MOTIVATSIOON


- Vaata korraks tagasi! See, milline sa välja näed, on elustiili tulemus. Vajadusel tuleb seda muuta. Mõtle, kui kaua oled soovinud ideaalkaalu saavutada ning kas tahad veel aega raisata. Kui vastus on ei, asu tegutsema, sest keegi teine seda sinu eest teha ei saa.

- Unusta stress ja lase lõdvaks! Kui muidu on organismi peaülesanne seedida, siis stressi puhul jääb see teisejärguliseks. Seedimine muutub aeglaseks ja ebatõhusaks, sest keha on valmis hoopis võitlema või põgenema. Pikaajalise stressi ja depressiooni tagajärjeks võib olla maomahla madal või ülikõrge tase ning pankreaseensüümide puudulikkus, samuti kõrgenenud veresuhkrutase. Seega: lõdvestunud seisund on ülioluline.

- Kaalu end iga päev. Kaalu ennast igal hommikul pärast WCs käimist. Kui number on senisest suurem, ei pruugi see veel midagi halba tähendada, tegu võib olla seedimata toidu või liigse vedelikuga, kuid kui number on väiksem, ergutab see edasisele. Motivatsiooni on igaks päevaks vaja!

- Kiri iseendale. Kui oled oma motivatsiooni tipul, kirjuta endale kiri. Tähenda üles kõik põhjused, miks tahad ideaalkaalu saavutada. Kui laiskus uuesti peale kipub, loe kiri taas läbi ja motivatsioon on tagasi.

- Jaga eesmärk osadeks! Kui sul on palju liigseid kilosid, jaota oma eesmärk kuude peale ära. Näiteks kui tahad iga kuu võtta alla 2 kg, siis ei tundu eesmärk nii kättesaamatu. Kui saavutad oma kuu eesmärgi, premeeri end, näiteks mõne uue rõivaeseme või ehtega. Ära osta suvalist pluusi, vaid mõtle pikalt ja muretse täpselt see, mida hing on kaua ihaldanud.

- Saa endast võitu! Kui sul on mõni “keelatud” toit, millest sa ei suuda kuidagi loobuda, siis pane see toit endale terveks päevaks lauale ja proovi seda mitte süüa. Kui sellega hakkama saad, oled korda saatnud midagi enneolematut, mis annab jõudu edaspidi ahvatlustele ei öelda. Oled siis nagu isude taltsutamise maailmameister!

- Liitu õige infoväljaga. Kui suhtled vaid inimestega, kelle jaoks on tavaline süüa rämpstoitu ja õhtud läbi diivanil logeleda, on raske ennast püsivalt motiveerituna hoida. Hakka parem sotsiaalmeedias jälgima tervisliku toitumise ja liikumise lehti.

TRENN

- Kasuta kalendrit, kus on terve kuu korraga näha, ning tee sinna märge, kui oled trenni teinud. Nii märkad kohe, kui trennipaus liiga pikaks venib – see motiveerib end uuesti liigutama. Eriti hea, kui kalender oleks nähtaval kohal, näiteks seinal või töölaual.

- Ära tee trenni selleks, et alla võtta! Naudi trennist ja enda liigutamisest saadavaid positiivseid emotsioone. Kui teed trenni lihtsalt selleks, et kaalu kaotada, tundub see pealesurutud tegevusena ega ole kuigi jätkusuutlik. Trenn ei tohi olla kohustus. Võta hetk pärast trenni ja tunneta, kui hästi sa ennast võrreldes varasemaga tunned.

- Treeningujärgne söögiisu. Kui see on kontrollimatult suur, lase teha vereanalüüs. Tegu võib olla mõne aine puudusega ning seda tähelepanuta jättes on keeruline kaalu langetada.

- Ära tee kogu aeg üht ja sama trenni! Muidu treenid vaid ühtesid ja samu lihaseid, aga see on oluline ka vahelduse mõttes. Mida rohkem uusi trenne avastad, seda enesekindlamaks muutud, samas kindlustad ka selle, et keha ei lähe proportsioonist välja.

