“Inimesed otsivad vahel mõnda lihtsat viisi, kuidas demonstreerida, et nad lõpetavad elus ühe peatüki ja alustavad uuega ning soeng on üks kõige loogilisemaid viise, kuidas seda teha nii, et kõik teised ka seda märkaks,” selgitab kliiniline psühholoog ja blogija Christie Ferrari portaalis Popsugar. “Kes ei tahaks peale lahkuminekut suurepärane välja näha?”

Psühhoterapeut Daryl Appleton lisab: “Kui muudame midagi oma välimuse juures, tõmbame rohkem tähelepanu, olgu siis positiivset või negatiivset. Olenemata sellest, selline võimendamine ei aita meil end ainult nähtavamaks muuta, vaid saadab teistele ka signaali, et midagi on muutunud.”

Inimestel on lahkuminekuga kaasneva stressiga toimetulekuks erinevad mehhanismid, näiteks mõni uus hobi, uute riiete ostmine, tavapärasest rohkem jõusaalis käimine, ja soengu muutmine on üks neist. “Kui tunneme füüsilist või emotsionaalset valu, on täiesti loomulik, et tahame midagi muuta, et seda valu vältida,” kinnitab dr Appleton. “Emotsionaalset valu on palju raskem muuta või ümber suunata, mistõttu kipume keskenduma palju lihtsamatele füüsilistele muutustele. See aitab meil koheselt end paremini tunda.”

Plaaster kuulihaavale

Niisiis, uus soeng on kiire lahendus, et end taas enesekindlamana tunda, aga enne, kui juuksuriskäiguks aja broneerid, ole kindel, et teed seda õigetel põhjustel, sest kiireid lahendusi pole olemas. “Me peame olema kindlad, et muudame end iseenda heaks,” õpetab dr Christie. “Meie oleme need, kes tahavad muutust, ja me ei tohi seda teha kellegi teise heaks. Vastasel juhul riskime paljuga: sõltuvuse, petja sündroomi ja sellega, et lõpuks ei muutu mitte midagi.” Appletoni sõnul ongi kõige hullem, kui me ei tegele enda sees toimuvaga. “Sa võid oma soengut miljonil erineval viisil muuta, aga kui sa ei tööta “sisemisega”, paneksid justkui plaastri püssikuulihaavale.”

Lahkumineku soengu maagia

Juuksur ja ilusalongi Savannah Rae Beauty omanik Savannah St. Jean tunnistab, et ta on elu jooksul näinud väga paljusid “lahkumineku soenguid” ja viitab neile kui elu taaskäivitamise nupule, kuid ta teab, et nendega kaasneb ka teatav risk. “Vahel tahame emotsionaalses seisus täiesti uut väljanägemist, aga soovitan sellesse väga ettevaatlikult suhtuda,” räägib ta. Juuksurina soovitab ta alati eelistada praktilist stiili, näiteks, kui eelistad sageli juukseid hobusesabas kanda, ei tasu nüüd juukseid korraga lühikeseks lõigata.

Siiski, St. Jean usub lahkumineku soengu maagiasse: “Kui võtad kuulda professionaalide nõu, võib see olla väga kosutav ja positiivne otsus ning su sammule ekstra hoogsust lisada. Kui seda teha õigesti, võib see minu arvates olla täpselt see, mida vajad, et edasi liikuda.”