Sarnaselt näol olevate vistrikutega on ka seljal olevatel punnidel palju tekkepõhjused. Peamiselt tekivad vistrikud seetõttu, et nahk on liialt rasune, poorid ummistuvad ja tekivad vistrikud.

Rasueritust mõjutavad paljustki hormoonid. Kui punnid tekivad ühte konkreetsesse kohta, võib see tuleneda millestki muust. Näiteks kui vistrikud tekivad just ühele kohale õlal, siis võib põhjuseks olla hõõruv või nahka ärritav kotirihm. Palju sõltub ka hügieenist ehk kui sageli pesed riideid, mida kannad. Kui higistad palju, peaksid tihti vahetama ka voodipesu ja padjapüüri, näiteks iga paar päeva tagant.

Loomulikult on mingi roll ka inimese geenidel. Teame ju kõik mõnda klaari näonahaga sõpra, kes tõmbab suitsu ja toitub ebatervislikult. Aga teame ka mõnda sellist sõpra, kes sööb tervislikult, kasutab nahahooldusvahendeid, ent võitleb sellele vaatamata punnidega.

Pesemine ja vistrikud

Mõned soovitavad ja kasutavad kehakoorijaid, kuid teised ütlevad jällegi, et need hoopis stimuleerivad rasunäärmeid ja tulemus on hullem. Võta näpust. Mida on aga õige teha?

Seep on aluseline ja see võib soodustada bakterite kasvu. Seetõttu võiks eelistada pesuvahendeid, mille pH-tase on 5,5. Lisaks võiksid eelistada pigem jahedat duši. Kui punnid tekivad näole, siis pese pead ja nägu pigem külma veega, sest see sulgeb poore. Ja ära hõõru. Proovi punnidega kohta katsuda nii vähe kui võimalik. Kui oled duši all lõpetanud, siis ära hõõru rätikuga probleemseid kohti, vaid topsuta õrnalt.

Kasuta preparaate, mis sisaldavad teepuuõli, salitsüülhapet ja mis muudavad poore väiksemaks. Nii et seljal olevate punnidega saad võidelda sarnaselt näol olevate punnidega. Kuna tõenäoliselt on suurem osa päevast sul riided seljas, siis on oluline, et kannaksid iga päev puhast särki.

Kehakreemid ja punnid seljal

Spetsialistide sõnul peaksid kehakreeme peale süvapuhastusvahendeid kasutama, et tasakaalustada naha seisund. Kasuta õlivabu kehakreeme, mis sisaldavad hüdroksühapet. See pärsib pooride ummistusi ehk teisisõnu tekib vähem punne.

Päike ja vistrikud

Räägitakse, et päike mõjub probleemsele nahale hästi. Pigem jääb selline mulje, sest päevitus lihtsalt peidab punne. Jumekalt nahalt ei paista need lihtsalt eriti välja. Spetsialistide sõnul mõjub pigem hästi see, kui inimene tunneb vähem stressi. Kuna enamasti saadakse päikest puhkusereisidel, siis sel ajal võetakse vabamalt ja nii tekib ka vähem löövet.

Kui oled soojas kliimas, siis on oluline, et kannaksid riideid, mis hingavad. Kui higistad palju ja seljas on higist vettinud särk, siis ummistuvad poorid kiiremini ja tekib ka rohkem punne. Kui kannad lahtiseid riideid, siis kasuta päikesekaitsekreemi. See on naha kaitseks väga oluline.

Allikas: byrdie.co.uk