- Kui sul pole aega trenni minna, siis mõtle, et trennist naastes on palju rohkem energiat ning asjad saavad kiiremini ja paremini tehtud.

- Hea alternatiiv trennile. Kui igasugune liigutamine tundub mingil hetkel vaevaline, siis mine trenni asemel infrapunasauna. Seal põletad 30 minutiga üle 600 kalori. Lisaks parandab see ainevahetust, viib kudedest välja rasva, vedelikku ja mürkaineid ning lõõgastab.

TOIT

- Ära jäta toitumist juhuse hooleks! Üksnes trenni tehes pole võimalik alla võtta. Toitumine on kaalulangetuse puhul võtmesõna. Planeeri oma toidukordi. Mõtle juba eelmisel õhtul, milliseks kujuneb sinu järgmine päev – kas saad normaalsel ajal lõunat süüa ning mitut vahepala vajad. Proovi süüa iga kolme tunni tagant ning võta vähemalt kaks vahepala päevas.

- Isudest vabaks! Tee hommikusöögist kõige suurem toidukord. Nii hoiad eemal isud, mis päeva jooksul tekkida võivad.

- Rasv + suhkur = ülekaal. Kui süüa maitsestamata vahukoort, siis seda kuigivõrd sisse ei mahu. Ka tavalist suhkrut ei kipu me lusikaga ahmima. Kui aga need asjad kokku panna, muutuvad söödavad kogused üüratuks. On teaduslikult kindlaks tehtud, et meid ei tee paksuks ei rasv ega suhkur eraldi, vaid rasv ja suhkur kokku segatuna (näiteks juustukoogina jms). Proovi selliseid toite vältida.

- Väldi tühje kaloreid! Kõige rohkem tühje kaloreid saame rafineeritud toodetest. Neist on ära võetud kõik kasulik, mida keha igapäevaseks toimimiseks vajab. Seega väldi rafineeritud nisujahu, suhkrut ja ka õli.

- Magusaisu rahuldamiseks söö puuvilju või tumedat šokolaadi. Proovi nautida iga ampsu.

- Võta menüüsse kookosrasv. See on ainus rasv, mille liigtarvitamisel keha ei ladesta seda rasvana, vaid viib kehast välja.

- Kiudainete põud. Tihti jääb edukas kaalulangus kiudainete puuduse taha. Neid leidub täisteratoodetes, köögiviljades (eriti kaunviljades) ja puuviljades. Päevane vajadus on 25–35 grammi. Näiteks üks viil täisteraleiba annab keskmiselt 3 grammi kiudaineid. Kui piisavat kogust toidust kätte ei saa, võiks tarvitada kiudaineid toidulisandina, kuni mitmekesine ja tervislik toitumine juba välja tuleb.

- Keskendu õigetele asjadele. Ära mõtle toitudele, mida sa enam süüa ei saa, vaid keskendu sellele, mis su menüüsse lisandub. Kui unistad ainult kartulikrõpsudest, siis annad varem või hiljem alla ja sööd neid, sest mis on keelatud, tundub eriti ahvatlev.

- Avasta uus maailm! Ära eelda, et tervislik toit on maitsetu ja igav ning et seda peab sööma vaid selleks, et ilus välja näha. Tervislik toit tähendab, et sa varustad keha kõikide vajalike toitainetega ning näed seejuures ka parem ja noorem välja. Leia uusi retsepte ja katseta! Sa võid avastada enda jaoks täiesti uute maitsetega maailma.

- Kui juhtudki patustama, siis ära liiga palju põe. Arvesta, et sellel päeval sa oma eesmärgile lähemale ei jõua, ning tee nii, et see homme ei korduks.

Lugu ilmus 2016. aasta jaanuarikuu Annes & Stiilis.