Naine, kellest Tanel Padar protokolli järgi 0,1 sekundit varem finišeerus, oli Lauren Villmann. “Kui Tanel mulle kirjutas, vastasin, et aitäh, aga ma ei tundnud end kuidagi solvatuna, see oli ju rahvaspordiüritus,” ütleb Lauren, lisades, et nende suhtlus piirduski toona paari teatega. Viisaka esmamulje oli Tanel endast aga juba jätnud…

Tanel: kõik riided Suitsupply | Lauren: kleit Lilli Jahilo, kõrvarõngad erakogu | Linda: Bodi Bebe Organic

Otsus minna päriselt kohtingule


2017. aasta sügisel elas Tanel Tallinnas tõelist poissmeheelu, Lauren õppis Tartus juurat. “See oli minu elus veider aeg, mil olin nagu romsteek lihaletil,” mõtiskleb Tanel. Ja siis ühel päeval jäi talle Instagramis silma üks Laureni story. “Meie esimene suhtlus toimuski sotsiaalmeedias,” ütleb mees.

Lauren möönab, et suhtus Taneli kirjadesse ettevaatlikult. “Ma ei saanud üldse aru, mida ta üritab,” muigab ta. “Olin väga ettevaatlik ega võtnud seda kuigi tõsiselt. Võib-olla mul ei olnud ka huvi end tol ajal temaga toimuvaga siduda… Aga hakkasime rääkima ja sain üsna pea aru, et Tanel on väga sisukas, meil oli kohe alguses huvitav rääkida. Lõpuks läksime välja ja meie esimene deit oli väga-väga tore. Sealt edasi läks meie suhe väga loomulikku rada pidi edasi ja et elasime eri linnades, võtsime alguses pigem rahulikult.”

Esimesele kohtingule mindi Riiga. “Ütlen otse, et ega ma polnudki elus varem ühelgi päris deidil käinud – et sa kutsud kellegi välja ja siis lähetegi. Kuna Lauren elas Tartus ja meedia tähelepanu minu vastu oli väga suur, ei tahtnud ma oma autoga Tartusse sõita. Laenasin sõbralt auto, sõitsin Tartusse ja sealt edasi koos Laureniga Riiga. Nüüd mõtleme, et see oli päris hullumeelne ettevõtmine, mis oleks võinud esimesest sekundist nightmare’iks kujuneda. Kohtusime ju päris esimest korda ja kui meil poleks klappinud...” Lauren jätkab: “Siis sa oled seal autos kinni ja pead ikkagi Riiga sõitma! Sa ei saa öelda, et kuule, oli tore, aga saan siiski täna hoopis sõbraga kokku...” Tanel jätkab omakorda: “Meil ei tekkinud teekonna jooksul mitte ühtegi ebameeldivat ega veidrat momenti.” “See oli väga loomulik, ta oli väga viisakas. Mugav oli kohe olla,” vaatab Lauren uhkusega Taneli poole. 12 tundi kestnud esimese kohtingu jooksul söödi Riias õhtust ja jalutati vanalinnas. Tartusse naasnud, jalutati Toomemäel, ja Tanel sõitis tagasi Tallinna.

Esimesel kohtingul tekkis mõlemal see tunne. “Meil polnud kunagi varem päris vestlust olnud. Kui koju tagasi jõudsin, siis mõtlesin, et midagi peab seal olema, kui suudad kellegagi autos nii pikalt vestlust arendada,” kirjeldab Lauren oma emotsioone.

“Meesterahva jaoks on see asi veidi hirmutav – kui oled mõnda aega poissmees olnud ja ühtäkki on su kõrval selline inimene, kelle ette… laskuks kohe põlvili. Mõtlesin, et äkki olen ära keeranud?! Olingi nagu pubekas, kes istus tundide kaupa telefoni otsas… Pidades sisukaid vestlusi. See oli väga tore… Kõige pikem kõne oli neli tundi ja muidugi mitte päeva-, vaid uneajast,” meenutab Tanel. “Eksamiteks õppimise ajast,” lisab Lauren muiates.

