Toidud, mida menstruatsiooni ajal vältida

Karboniseeritud joogid

Suhkrurikkad karboniseeritud joogid nagu Coca-Cola võivad tekitada kõhupuhitust. Jää selle asemel truuks veele. Tarbitava vee koguse suurendamine leevendab veepeetust ja vähendab puhitust. Vali aga kindlasti mitte karboniseerimata vesi.

Töödeldud toidud

Järgmine puhituse tekkimise süüdlane? Kõrge naatriumi sisaldusega toidud. Just töödeldud toidud on ühed suurimad naatriumi allikad. Väldi kõike, mis tuleb plastikpakendis ja hoiad tasakaalus nii oma soola tarbimise kui kõhupuhituse.

Praetud toidud

Piira ka nende toitude tarbimist, mis sisaldavad transrasvasid. Need tõstavad kehas östrogeeni taset, mis võib samuti valusid hullemaks muuta. See tähendab, et parim oleks vältida praetud toite. Väldi ka neid toite, mille koostisosade nimekirjast leiab hüdrogeenitud taimeõlid.

Kaunviljad

Oad, kikerherned ja kõik muud kaunviljad põhjustavad kõhupuhitust. Selleks, et ebamugavustunnet vältida, jäta need oma menüüst välja kuni menstruatsiooni lõpuni.

Rafineeritud teraviljad

Täpselt nagu kõik teised töödeldud toidud, kaotavad ka rafineeritud kaunviljad suure koguse oma kasulikest toitainetest. See põhjustab aga nende sekkumist keha veresuhkru tasemesse ja mõjutab isusid. Need mõlemad on aga just menstruatsiooni ajal eriti suurteks murekohtadeks. Vali valge saia, pasta, hommikuhelvest, riisi, küpsiste ja kookide asemel hoopis täistervaviljad.

Kõrge rasvasisaldusega toidud

Kõrge rasvasisaldusega toitudel on sinu hormoonide tegevusele väga suur mõju. Nii transrasvad kui ka küllastunud rasvad võivad mõjutada menstruatsioonivalusid ja põletikku. Seega väldi liharikkaid toite ja piimatooteid ning hoia ka rasva tarbimine minimaalsena, kuna ka see mõjutab keha östrogeeni taset.

Toidud, mida menstruatsiooni ajal süüa

Lehtkapsas

Kui sul on „päevad“, siis võib keha rauatase madalamaks muutuda. Just seetõttu tekib sel ajal tavaliselt isu rauarikaste toitude järele. Selle asemel aga, et juustuburgeri järele haarata, vali rohelised juurviljad ja kapsalised nagu spinat või lehtkapsas ning hoia keha rauatase kontrolli all.

Apelsinid

Kas teadsid, et kaltsiumi tarbimine suudab leevendada depressiooni ja ärevuse sümptomeid? D-vitamiin reguleerib kehas ensüümi, mis muudab trüptofaani serotoniiniks – neurotransmitter, mis aitab reguleerida sinu tuju. Koos suudavad D-vitamiin ja kaltsium hoida ära ka premenstruaalse sündroomi sümptomeid. Kõrgem kaltsiumi tase aitab ka leevendada menstruatsiooni krampe, vähendada valu ja toimib kui lihaste lõdvestaja. Leia seda võimsat kombinatsiooni tsitruselistest nagu apelsinidest, sidrunist laimist ja ka eelnevalt mainitud spinatist ja lehtkapsast.

Banaanid

Banaanid on ühed parimad tuju tõstvad toidud, mida sa süüa võid ja seda tänu kõrgele B6-vitamiini sisaldusele. Neis sisaldub ka ohtralt kaaliumi ja magneesiumi, mis aitavad veepeetust ja puhitust leevendada. Lisaks aitavad banaanid seedeelundkonda reguleerida – ka see on paljude naiste jaoks just menstruatsiooni ajal murepiirkonnaks.

Arbuus

Kui sul tekib „päevade“ ajal see teada-tuntud magusaisu, haara hoopis puuviljade järele. Neis sisalduvad mitmed kasulikud vitamiinid ja toitained, mis aitavad nõrkus- ja väsimustunnet alistada. Lisaks aitavad arbuusis, ploomides, viigimarjades ja punastes marjades sisalduvad naturaalsed suhkrud leevendada puhitust.

Lõhe

Lõhe on üks parimaid menstruatsiooni krampide leevendajaid. Selles sisaldub rikkalikult oomega-3 rasvhappeid, mis aitavad lihaseid lõdvestada, leevendades seeläbi ka valu. Leia väärtuslikku rasvhapet ka avokaados, Kreeka pähklites, kõrvitsa- ja linaseemnetes.

Brokoli

Brokoli sisaldab kõiki neid kasulikke toitaineid, mis mõjutavad PMSi sümptomeid – magneesium, kaalium, kaltsium ja vitamiinid A, C, B6 ja E. Täida taldrik brokoliga, et tõsta tuju, võidelda väsimusega ja alistada depressiooni sümptomid.

Tume šokolaad

Tume šokolaad on hea magneesiumi allikas, mis mitte ainult ei aita kontrolli all hoida tujude kõikumist, vaid samuti aitab reguleerida serotoniini ehk õnnehormooni. Selleks, et saada korralik annus serotoniini, vali šokolaad, kus sisaldub minimaalselt 60 % kakaod.

Allikas: Byrdie.co.uk