Vali amet vastavalt sellele, mis sulle meeldib

Ketlin Kasak on teinud personalitööd üle 10 aasta ning sõnab kokkuvõtvalt, et lihtsuses peitub võlu. “Ei ole mõtet asju keeruliseks mõelda, vaid lihtsalt tuleb pihta hakata. Mida lihtsamalt sa suudad mõelda ja asju teha, seda paremini ka tegelikult hakkab kõik välja tulema,” soovitab ta.

Kõik saab alguse siiski sellest, milline sa inimesena oled ja mis sulle meeldib. Selleks on Ketlini sõnul väga head näiteks isiksusetestid, mida vahel teha võiks. “Sellelt lähtuvalt, kes sa oled inimesena ja isiksusena, sa saad endale ka väga hea karjääri leida, mis siis just sulle sobilik on,” selgitab ta.

Koolitusel saad maitse suhu, kas sulle see eriala ikka sobib

Kui pole võimalust ega aega kooli uut eriala õppima minna, soovitab naine koolitusi. “Koolitused ei maksa palju ja need ei võta ka kaua aega, muidugi on olemas ka väga kalleid koolitusi, kus käid 2-3 päeva ja maksad üle 5000, aga on ka selliseid, mis ei maksa üldse palju ja on ka selliseid, mis on üldse tasuta,” selgitab ta, et valikut on. “Mine saa see tunnetus kätte, võta see aeg, sa võid proovida erinevaid koolitusi.”

“Ma olen käinud ju ka erinevatel koolitustel, mõnel olen vaadanud, et need inimesed on kahte lehte ja ma tunnen, et ma olen nagu võõrkeha seal ja ma ei sobi üldse sinna, need inimesed ei kõneta mind mitte kuidagi. See on ka üks koht, kus sa võid aru saada, et see teema vist ei ole üldse sinu jaoks, aga kui sa oled õiges kohas, siis need inimesed, keda huvitavad samad asjad, on sinuga natuke sarnased, sul tekib sisetunne ja sa saad seda proovida läbi erinevate koolituste,” selgitab ta, et vahel selgub, et see ala polegi sinule. “Üldjuhul antakse koolitustel ka selliseid praktilisi ülesandeid, mida sa saad proovida teha, grupitööd.”

Vestluskaaslane või mentor võib olla abiks

Tihti aitab Ketlini sõnul ka mentori või õpetaja valimine, kes võiks sind juhendada või vestluskaaslane, keda usaldad. “Ma ei soovita minna iga inimese juurde, see inimene peab olema väga hoolikalt välja valitud. Ma olen ka ise kuulanud valesid inimesi, usaldanud valesid inimesi ja see ei ole mind elus viinud õigesse kohta,” räägib ta oma kogemusest. “Pime usaldamine ja pime usk ei ole kunagi hea, tuleb osata valida endale õige vestluspartner, see, keda sa saad päriselt usaldada.”

Seitse viisi, kuidas endale õige eriala valida:

1. Mis sulle teha meeldib? Vaata oma hobisid, harrastusi ja tööväliseid tegevusi. Mis sulle meeldib? Mis on need tegevused, mida teed rõõmu ja naudinguga?

2. Vaata oma nooruspõlve - mis olid noorena need tegevused, mida võisid teha ilma kella vaatamata?

3. Küsi sõpradelt oma tugevuste kohta. Las su 3-5 lähemat sõpra ütlevad sulle, mis nende hinnangul on sinu tugevused, mida sa teed hästi ja mis tuleb sul suurepäraselt välja. Teiste tagasiside võib olla antud protsessis väga väärtuslik.

4. Keskendu oma tugevustele ja vaata, mis tööd või ametid su tugevustele vastavad. Kus saaksid oma tugevusi kõige enam ära kasutada?

5. Käi erinevatel koolitustel enne, kui otsustad selle valdkonna kasuks elupöörde teha. Erialastel koolitustel, seminaridel ja konverentsidel käies näed, kas valdkond on su jaoks tõepoolest paeluv ning kas tunned end teistega sarnaselt.

6. Leia endale mentor. Leia inimene, kes on oma eluga juba seal, kuhu ka sina tahaksid jõuda ning tee talle ettepanek hakata oma mentoriks. Las ta räägib sulle oma teekonnast ja õpetab ka sind astuma selles suunas vajalikke samme.

7. Usalda õiget vestluskaaslast. Rääkides saavad paljud asjad selgemaks, nii ka sinu eriala valik. Leia endale vestluspartner, keda saad usaldada, kes sind tunneb ning kellega saad olla üdini aus. Me kõik vajame rääkimist ning oluline on seda teha õige inimesega.

Õige eriala valikul on eneseanalüüs väga oluline. Analüüsi oma nõrkusi ja tugevusi, keskendudes justnimelt tugevuste võimendamisele. Kindlasti on olemas töö ja eriala, mis paneb sind iga päev säravate silmadega tööle minema, leia see lihtsalt üles.