Kui ka sinu mureks on tundlik nahk, püüa alustada sellest, et väldid järgnevate koostisosadega tooteid. Sinu nahk tänab sind.

Parfüümid

Paljud nahahooldustooted sisaldavad lõhnaaineid, et peita vähem meeldivaid lõhnu, mis mõnedel koostisosadel olla võivad. Isegi kui lisatud lõhnaaine on naturaalset päritolu, võib see tundlikku nahka ärritada.

Kuigi ametlikud regulatsioonid nõuavad, et kõik koostisosad peavad toote sildil välja toodud olema, peab parfüüm olema märgitud lihtsalt kui „parfüüm“, mitte kui selle tegelik koostise nimetus. Kuna parfüüm on aga segu nii naturaalsetest kui keemilisest koostisosadest, siis tugevalt lõhnastatud toode võib sisaldada karme kemikaale, mis ei ole toote pakendil kirjas. Need võivad ärritada ka nahka, mis ei ole tundlik.

Kui otsid parfüümivaba toodet, pane tähele, et tootel oleks peal kirjas „parfüümivaba“, mitte „lõhnastamata“. Parfüümivaba tähendab tavaliselt, et lisalõhnu ei ole tootesse lisatud, samal ajal kui lõhnastamata, lõhnatu või lõhnavaba võib tähendada, et toote tegeliku lõhna meeldivamaks muutmiseks on lisatud täiendavaid aineid.

Eeterlikud õlid

San Francisco nahahoolduse ekspert Kristina Holey sõnas The New York Timesile: „Mõned eeterlike õlide koostisosad, näiteks need, mis sisalduvad bergamotis, muutuvad otsese päikesevalguse käes kemikaalideks ja ensüümideks. Need võivad tekitada fotoallergilise reaktsiooni.“

Tundliku nahaga inimesed peaksid teepuuõli, piparmündi, tsitruseliste ja lavendli õlisid eriti ettevaatlikult kasutama või täielikult vältima. Teepuuõli võib lahjendatult olla ohutu, kuid mitmed probleemsele nahale loodud tooted, mis seda sisaldavad, võivad tekitada nahakuivust ja ärritust.

Keemilised päikesekaitsekreemid

Päikesekaitsekreeme on kaht tüüpi: mineraalsed ja keemilised. Mineraalsed päikesekaitsekreemid sisaldavad kaht aktiivainet: titaandioksiidi ja tsinkoksiidi, mis blokeerivad UV-kiired füüsiliselt. Keemilised päikesekaitsekreemid sisaldavad mitmesuguseid kemikaale, mis UV-kiired endasse imavad ning need pärast keemilist reaktsiooni kuumusena vabastavad.

Nahahoolduse spetsialist Dr Anjali Mahto sõnas Harper's Bazaarile, et keemilistes päikesekaitsekreemides on tunduvalt rohkem aktiivaineid kui mineraalsetes, mis muudavad nende ärrituse tõenäosuse suuremaks. Tema sõnul sobivad mineraalsed päikesekaitsekreemid eriti hästi ka probleemse naha puhul.

Karmid koorijad

Kui sul on kergesti ärrituv nahk, siis kasutades liiga abrasiivset koorijat, võib tekkida kohene ärritus. Sellele vaatamata ei peaks koorimist täielikult vältima. Särava jume saamiseks on surnud naharakkude eemaldamine äärmiselt oluline. Vali leebed tooted, mis nahka puhastavad, kuid ei tekita ärritust.

Kuna nii füüsilised koorijad (nagu abrasiivsed näokoorijad) kui ka keemilised koorijad (nagu happed) võivad olla üsna karmitoimelised, on sinu parimaks valikuks vaid aeg-ajalt õrnatoimelise koorija kasutamine. Piimhape sobib tundlikule nahale eriti hästi, kuna see ei toimi nii sügavuti kui mitmed teised happed.

Naatriumlaurüülsulfaadid

Telesarja „Queer Eye“ staar Jonathan Van Ness on meid kõiki õpetanud sulfaate sisaldavaid šampoone vältima. Sulfaate leidub aga ka mõnedes näopuhastustoodetes ja päikesekaitsekreemides. Jah, ka need ei mõju tundlikule nahale just kõige paremini ning võivad ärritust tekitada.

Alkohol

Siinkohal ei räägi me sinu reedeõhtusest veinipokaalist. Alkoholi sisaldavad nahahooldustooted võivad nahka kuivatada ja mõjutada selle uuenemist. Tundlikule nahale tähendab see midagi väga kohutavat. Vaata toodete koostisosi hoolega ja tee kindlaks, et see, mida oma nahale paned, ei sisaldaks alkoholi.

Allikas: The Everygirl