Jah, meil kõigil ei ole tõepoolest superstaaridele sarnaseid pangakontosid, mis võimaldaksid meil kulutada üüratuid summasid iga-aastastele detoksreisidele. Loe edasi ja saa teada, missugused on staaride detokssaladused tegelikult.

Joo mineraalidega rikastatud vett

Viva Mayr on Austraalia maailmakuulsus detokskeskus, mille fännid on nii supermodell Karlie Kloss kui jumestuskunstnik Lisa Eldridge. See ei tule ehk üllatusena, et keskuse menüüst puudub kohv. Selle asemel joovad külastajad hommikul esimese asjana suure klaasitäie sooladega rikastatud vett. Nimelt asub keskus just soolakaevanduse ja mineraalirohkete allikate läheduses. Idee peitub selles, et naturaalsed soolad liiguvad läbi sinu seedeelundkonna, haarates kehast väljudes endaga kaasa ka kahjulikud jääkained. Olgu, me ei soovita sul nüüd soolavett jooma hakata, kuid meie kehad vajavad normaalseks toimimiseks mineraale nagu magneesium ja kaalium.

Kui tunned, et sinu seedeelundkonnaga ei ole kõik päris korras või kui sa teed palju trenni, siis võivad joogivette lisatud magneesiumi ja kaaliumi tilgad toetada sinu ainevahetust, ennetada veepuudust ja kõhupuhitust. Lisaks sellele aitavad need kehal ka puhastuda ning südant tervena hoida.

Huvitaval kombel on toitumisspetsialist Rosemary Fergusoni sõnul, kes on Viva Mayri mitu korda külastanud, keskuses vee joomine 20 minutit enne toidukordi ja nende ajal keelatud. „Selle taga peitub teooria, et lahjendamata maohape lõhustab toitu efektiivsemalt,“ selgitab ta.

Näri toitu läbi nagu homset polekski

Järgmine Viva Mayri nipp on kindlaks tegemine, et kõik külastajad näriksid oma toitu korralikult läbi. Ühe suutäie 40 korda läbi närimine (jah, sa lugesid õigesti) aktiveerib ensüümi nimega amülaas, mis aitab seedeelundkonnal efektiivsemalt toimida ja toidust vajalikke toitaineid kätte saada.

Ka Lisa Eldridge märkis hiljutises intervjuus: „Mida päev edasi, seda enam vähendatakse sinu portsjoneid. Seega on hommikusöök eriti rikkalik, aga õhtusöök minimaalne. Lisaks kehtib reegel, et pärast kella nelja pärastlõunal ei tohi toortoitu süüa, kuna salateid ja muid tooreid toiduaineid võib kehal raskem seedida olla.“

Toitu täisväärtuslikult

Ashrami keskuses, mis asub Calabasases, Californias (ehk Kardashianide kodulinnas) on peatunud nii Gwyneth Paltrow kui Oprah Winfrey. Seal tarbitakse orgaanilist toitu ning kõik valikud sobivad taimetoitlastele. Kusjuures, enamik juurviljadest on kasvatatud koha peal, seega need on mürkidest vabad ja toitainetest pungil. Keskuse programmi kuulub 1000-kaloriline toitumiskava, mis annab jõudu 25 kilomeetri pikkustele matkadele ja kaks korda päevas toimuvatele joogatundidele. Kui soovid sarnase programmi kasutegureid ka koduses keskkonnas nautida, hangi juurviljad kohalikelt orgaanilistelt talupidajatelt.

Hinga paremini

Kui oleme stressis, tekib meie kehas niinimetatud „võitle või põgene“ reaktsioon. See on aga täpselt vastupidine ideaalsele seisundile, milleks on „puhka ja seedi“. Hispaanias asuvas SHA heaolukliinikus (staaridest fännide hulka kuuluvad nii Kylie Minogue kui ka Naomi Campbell) on esikohal just hingamine. Kliiniku veebiajakirjas soovitatakse kõigil, kes tunnevad end stressis olevat või peavad korraks aja maha võtma, teha järgnevat harjutust: „Hinga sügavalt sisse kuue sekundi jooksul ning seejärel hinga sügavalt välja kuue sekundi jooksul. Tee seda mitu korda järjest, seni kuni tunned, et sinu hingamine on kontrolli all ja sa oled rahunenud.“

Vaheta hommikukohv just selle vastu

Sarnaselt Viva Mayrile ei jooda ka SHA heaolukliinikus hommikuti kohvi. Lisaks kohvile puudub menüüst ka tee. Tundub igav? Kaugeltki mitte. SHAs soovitatakse alustada iga hommikut sooja sidruniveega, mis kohalike ekspertide sõnul aitab keha puhastamist ja toksiinidest vabanemist juba hommikul alustada, paneb ainevahetuse tööle, tugevdab immuunsusüsteemi, annab organismile vajalikku vedelikku ning energialaksu, mida on vaja eduka päeva alustamiseks. Nad tõdevad, et lihtsalt sidrunivesi ei pruugi just kuigi ahvatlev tunduda. Seetõttu soovitavad SHA heaolueksperdid seda lisaks rikastada värskelt riivitud ingveriga, kurkumiga, musta pipra ja tilga sulle meelepärase külmpressitud õliga.

