Mireille Guiliano väidab oma raamatutes “Prantslannad ei lähe paksuks” ja “Prantslannade neli aastaaega”, et prantsuse naised oskavad elu nautides toiduga piiri pidada ning seetõttu on neil ka keskeas 25aastase näitsiku figuur. Hõrke ja rammusaid toite naudivad nad vaid väga väikeste portsjonite kaupa. Eriti tuleb nautida esimesi suutäisi, täpselt nii nagu prantslannad. Üks suutäis pole ealeski patt ja esimene suutäis on see parim.

Guiliano soovitab naistel alates 35. eluaastast lähtuda oma ajaarvamises “seitsme reeglist”: iga seitsme aasta jooksul muutub organism nii palju, et nõuab harjumuste muutmist. Nii hakkab 35. eluaastast alates seedimine aeglustuma, 42aastaselt alanema hormoonide tase, 49aastaselt algab menopaus jne. 49aastaselt võtavad eluaeg kõndimisega tegelenud prantslannad jõuharjutusteks kätte hantlid. Ülakeha treenimiseks soovitab Guiliano teha hommikuti istessetõuse. “Jalgade treenimiseks on mul ainult üks soovitus – trepid,” ütleb ta.

Prantslannade reeglid Mireille Guilianolt

1. Söö kolm korda päevas, loobu näkitsemisest ja isegi vahepaladest söögikordade vahel. Äärmisel juhul võid vahepalaks süüa portsjoni maitsestamata jogurtit.

2. Ära kunagi jäta hommikueinet vahele.

3. Väga tähtis on süüa kindlatel kellaaegadel, sest organism harjub kindla rütmiga ega vajagi siis enam vahepealset näksimist, mis iseloomustab just erinevatel aegadel ja kiirustavat söömist.

4. Keskendu söömise ajal toidule, ära tegele kõrvaliste asjadega. Ära söö püstijalu ega kiirustades, ära vaata söömise ajal telerit.

5. Kata igaks söögikorraks kaunilt laud.

6. Söö ohtralt puuvilju. Hooajalised puuviljad on prantsuse elulaadi põhitoidus. Söö paar korda nädalas hommikusöögi kõrvale kaks musta ploomi.

7. Joo ohtralt puhast vett vähemalt 4–5 klaasi päevas. Harjuta end enne kohvijoomist jooma jahutatud või toasooja vett sidrunimahlaga. Võid sidrunivett juua ka hommikueine kõrvale (poole sidruni mahlast piisab täiesti).

8. “Prantsusmaal serveeritakse kohvi hommikusöögi juurde ja teiste toidukordade lõpuks. Me ei joo kohvi päev läbi nagu ameeriklased – see on kohutav harjumus. Enne esimest kohvitassi joome alati klaasi vett.”

9. Joo õhtuti enne magamaminekut mõnd head taimeteed.

10. Supp peaks olema osa igapäevasest menüüst, eriti hästi sobib supp koos tükikese juustu, ühe puuvilja, kõvaks keedetud muna või rohelise salatiga õhtueineks.

11. Prantslannad ei joo veini kunagi aperitiivina, vaid alati ja ainult toidu kõrvale. Prantslannadele tundub väga veider istuda klaasi Chardonnayga, juues seda nagu kokteili. “Šampanja jääb alati minu parimaks nipiks, mis aitab virgutada isu ja teravdada maitsemeelt,” tõdeb autor. Šampanja sobib hästi ka paljude toitude kõrvale.

12. Prantslannade lemmikmagustoit on tume šokolaad. See on nii intensiivse maitsega, et sellest saab isu palju kiiremini täis kui piimašokolaadist. Omaette nipp on hoida mõru šokolaadi sügavkülmas, siis sulab tükike suus eriti aeglaselt.

13. Leiva toidusedelist väljajätmine on ebatervislik ja väga ebaprantslaslik. “Kuid me loeme viilusid ega söö enne esimese käigu serveerimist mitte ühtegi neist.Me sööme üks või kaks viilu leiba toidu kõrvale või eraldi toiduna.”

14. Prantslannad ei käi jõusaalides, vaid tunnevad liikumisest rõõmu ilma kangelasliku higistamiseta aeroobikasaalides või mujal. Nad eelistavad õrnemat ja regulaarsemat igapäevast liikumist. Kui vähegi võimalik, toimeta kõik oma asjaajamised jalgsi või jalgrattaga. “Võta oma päevakavva ka regulaarsed jalutuskäigud, kas tööle minnes või pool tundi pärast õhtusööki.”

15. Keskikka jõudnud prantslannad tarvitavad iga päev kaks supilusikatäit Kreeka pähkli õli, millel on südametegevust parandav ja antibakteriaalne toime.

16. Kui prantslanna juhtubki toiduga veidi liialdama, kompenseerib ta selle järgnevatel päevadel: sööb tavapärasest vähem, liigub rohkem või korraldab endale porrulaugusupi-nädalavahetuse.

Maagiline porrulauk

Porrulauk on toitev ja madala kalorsusega diureetikum ning nädalavahetus porrulauku süües aitab koos joodud veega organismi muutusteks ette valmistada.

Üheks nädalavahetuseks vajad 900 grammi porrulauku ja vett nii palju, et porrulauk oleks kaetud. Puhasta porrulaugud ning loputa liivast ja mullast. Lõika tumerohelised osad ära, jättes alles helerohelised ja valged osad. Tumerohelised osad jäta supipuljongiks. Pane porrulaugud suurde potti ja vala vesi peale. Lase keema ning keeda madalal kuumusel kaaneta potis 20–30 minutit. Vala vedelik pealt ära ning säilita porrulaugud.

Söö iga kord, kui tunned nälga, pool tassi porrulauku. Tilguta porrulaugule pisut oliiviõli ja sidrunimahla. Maitsesta vähese soola ja pipraga. Lisa soovi korral hakitud peterselli. Samuti joo iga 2–3 tunni järel porrulaugumahla.

Söö porrulauku ja tumerohelistest osadest valmistatud puljongit kuni pühapäeva lõunani, mil võid süüa väikese tüki liha või kala (120–170 g) koos kahe väheses õlis või võis hautatud köögiviljaga ja tüki puuvilja.

Mimoosisupp

“Kahju on neist, kes ei armasta porrulaugu magusat maitset ja pehmet tekstuuri. Need naised võiksid proovida Provence’i varianti, mida tuntakse mimoosisupina ehk soupe mimosa,” kirjutab Guiliano.

1 lehtsalati pea

225 g porgandit

225 g sellerit

225 g kaalikat

225g lillakapsast

450 g porrulauku

2 kõvaks keedetud ja hakitud muna

½ klaasi hakitud peterselli

vett niipalju, et köögiviljad oleksid kaetud

Puhasta köögiviljad ja haki tükkideks. Pane kõik peale lillkapsa ja peterselli suurde potti. Vala peale vesi, lase keema tõusta ning kuumuta madalal kuumusel 40 minutit. Lisa lillkapsas ja kuumuta veel 15 minutit. Lase kogu poti sisu köögikombainist läbi või püreesta saumikseriga. Serveeri kausis, lisa peterselli ja kõvaks keedetud hakitud muna.

Söö tassike segu laupäeval ja pühapäeval iga kolme tunni järel (soojendatult või toatemperatuuril) ja nii pühapäevalõunani, mil võid süüa liha või kala, kaks vähese võiga või oliiviõliga hautatud köögivilja ja ühe tüki puuvilja. Kuigi mitte nii vedel ja maagiline kui porrulaugusupp, on see siiski maitsev ja tõhus alternatiiv.