Tanel on kindel, et teineteise tundmaõppimisele aitas eri linnades elamine tublisti kaasa. “Muidu kipub ju ikka nii olema, et kui klapp tundub kohe alguses hea, siis küsidki, et kuule, mis arvad, koliks järgmisel nädalal kokku… Aga üks asi on see, kuidas sa kohvikus, telefonis või sotsiaalmeedias suhtled, teine asi aga, kui eladki inimesega päevad läbi koos. See ei pruugi enam nii lihtne olla.” Laureni ja Taneli puhul ei tulnud kiire kokkukolimine kõne alla. “See, et teineteise tundmaõppimise periood tuleb pikk, oli kohe selge, ja usun, et see oligi ülivajalik,” tõdeb Lauren.

Kokku koliti kaheksakuulise suhtlemise järel siis, kui Laurenil sai ülikoolis viimane eksam tehtud. “Kohe järgmisel päeval,” täpsustab Tanel.

Kokkulepe jääda alatiseks armunuks


Lauren ja Tanel tegid suhte alguses kokkuleppe, et armumise faasist nad ei väljugi, kuigi armumistundele on nüüdseks juurde kasvanud ka armastus. Lauren rõhutab, et kaaslast on ülioluline meeles pidada: “Mõtlesin ka kokku kolides, et kuidas ei tekiks mugavustsooni, olukorda, kus ühel hetkel oleksimegi Taneliga vaid roommate’id. Koos võiks elada ikka peiks ja pruut, mitte kaks sõpsi, kes saavad omavahel lihtsalt hästi läbi. Enda armununa hoidmisega tegeleme aktiivselt. Leppisime kohe alguses temaga kokku, et pingutame mõlemad, et omavahelist särtsu hoida, deitida (kodus saab ka väga hästi deitida!), öelda teineteisele ilusaid sõnu, teha väike kingitus, jätta armas kirjake...” Tanel jätkab naise mõtet: “… näiteks rahakoti vahele – sa ei tea, millal ta selle leiab! Ja me ei tee neid asju selleks, et midagi vastu saada, vaid selleks, et anda.”

Kui küsida, milliseid romantilisi kingitusi viimati vahetati, ütleb Lauren kohe, et Tanel kinkis talle Rupi Kauri luuleraamatud “The Sun and the Flowers” ja “Milk and Honey”. “Olin talle kunagi ammu maininud, et mulle meeldib see autor, ja ta küsis veel mu sõbrannalt üle, kas tal on ikka õigesti meeles. See oli väga armas üllatus. Õhtuti neid luuletusi lugedes saab hea tundega uinuda...”

Tanel täiendab Laureni poole vaadates: “See oligi kingituse mõte. Ise loen öösel vahest ka kolm tundi raamatut, aga Lauren on tunduvalt rohkem väsinud... Seal on ilusaid lühikesi ridu ja mõtteid, mille saab ära lugeda, siis paned silmad kinni ja…”

Aga mida Tanel ise viimati Laurenilt kingituseks sai? “Olen natuke pedant ja seetõttu koristan kodus ise. Mitte et Lauren hakkama ei saaks, aga mulle lihtsalt meeldib seda teha. Ema ja Lauren kinkisid mulle ülikooli lõpetamiseks sellise auru­puhastaja, millega saab vannitoas vuugivahesid puhastada. Kui lõpuks aega sain, võtsin asja põhjalikult ette, olingi vannitoas, köögis ja vetsudes käpuli ja aurutasin ära kõik vahed, mis vähegi võimalik oli.”

Jagavad teadlikult


See intervjuu on Laurenile esimene, ta on teadlikult võtnud nõuks oma figureerimist meedias kontrollida ja jälgib väga tähelepanelikult, mida ja kuidas temast kirjutatakse. Ometi, Tanel Padari kõrval oleks imelihtne end meedias pidevalt pildis hoida ja särada?

“Mina tahan särada Taneli, mitte võõraste jaoks. Mul on hea meel, kui avalikkuses särab Tanel, ja sellest täiesti piisab, kui üks meist on esil. See on Taneli elu ja töö. Minul on muu töö, töö, mis ei ole avalik,” selgitab naine. Lauren töötas enne lapsepuhkusele suundumist advokaadibüroos ja plaanib sinna ka naasta.

