Tuleb välja, et "suvalised" karvakesed, mida leiad kohtadest nagu su lõug, ei ole sageli üldse nii "suvalised". Kui leiad üksiku karvakese kohast, kus sul muidu karvu ei kasva, põhjustavad seda ilmselt hormonaalsed muutused. "Üksikud karvakesed esinevad erinevas vanuses inimestel väga erinevatel põhjustel," kinnitab ka dermatoloog Orit Markowitz portaalis POPSUGAR. "Kui naistel hakkab perimenopaus või menopaus, põhjustavad näokarvade kasvu hormoonid."

Menopausi ajal hakkab su keha tootma vähem östrogeeni, aga toodab samal ajal endises koguses testosterooni (see juhtub ka ovulatsiooni ajal). See testosteroon paneb näokarvad nii ülahuulel, lõual kui ka kaelal kasvama.

Naised märkavad näokarvade kasvu ka peale teatud ravimite tarbimist. Veel üks suur põhjus? Stress, mis põhjustab testosterooni tootmise kasvu.

Kas peaksid muretsema?

Mitte alati, kuid vahel võib dr Markowitzi sõnul olla soovimatute karvakeste kasv noorematel naistel märk millestki tõsisemast. "Nooremas vanusegrupis võib see olla seotud polütsüstiliste munasarjade sündroomiga, mille puhul naistel ei esine menstruatsioon enam regulaarselt ja nad võtavad kaalus juurde," väidab ta. Kui sul esinevad lisaks tüütutele näokarvadele ebaregulaarsed päevad, tõsine akne ja kaalutõus, tasub paluda abi naistearstilt.

Kuidas karvadest turvaliselt vabaneda?

Polütsüstiliste munasarjade sündroomi saab ravida ravimitega, aga tasub rääkida arstiga, et teha selgeks, kas see on ikka põhjus, miks need karvakesed tekivad. Muul juhul on olemas väga palju erinevaid karvaeemaldusmeetodeid: ükshaaval välja kitkumine või vahatamine (ajutised) või fotoepilatsioon, kui karvad on tumedamad ja soovid kauakestvamat lahendust. Heledamate karvakeste puhul aitavad nahale määritavad kreemid või elektriepilatsioon.

Ainus meetod, mida dr Markowitz ei soovita, on raseerimine, sest see võib nahka kahjustada, põhjustada aknet, sissekasvanud karvakesi ja põletikke.