Volk, kellel on hea ülevaade Baltimaade disainis toimuva osas tõdeb, et Eestis tehakse endiselt kõige rohkem ehteid, sest kohaliku profiiliga klient tulebki peamiselt just neid või looduskosmeetikat ostma. Välismaalane teisalt vaatab ehteid kõige vähem. Eesti disainerite edukuse võtmeks peab Elena
asjade kordumatust ja piiratud kättesaadavust. Unikaalsus ja kvaliteet on need märksõnad, millega Eesti disain liigub sirgeseljaliselt uutele tasanditele.

Mida teevad aga lõunanaabrid? Lätlased suhtuvad roheteemadesse väga tõsiselt. Nende peamiseks tugevuseks on erinevad loodustooted - keraamikast, kodutarvetest, küünaldest kuni ilutoodeteni välja. Ühtlasi pööravad lätlased väga palju rohkem tähelepanu pakendidisainile - need on hoolikalt läbi mõeldud ning valmistatakse tihti taaskasutatud materjalidest.

Mood on muutunud aeglasemaks

Rõivabrändi VARKKI looja Jaana Varkki ütleb, et mood on võrreldes 10 aasta taguse ajaga muutunud aeglasemaks: “Aina enam on inimesed hakanud taas väärtustama kestvamaid riideid. Pööratakse rohkem tähelepanu kvaliteedile, lõikele ja pikemale kandmisvõimalusele. Tundub, et ollakse väsinud kiirmoest ja suurtest kaubanduskeskustest.”

Ta lisab, et ka moedisain elab hästi, arvestades, et kuigi Eesti on väga väike, on siin korralik arv tegutsevaid moedisainereid. “Kõik toimetavad-tegutsevad nii nagu oskavad. Konkurents on tihe, aga seda kartma ei peaks ja ei tohikski.” Jaana Varkki usub, et tulevikus jäävad ellu just väiksed stuudiod, poed ja salongid, sest üha enam hinnatakse vahetut suhtlust oma valdkonna asjatundja ja disaineri endaga.

Eesti disaini uus hooaeg on vägagi keskendunud loodustoodetele, kuna eestlane on muutunud ettevaatlikuks. See on midagi, mille poole väga paljud on liikumas - jätkusuutlikkus, keskonnasõbralikkus, mürgivabad söögid, rõivad ja kosmeetika.

14. septembril toimub Telliskivi Loomelinnaku poetänavatel disaini au sisse tõstev poepäevak, kus osalevad lisaks poetänavatele ka mitmed külalisdisainerid.

VARKKI poes viib ehtedisainer Krista Lehari läbi töötuba “Sõnumiga sõrmus”, lillepoe Fleur
Royale asutaja Peter Boeijkens aitab meisterdada lillekimpu. Puänt raamatupoes leiab aset Roald Dahli päev ning Universaal Universumi poe ees toimub raamatuesitlus "Minu Aasia" autori Margus Kalamiga. Poepäevaku raames avab oma uksed Les Petites disainipoe teine kauplus - Les Petites Looduspood.