* Surfa netis, tutvu eri tegijate stiiliga.
* Suhtle väljavalitud tätoveerija(te)ga. Iga kunstnik ei soostu igat pilti joonistama.
* Uuri täpselt, milliseks kujuneb valmis töö hind. Kas kavandi joonistamise maksumus on hinna sees? Kas konsultatsioon on tasuline?

* Arvesta, et tunnitasu sisse käib ka tätoveerimislaua ettevalmistamise aeg. See on sinu enda huvides – nii saad jälgida, kas tätoveerija kasutab steriilseid, pakendist võetud nõelu ning kuidas ta on steriliseerinud tätoveerimismasina mitteühekordseid osi.
* Tätoveerimise pealt ei maksa raha kokku hoida. Asjatundmatu tegija põhjustatud probleemid võivad hiljem kallimaks maksma minna!

* Külasta tätoveerijat, räägi talle ausalt oma ideedest ja soovidest. Võta kaasa enda joonistatud või netist leitud materjali, mille põhjal edasi minna.
* Pea meeles – tätoveeritakse sinu nahka. Maitseid on erinevaid. Ära lase läbi kavandit, millega sa 100% rahul pole.

* Kui sa pole endas päris kindel, pista kavand pooleks aastaks sahtlisse.
* Küsi tätoveerijalt tätoveerimise ABCd ehk meelespealehte selle kohta, kuidas käituda enne tätoveerimist, mida võtta salongi kaasa ja kuidas tätoveeringut hiljem hooldada. Suur osa töö kvaliteedist sõltub sinust endast ja hilisemast hooldusest.

* Arvesta, et iga tattoo tuhmub aastatega ning võib vajada ületegemist. Valget värvi aga pole juba paari aasta pärast üldse näha. Samuti võib tätoveeringut olenevalt selle asukohast muuta näiteks kaalutõus ja/või vananemine.

* Ära torma otsustamisega. Cover-up ehk pildi katmine teise pildiga on võimalus neile, kellele tehtud tätoveering mõne aja pärast enam ei meeldi. Ainus efektiivne viis tätoveeringust lõplikult vabaneda on laser, see võib aga jätta arme või põhjustada muid probleeme.

Kommenteerib Ann-Liis Ojaots, PERHi kliiniline psühholoog

Inimene on oma nahka tätoveerinud läbi aegade. See on olnud võimalus näidata oma kuuluvust teatud gruppi või vastupidi, viis eristumiseks. Kui algselt olid tätoveeringud maagilise tähendusega (nt kaitseks haiguste ja raskuste eest) või võimu ja positsiooni sümboliks, siis tänapäeval on keha tätoveerimine pigem dekoratiivne.

Põhjusi, miks üks või teine tätoveeritav kujund valitakse, võib olla mitmeid. Esiteks soov tugevdada oma identiteeti: inimene valib kujundi, mis sümboliseerib tema jaoks seda, kes ta usub end olevat.

Teiseks aluseks võib olla soov edastada kehapildi abil sõnum, kuidas inimene tahab teistele paista (nt “ma pole see inimene, kellega sa tahaksid pahandustesse sattuda”). Kolmandaks valikuideeks võib olla enese jaoks oluliste sündmuste, eluperioodi, inimeste või väärtuste meeles hoidmine.
Tätoveering pole kunagi juhuslik, sellega kaasneb lugu ja see ütleb alati midagi kandja kohta.

Lugu ilmus 2014. aasta oktoobrikuu Annes & Stiilis.