Seda soosivad ka moesuunad: moeetendustel rokivad 1980-ndate lõiked, osa ketse oleks justkui pärit 1990-ndatest, teksad näevad välja ­kulunud ja pestud ning kevade ja suve oluline moeese on valmistatud käsitööna – näiteks heegeldatud kleidike.

Hea nipp Meghan Markle’ilt! Kui ostuks läheb, siis soeta endale sellised kingad, mis sobivad paljude asjadega. Hertsoginnal on suur nõrkus Aquazzura kontskingade vastu. Seda musta värvi lipsukestega paari on ta avalikkuse ees kandnud vähemalt kolm korda.

Eestis pole see suund veel nii palju levinud, aga mujal maailmas jagavad moemõjutajad pilte sellest, kuidas nad oma riideid taaskasutavad. Värskeid moeoste kajastatakse aina vähem. Kunagi pidasid tähtsad moeninad ühe rõivaeseme kaks või koguni kolm-neli korda kandmist suureks fopaaks, kuid nüüd vaadatakse imetlusega neid, kes oskavad oma rõivaid aastaid hoida ja üha uuesti kanda. Inimene ise ei näe ju selle tõttu sugugi kulunum välja!

Merle Palmiste teab, et korralik värvikas siidsall sobib suurepäraselt klassikalise pükskostüümi ilmet uuendama.

Rõivaste taaskasutuseks annavad head eeskuju maailmakuulsad staarid. Näiteks endine USA esileedi Michelle Obama, Sussexi hertsoginna Meghan Markle, Cambridge’i hertsoginna Catherine ja popstaar Lady Gaga on tähtsatel üritustel kandnud esemeid, millega neid on juba varem nähtud. Eestlastest korduvkasutavad uhkusega oma rõivaid (ja soetavad neid ka taaskasutuspoodidest) moelooja Liisi Eesmaa, bravuuritar Anu Saagim, näitleja Merle Palmiste, poliitik Keit Pentus-Rosimannus, DJ-st poliitik Heidy Purga, poliitik Kadri Simson, ärinaine Tiiu Järviste, ajakirjanik Stella K. Wadowsky ja paljud teised. See on andnud hoogu taaskasutus- ja vanakraamipoodidele, kus inimesed saavad oma asju müüa.

Taaskasutuse nipid

Buduaari turg Kultuurikatlas

1. Paranda oma asju

Kui sinu heas korras rõival kukub nööp eest või rebeneb vooder, siis paranda see ära. Kui seda ise teha tundub liiga tülikas, siis leidub osas keemilistes puhastustes õmbleja, kes su riideeseme kenasti korda teeb. Sama lugu on kingadega – ära rutta poodi uusi ostma, kui kontsaplekk alt ära tuleb, sest kingsepp saab panna uued ja värsked.

2. Vaheta

Võib-olla on sõbrannal seelik, mis sobiks ideaalselt sulle, ja tema ihaldaks sinu šikke viigipükse, mis on kappi seisma jäänud? Korralda sõbrannadega riiete vahetamise koosviibimisi, kus saaksite paremaid palu omavahel jagada.

3. Uuenda

Kui oled oma vanast teksajakist tüdinenud või kipub lemmikseelik igavaks muutuma, siis tee neile väike uuenduskuur. Mõni pross või tikand, narmad või sädelevad kivikesed annavad asjadele uue ja põneva elu.

4. Stiliseeri ümber

Vanale rõivale saab värske välimuse anda mõne põneva aksessuaariga, mida sa ei ole ehk varem kandnud või osanud selle juurde sobitada. Kingad, ehted, käekotid, vööd ja kõikvõimalikud juukseaksessuaarid (praegu väga moes) on pisut mängimiseks ideaalsed.

5. Liigita oma garderoob

Kui riideesemed ei ole sul sageli silme ees, siis ei oska sa neid ka kanda. Säti oma rõivad puudele ja riiulitesse näiteks värvide kaupa või hoia lähestikku asjad, mida sobib ideaalselt koos kanda. Siis ei pea sa hommikul kapi ees seistes pikalt pead murdma.

6. Müü

Selle asemel, et riideid ära visata, pane need müüki. Tallinnas, Tartus ja Pärnus on kirbukaid, kus saab oma rõivastest kenasti lahti. Ära pane kasutatud esemetele utoopilist hinda! Vanad ja topilised asjad vii kogumispunkti.

7. Mõtle läbi

Enne kui endale midagi ostad, mõtle läbi, kas sul on seda tõesti vaja ja kui mitme esemega oma riidekapist saad uut asja kanda. Kui oled ostu juba teinud, siis kanna seda päriselt – on ju selle loomiseks kulutatud aega, energiat, ressurssi ja tööjõudu.