Kui garderoobist on eemaldatud üleliigsed rõivad, siis tekib sul tõenäoliselt vastupandamatu soov kohe mõned uued soetada. Aga just nüüd on see oluline hetk, mil tuleks rahulikult enda jaoks läbi mõelda oma garderoobi kontseptsioon, et vältida järgmisi emotsiooni ajel sooritatud oste, mis jäävad kappi lihtsalt seisma.

Võib-olla oled kuulnud kapselgarderoobist ja kaalud nende põhimõtete rakendamist? Mina isiklikult ei poolda rangeid reegleid ja kindlat arvu kleite-seelikuid-pluuse. Elus peab olema ka veidi ruumi spontaansusele ja emotsioonile. Ometi austan kapselgarderoobi kontseptsiooni, kui läbimõeldud ja vajaduspõhist rõivaste ostmist. Mitte rõivaesemete arv, vaid nende kvaliteet ja vastavus sinu elustiilile on võtmetähtsusega. Hoolikalt koostatud garderoob, mis võimaldab riideesemeid omavahel mitmeti kombineerida ja pakub sobiva lahenduse igaks olukorraks teeb riietumise lihtsaks ja säästab aega.

Enne otsuste langetamist kaardista järgneva viie punkti abil oma põhimõtted:

Milline on minu elustiil? Milliseid tegevusi sisaldavad minu argipäevad, nädalavahetused, puhkusereisid, suvepuhkused? Kas ma viibin palju kontoris või suures seltskonnas? Kui veedan suurema osa ajast kodus, kas tahaksin sellest hoolimata alati esinduslikum välja näha? Kuidas ma oma vaba aega veedan? Kas ja milliseid kultuuriüritusi külastan, millistes restoranides ja pidudel käin?

Milliseid rõivaid vajan oma elustiili jaoks?
Kas minu rõivad peaksid toetama mingit teatavat ühiskondlikku positsiooni? Kas ma pean iga päev esinduslik välja nägema? Kas mul on ambitsioone ronida karjääriredelil ja kas mu riietus saab seda kuidagi toetada? Kas mu riided peavad järgima kõige uuemaid moeröögatusi või eelistan klassikaks kujunenud rõivaesemeid? Kuidas ma riietun, kui lähen poodi, koeraga jalutama või sõbrannaga kohvikusse?

Põhimõttelised märksõnad, millest lähtun garderoobi kokku panemisel. Mis on minu prioriteedid rõivaste valimisel ning kas ja kui palju olen valmis neid muutma? Kas kõige olulisem on klassikalisus, moodsus, uudsus, mugavus, jätkusuutlikus, värv, tegumood, materjal või hoopis brändi silt? Kas eelistan värvikirevat stiili või monokroomsust? Vali endale 2-3 olulist märksõna, millest lähtuda ja sõnasta oma manifest, näiteks: „Minu rõivad olgu alati mugavad, aga elegantsed ning pigem pastelsetes toonides“ või: „Minimalistlik stiil, pigem musta värvi rõivad tuntud brändidelt.“

Mida ja kui palju? Kui oled välja mõelnud, milliseid riideesemeid sul vaja on, pane paika ka nende hulk. Küsi endalt, kui tihti sa tunned vajadust vahelduse järele? Mitut erinevat kleiti ja püksipaari sa vajad, et piisavalt sageli tunda, et sul on jälle midagi uut seljas.

Kombineerimine. Mõtle ka sellele, kas ja kuidas erinevaid asju omavahel kokku sobitada. Üks kvaliteetne teksapükste paar sobib kokku kümnete kui mitte sadade erinevate särkide, jakkide, jalatsite ja aksessuaaridega. Proovi, kas sinu lemmik kleit sobib ehk vahelduseks kanda ka sportlike jalatsite või hoopis kummikutega. Kombineeri julgelt, see vajab veidi harjutamist, aga tea, et oskusliku kombineerimisega võid väheste rõivaesemetega uskumatult palju erinevaid komplekte saada.

Selga sobituvus. Meie kõigi kehad on erinevad, poes müüdavate rõivaste standardsed suurused ja lõiked ei vasta sageli meie tegelikele mõõtudele. Leia omale hea õmbleja, kes esiteks aitaks vajadusel parajaks teha poest ostetud püksisääred ja jaki käised. Sageli arvatakse aga, et rätsepalt õigete mõõtudega riiete tellimine on röögatult kallis, sest enamasti tellitakse rätsepalt kleit ainult üks kord elus — pulmadeks. Pulma- või ballikleidi õmblemine aga ongi üsna kallis. Uuri rätsepatelt hindu pintsakute, mantlite, kleitide ja teiste rõivaesemete õmblemiseks. Usun, et üllatud kuuldes, et hinnad ei erine poehindadest kuigi palju, aga kvaliteet on kindlasti parem.

Vivienne Westwood on öelnud: “Osta vähem, aga vali hoolikamalt”. Seda põhimõtet on hakanud üha rohkem deklareerima nii moeajakirjade toimetajad kui ka sotsiaalmeedia influencerid. Käes on aeg, mil kestlik tarbimine on au sees ja kaheldava kvaliteediga kiirmood ei peaks kuuluma ühe endast ja keskkonnast lugupidava inimese garderoobi. Seepärast on just kauakestvate, kvaliteetsete ja hästi selga sobituvate rõivaste omamine suur väärtus.