Küll aga on naine aktiivne sotsiaalmeedia, eriti Instagrami kasutaja. Tema konto on privaatne. “Inimestega, kes mind jälgivad, jagan valitud hetki oma elust meelsasti, aga uudistes ma ei taha olla. Näiteks ei meeldi mulle, et minu Instagrami postitusi refereeritakse meedias. Mõistan, et avalik huvi meid saadab, aga seda tänu Tanelile. Minu roll selles ei ole suur.”

Tanel lisab, et kuna Lauren on juurataustaga, teab naine väga hästi oma õigusi. “Varem tehti Laureni kinniselt kontolt pidevalt kuvatõmmiseid, mis meedias avalikustati. Lauren kirjutas oma kursaõdedega kaitsvatest paragrahvidest pika kirja ja saatis need toimetustesse. Kellelgi polnud midagi vastu öelda… Ainus asi, mida vastati, oli, et oi, meil oli praktikant tööl, kes selle kuvatõmmise tegi,” muigab mees.

Sotsiaalmeedia on paari jaoks kujunenud kui isiklikuks meediakanaliks. Tanel ütleb, et tema käest on korduvalt küsitud, miks ta avaldab teadaandeid just sotsiaalmeedias. “See on kõige konkreetsem viis midagi teatada. Sa saad valida ise pildi ja kirjutada pildiallkirja ning öelda ühe lausega kogu olulise info ära. Ja miks sotsiaalmeedias? Kellele teisele sa ikka tahad oma uudiseid edastada kui neile, kellele sa korda lähed, kes sulle kaasa elavad ja sind jälgivad. Need on olulised uudised, mida sa tahad jagada.”

Pintsak Suitsupply, loor erakogu

Esimene ühine uudis


Uudis, mis levis Instagramist sekunditega üleriigilisse meediasse, oli uudis Taneli ja Laureni kihlumise kohta. “See oli esimene suur uudis, mille koos Laureniga teatavaks tegime. Mõtlesime päris pikalt, kuidas seda teha, ja otsustasime, et kirjutame minimaalselt, paneme ilusa pildi ja sellega oli kõik öeldud,” meenutab Tanel. Lauren täiendab, et ühtegi lisaküsimust ei esitatud, ja nii on see ka teiste ühiste teadaannete puhul olnud.

Kihluti 2018. aasta juuni lõpus Itaalias Como järve ääres. Tanel ütleb, et abieluettepaneku tegemisele eelnes mitu keerulist kuud. “Minu jaoks oli see ikkagi veidi risky business, kuna me ei elanud siis veel koos. Ma ei teadnud ju… Kui lõpetad ülikooli, kas tahad siis ikka kohe abielluda? Võib-olla tahad hoopis laias maailmas ringi vaadata? Tellisin sõrmuse ära, siis ootasin seda paar kuud ja seejärel elasin sõrmusega veel mõnda aega koos ka.”

Kui Itaaliasse reisile mindi, mõtles Tanel, milline päev võiks olla ettepaneku tegemiseks sobivaim. “Olime kahe päeva kaupa eri hotellides. Valisin päeva välja, aga lõpuks ei pidanud närv ikka vastu ja küsisin varem ära.”

Närv tuli sisse juba Tallinna lennujaamas kohe reisi alguses. “Mõtlesin, et kui pagas läbi valgustatakse ja küsitakse, et oi, mis see on… Kas teil on selle kohta ka kõik dokumendid kaasas? Ja muidugi mul olid.”

“Inimestega, kes mind jälgivad, jagan hetki oma elust meelsasti, aga uudistes ma olla ei taha.”

