Lisaks kulude ja tulude tabelile on mul olemas eraldi koht säästudele. Mul on tehtud püsimakse, mis läheb igal kuul hoiusele. Avasin selle siis, kui korterit sisustasin ja pidevalt oli vaja raha kõrvale panna. See hea harjumus on nüüd sees, kuid täna kasutan seda raha pigem reisimiseks. Samuti on mul eraldi rahavaru ootamatute kulutuste jaoks.

Mille peale oled sa alati nõus kulutama?

Emotsioonidele! Ma olen seda meelt, et ükski materiaalne asi ei tee sind pikas plaanis nii õnnelikuks kui hea tuju ja mälestused, mis kaasnevad ägedate kogemustega. Ja mis seal salata, maailma avastamine ja reisimine on siiani minu jaoks alati see, mille peale võin kulutada.

Millal sa ostled? Kas ootad allahindluste perioodi, et soetada kallimaid asju? Näiteks novembri musta reedet?

Oi, ma olen suur allahindluste fänn, aga seda tõesti ainult netipoodides. Kuskil kaubanduskeskuses inimeste vahel trügida ma absoluutselt ei jaksa. Aga kui me räägime mõne tehnikavidina või kleidi tagaajamisest veebiavarustes, siis olen ma esimene inimene järjekorras!

Eks mul on ka oma „soovide nimekiri“ ja niipea, kui mõni suurem kampaania silma jääb, lähen vaatan üle, kas seal on ka midagi mulle. Lihtsalt odava hinna pärast ma asju kokku ei osta ja ületarbimine mulle ka üldse ei meeldi.

Kui endale koguneb koju asju, mida ma tegelikult ei vaja, siis leian alati võimaluse neid taaskasutada või abivajajatele ära anda.

Mida ostad veebist ja mida eelistad osta füüsilisest poest?

Tänavune aasta on mind peaaegu täielikult veebis ostmise peale ümber õpetanud. Viimasel ajal teen lausa 90% oste veebist. Nii lihtne on ju! Üldiselt on toit ainus asi, mida ostan füüsilisest poest, aga seda ka ainult siis, kui ma avastan liiga hilja, et külmkapis haigutab tühjus ja ma pole jõudnud e-poodi tellimust saata.

Ausalt öeldes ei ole praegusel ajal ka väga soovi poodi minna, kuna usun, et kui kõik hoolime nii enda kui teiste tervise pärast, siis läheb koroonapandeemia meist ka kergemini mööda. Saame kõik kiiremini tagasi tavapärase elu juurde.

Kuidas osta asju nii, et see on sulle kõige kasulikum? On sul mõni hea soovitus?

Mõtle läbi, kas sul on seda konkreetset asja vaja ning ka see, kui kasulik või vastupidav on see tulevikus. Kes teab, äkki tüdined ise mingist ostust ära ja tahad selle teisele ringile saata. See oleks ju samuti väike tasaarveldus su rahakotis.

Ühtlasi avastasin hiljuti Eesti uue makseäpi Inpay, millega teenib kõikidelt kaardimaksetelt raha kaardile tagasi. Seda nii e-poodides, päris poodides, restoranides või kasvõi ilusalongis. Olen seda tänaseks kasutanud juba kaks kuud ning selle aja jooksul teeninud lihtsalt tavaelu jätkates paarkümmend eurot. See on justkui passiivne tulu.