Enneta

Kasuta päikesekaitsefaktoriga näokreeme ja jumestustooteid. Muide, ka sügisel ja talvel tuleb pigmendipelglikku nahka aktiivse päikesekiirguse eest kaitsta.

Valgenda

Mitmetel kosmeetikafirmadel on nahka valgendavad tooteprogrammid. Eri sarjades kasutatakse küll ise mõjuaineid, kuid üldine toime on neil kõigil kas pigmenti tekitava melaniini hulga vähendamine või lisamelaniini moodustumise blokeerimine.

Koori

Pigmendilaikude pleegitamiseks pakutakse ilusalongides naha sügavamat koorimist – mikrolihvimis- või happekoorimisprotseduuri. Ilukliinikud kasutavad lisaks happekoorimisele kõrgtasemel tehnikat.
Keemiline koorimine aitab mitte väga tugeva pigmendiprobleemi korral. See on ideaalne ravimaks pigmenteerunud armkude, mis pärast ägedat aknet näonahka kimbutab. Keemilised koorimised liigitatakse sügavuse järgi: superpindmised, pindmised ja keskmise sügavusega. Viimane on kõige tugevama toimega ja pikema taastumisajaga.

Kasutusel on peamiselt AHA-happed ehk lahja kontsentratsiooniga puuvilja- ja piimhapped. Vastavalt nahaprobleemile valitakse koos spetsialistiga sobiv hape.

Kõige tõhusam meetod päikesekahjustuste parandamiseks on IPL-fotonoorendus, mis eemaldab pigmendilaigud ja kapillaarid, ahendab poore ja pinguldab nahka. Tulemuseks on sile nahk ja ühtlane nahatoon, tavaliselt saavutatakse selline efekt juba 1–2 protseduuriga.

Hea teada:

Kui oled solaariumikasutaja või plaanid lõunamaareisi, ei maksa vahetult enne seda plaanida depilatsiooni ega tugevalt koorivat salongihooldust. 
Samuti pole soovitatav minna päikest võtma samal päeval, kui on tehtud depilatsioon ehk vahaga karvu eemaldatud. 
Pigmendilaike võivad põhjustada ka toidus puuduvad A-vitamiin ja B-rühma vitamiinid ning maksahaigused.


Pane tähele:

Pärast keemilist koormist ei tohi ketendavat nahka mehaaniliselt eemaldada. 2–8 nädalat ei tohi päevitada, solaariumis käia ega kasutada aktiivseid kosmeetikatooteid.

Protseduuri järel on väga oluline järelhooldus – naha niisutamine, taastamine ja SPF-toodete kasutamine.

Lugu ilmus 2014. aasta oktoobrikuu Annes & Stiilis.