Laureni sõrmuse suuruse tegi Tanel kindlaks juba varem, näiliselt juhuslikult, kui koos tuttava ehtekunstnikuga tegeleti hoopis ühe Taneli sõrmusega. “Saime parklas kokku ja ehte­kunstnikul olid kaasas ka näidissõrmused, millega sõrmuse suurust mõõdetakse. Lauren proovis ka neid ja jätsin tema sõrmusemõõdu meelde. Hiljem, kui tema parima sõbranna käest küsisin, kas see võiks õige suurus olla, siis vastas ta, et ei, kindlasti mitte! Aga ma teadsin ju ise ka, olin ära mõõtnud…” Tanelil oli õigus ja sõrmus sobis Laureni sõrme ideaalselt.

Ühise nime poole


Lauren ja Tanel on nüüdseks olnud kihlatud üle kahe aasta. “Tahaks abielluda küll, aga pulmade korraldamine on nii keeruline, et ei oska kusagilt alustada… Ja oleme pigem kokku­hoidlikud ini­mesed, aga pulm on kõike muud kui kokkuhoidlik üritus,” ütleb Lauren. Tanel täiendab, et tegelikult oli plaan abielluda juba eelmisel suvel, paigas olid juba õhtujuht ja muudki detailid. “Aga… kuidas sa võtad tüdrukult unistuse olla oma pulmas kõige kaunim printsess? Versus see, et oled kaheksandat kuud rase.”

Laurengi ütleb, et beebiootel olles ta abielluda ei soovinud, ja pulmakellad ei helise ka sel suvel – oodatakse, et pisitütar Linda hakkaks kõndima ja saaks emme-issi pulmas lilleneiu olla.

“Soovime, et ta ei sõltuks meist nii palju ja et me ei peaks pulma­ööd kolmekesi veetma. Natuke veel ootame, kindlaid plaane veel ei ole,” selgitab Lauren.

Valikuid on muidugi mitmeid. “Kas väike ja armas pulm väga erilises kohas… või siis natuke reaalsem variant, et tehagi suurelt. Meil oli pärast kihlumist üks mõtteharjutus – kumbki kirjutas kümne minuti jooksul oma külaliste nimekirja ja kokku tuli 110 inimest. Siis meenus, et mul on ju üks bänd veel – bändimehed koos naistega andsid veel nimekirjale kümme nime juurde,” kirjeldab Tanel. Lauren ütleb, et viimaste aastatega on olulisi inimesi juurdegi tulnud…

Oluliste aspektidena toob Lauren välja veel soovi abielluda kiriklikult ja et kogu pere kannaks ühte nime. “Kiriklik laulatus on võimsaim ühendus ja kõigepealt peame muidugi ka leeris ära käima. Ja lõpuks soovime ikka kõik koos Padarid olla.”

“Koos võiks elada ikka peiks ja pruut, mitte kaks sõpsi.”

Väike ime


Laureni ja Taneli armastuse vili, järgmisel kuul aastaseks saav sinisilmne tüdrukutirts Linda peab terve intervjuu aja Laureni ja Taneli kodulähedases kohvikus vapralt vastu, käputab, roomab ja kõnnib reipalt ringi. “See on esimene kohvik, kus on Linda käinud,” mainib Tanel muu jutu vahele.

Mees meenutab naeratades toredat juhtumit Pärnus. “Lauren ja Linda seisid kohviku ees, tuli üks naine ja küsis Linda kohta, et oi, kas sa oled poiss või tüdruk? Tulin välja ja seisin ka nende juurde… Naine nägi mind ja ütles, et oi, see on ju Linda!”

Lauren ütleb, et Linda on kõige õigem asi, mis üldse juhtuda sai. “Linda oli väga oodatud ja õigemat ajastust ei oleks saanudki olla. Olime oma pulma planeerimisega nii stressis, et… Lisaks oli minul tööl kiire, Tanelil oli kiire… ja kolm-neli nädalat pärast seda, kui otsustasime, et me pulma siiski planeerima ei hakka, saingi teada, et olen rase. Mõistsime, et kõik see, mis meid stressi ajas, oligi märk, et me seda ei teeks. Kuulame väga oma sisetunnet – see on meid õiges suunas juhtinud,” mõtiskleb Lauren. “See, et Linda otsustas, et just meie võiksime ta vanemad olla, on suurepärane. Sa sobid meile väga hästi (hellitavalt lapse poole vaadates – toim).”