„Kurkum on rasvlahustuv, mis tähendab, et keha vajab mingisugust rasva, et selle vitamiinidest kasu saada. Must pipar suurendab omakorda kurkumi biosaadavust, mis muudab selle tunduvalt efektiivsemaks,“ kirjutab SHA meeskond kliiniku ajakirjas.

Sa pole teesõber? Kui soovid kohvi asemel siiski mingisugust kuuma piimajooki juua (olgu, miski ei suuda kohvi asendada, kuid siiski), proovi hoopis piimjat kurkumilattet. Heaolukuningannal Gwyneth Paltrow'l on just sellise ülimaitsva väljanägemisega ingveri-kurkumilatte retsept veebilehel Goop olemas.

Võta holistiline lähenemine

Tais asub maailmakuulus Chiva Som kuurort, kus teadaolevalt on patareisid laadimas käinud nii Kate Moss kui ka Beckhamid. Holistilised hoolitsused on seal kõige olulisemad, kui asi puudutab nende külastajate heaolu. Kasutegurite nautimiseks ei pea sa aga koheselt Tai randa reisima. Miks mitte uurida, kas Chiva Somi stiilis holistilisi hoolitsusi pakub ka mõni sinu lähedalasuv spaa?

Võta ette digidetoks

Kõikidel nendel uhketel detokspuhkustel on üks kindel läbiv sarnasus. Nimelt soovitavad nad kõik ette võtta puhkuse nutiseadmetest ja sotsiaalmeediast. Tihti on see isegi kindla reeglina ette nähtud. Ibizal asuvas treeningkuurortis The Body Camp, kuhu näiteks Suurbritannia seltskonnastaar Millie Mackintosh tihti suvesid veetma läheb, on näiteks telefonikast. Toitumisspetsialist Sarah Macklin, kes samuti selle detoksreisi ette võtnud on, sõnab Byrdiele: „Iga toidukorra ajal peavad kõik oma telefonid asetama laual asuvasse kasti, kuna see ergutab inimesi reaalseid vestluseid algatama. Õhtusöögi ajal pole midagi ebameeldivamat, kui see, et keegi on samal ajal telefonis. Me keskendusime sellel ajal palju rohkem just toidule – mida me sõime ja kui palju – ning üksteisega suhtlemisele.“

Leia oma ajurveeda (ja ela selle järgi)

Ananda spaahotell on niivõrd kuulus, et sel on isegi oma Vikipeedia leht. Himaalajas asuvas hotellis käivad tihti staarid nagu Kate Winslet, Nicole Kidman ja Oprah Winfrey. Neist viimane on tuntud kui tõeline spaapuhkuste fänn. Spaahotelli filosoofia põhineb just Indiast pärit ajurveeda meditsiinil.

Ananda ajurveedaekspert Dr Adrash Shetty kirjeldas veebiajakirjale wellbeingescapes.com paika järgnevalt: „Suurim erinevus ajurveeda ja traditsioonilise meditsiini vahel peitub hooldusmeetodis. Samal ajal kui enamik modernse meditsiini hooldustest toimivad sümptomaatilisel tasemel, siis ajurveeda hooldused toimivad sügavamates, põhjuslikes tasemetes. Kui tasakaalustad oma doshad (põhijõud, millele organismis toimuvad protsessid toetuvad), siis lahenevad ka sinu probleemide algpõhjused.“

Külasta uue generatsiooni sauna

Viimasena toome välja Saint Lucia saareriigis asuva The BodyHoliday. Sealset kuurorti on külastanud näiteks Emma Bunton. Paketi üheks osaks on infrapunasaunad. Miks? Kohalikud eksperdid selgitavad seda nii: „Kui lasta infrapunakiirtel oma kehasse imenduda, siis tõstab see hooldus sinu sisemist kehatemperatuuri, mis kiirendab vereringet, parandab liigeste liikuvust ja tugevdab immuunsussüsteemi. Pärast 20-minutilist sessiooni tunned end tõeliselt lõõgastunult.“

Allikas: Byrdie