitsev päikesekreem kehale

2. Kogus loeb

Siiski ei tasu unustada, et päikeselisel aastaajal ainuüksi SPF15-ga BB-kreemi kasutamisest ei piisa, mis kaitseb nahka parimal juhul vaid paar esimest tundi pärast toote nahale kandmist. Ka suurema päikesefiltriga toodet kasutades ei tasuks olla liiga kokkuhoidlik või vastasel juhul saadki umbes poole lubatud kaitsest ja efektist. Nahaarstid õpetavad, et SPF-kreemi peaks määrima üle terve keha, olenemata sellest, kas kannad katvaid pükse või bikiine. Kehale peaks korraga määrima ligi 50 ml toodet ning näole kulub umbes 2,5 cm läbimõõduga tilk.

3. Antioksüdandid säästavad nahka

Isegi juhul, kui kasutad kõige kvaliteetsemat päikesekaitsekreemi, suudavad ohtlikud UV-kiired ikkagi naha sisse tungida. Abiks on näoseerumites ja -kreemides leiduvad antioksüdandid, mis neutraliseerivad vabade radikaalide mõju. Seetõttu on suveperioodiks soovituslik oma nahahooldusarsenal üle vaadata ning lisaks SPF-kreemile ka antioksüdantidega rikastatud ilulemmikud soetada.

4. Ära unusta isepruunistavaid kreeme!

Debüütilmumine rannas ehk needsamad esimesed korrad, kui me lõpuks ometi mere äärde jõuame ning rannalinale äsja seljast tulnud kleidi viskame, on alati väga stressirohked. Staažikate suvitajate kõrval torkavad „värsked kalad” oma reetlikult kahvatu nahaga kohe silma ning loomulikult tahame selle erinevuse puhkuse esimeste päevadega tasa teha.

Soeta endale korralik isepruunistav kreem, mida juba enne rannahooaja saabumist on hea väikestes kogustes ihupiima sisse segada, et saavutada ühtlane kuldne jume üle terve keha. Päikesekiirte vastu see loomulikult ei kaitse, kuid on sellegipoolest moraalseks toeks rannas ning soov jääda kuuma päikese kätte hommikust õhtuni kaob iseenesest.