Tekst: Kaitlin Pirnpuu | Fotod: Vida Press, erakogu Giovanni Simeone
Rikkaliku köögi, arhitektuuri ja ajalooga Napoli on Itaalia suuruselt kolmas linn, mis asub Vesuuvi vulkaani jalamil. Ideaalne sihtpunkt, kus veeta pikk nädalavahetus, et kostitada end kõige hääga, mida temperamentsel Lõuna-Euroopal pakkuda on.

Juuni on Napoli külas­tamiseks ideaalne aeg. Päike paitab mõnusalt pikast talvest kahvatut nahka, kuid ilm pole veel lämmatavalt palav ehk ringi uudistamine ja tassikese kuuma cappu­ccino joomine on igati nauditav tegevus.

Kohalikud teatavasti on suured kohviaustajad. Kohviku­leti ääres jutustamine ja selle kõrvale kohvi rüüpa­mine on itaallaste meelis­tegevusi. Igas söögikohas – isegi pisikestes püsti­­jala­-pitsakioskites – näeb suuri mitme käpaga espresso­masinaid.

Kindlasti tuleks silmas pidada, et kui tellida caffè, mõistavad itaallased selle all espressot, mida katab tihe crema ja millega käib kaasas klaasike vett. Vett tuleks juua enne kohvi, et maitsemeeli puhastada ning tunda paremini espresso täidlust ja maitse­küllust. Espresso hind on enamikus kohtades väga taskukohane. Üle euro ei tasu välja käia, kui tegu pole just turistilõksuga.

Öös on asju


Napolis nälga ei jää – see on selge. Paika peetakse pitsa sünnikohaks, ent au sees on ka pastad, mida itaallased söövad vaid kahvliga, lusika abi kasutamata. Piirkonna traditsiooniline tänavatoit on pizza fritta. Kindlasti tasuks proovida ka cuoppa’t ehk torbikusse pistetud frititud kalmaare, mitme­suguseid juuste ja sinke.

Tänavatel kõndides võib tunda ka magusat, just Napolist pärit saiakese sfoglia­tella lõhna. Kes saia­toodetest ei hooli, sel soovi­tan proovida gelato’t, itaalia­pärast jäätist, mida saab iga nurga pealt ja iga maitsega.