Kleit Lilli Jahilo

Tanel ja Lauren on rääkinud ka teisest lapsest, aga Lauren soovib, et uus pereliige liituks siis, kui kõik kannavad ühte perekonnanime. “Enne pulmad, siis mõtleme edasi. Muidu olemegi 15 aastat koos ja mõtleme, et ah, mis pulma me enam teeme. Lahe oleks nii armununa veel abielluda ka!” ütleb naine. “Start antakse siis pulmaööl!” naerab Tanel.

Esimene aasta on Tanelil ja Laurenil lapsevanematena hästi möödunud. “Olen väga põhjalik ja uurin kõike; tahan teada igat võimalikku stsenaariumi ja saada võimalikult palju infot – olgu siis sünnitusest, imiku eest hoolitsemisest, arenguetappidest, mähkmevahetusest või mis on kõige paremad tooted… Valmistan end alati väga põhjalikult ette ja olin valmistunud palju raskemaks katsumuseks,” nendib Lauren. “Tundub, et meile sattus üks lihtsamatest variantidest!”

“linda oli väga oodatud.”

Tanel lisab, et lapsevanematena pole nad just pehmemate killast. “Näiteks oli meile oluline, et laps läheks võimalikult kiirelt oma tuppa magama, et ta ei magaks meie vahel… et laps ei tuleks meie vahele.” Lauren täiendab: “Kõigepealt on emme ja issi ja siis Linda. Eelkõige proovime ise õnnelikud olla. Beebid on väga energiatundlikud; kui kodus on energia vale, tunneb ka laps seda. Võib-olla ta ongi nii õnnelik laps, kuna ta tunneb, et ka meie oleme õnnelikud ja rahul...” Tanel: “Näiteks see, et mina oleksin diivanile magama läinud, polnud isegi optsioon. Iga kord, kui Linda ärkas, siis ärkas Lauren ja ärkasin ka mina. Mina muidugi magasin edasi, kui kuulsin, et teises toas jäi vaiksemaks... Raskematel perioodidel leppisime enne kokku, kumb ärkab, et teine saaks kas või pool tundi kauem magada.”

“Ükskõik mida ta saavutada tahab - kõik on võimalik!”

Väärtused ja põhimõtted, mida lapsele edasi anda, rääkisid Lauren ja Tanel läbi juba enne lapse planeerimist. Lauren ütleb, et tema jaoks on kõige olulisem, et laps tunneks end võimekana tegemaks seda, mida iganes ta soovib: “Kõik on võimalik, kui oled tark ja töökas, ning neid põhimõtteid õpetame talle sünnist saati. Ükskõik mida ta saavutada tahab, kõik on võimalik, lihtsalt ta peab ise seda tahtma ja olema nõus eesmärgi nimel vaeva nägema.”

Tanelile on oluline usaldus ja avatus. “Tahan, et laps teaks, et meiega saab igal teemal ja kogu aeg rääkida. Et meil oleks täielik usaldus, hästi avatud omavaheline suhtlus.”

Lauren toob paralleeli oma kodust. “Pigem on olnud nii, et vanemad viisid mind ise peole, kui keelasid mul minna. Kõik lähevad lõpuks niikuinii, lihtsalt need, keda ei lubata, teevad seda näiteks salaja aknast välja ronides… Tahan, et laps julgeks helistada, kui on probleem, et ta teaks, et ta ei saa selle eest hiljem peapesu, vaid kiita, et oli aus. Usun, et kui teda nii kasvatame, jääb meil endil nii mõnigi peavalu olemata.”

Tanel rõhutab, et oma valikud tuleb lapsel ise teha ja et vanemad end Linda kaudu teostama hakata ei plaani. “Pigem tahame olla talle positiivseks eeskujuks – mina näiteks oma elukestva õppega.” Lauren täiendab: “Just, sa oled Lindale väga hea eeskuju! Mitte ühekski asjaks pole kunagi liiga hilja.”

Plaan B


Sel suvel lõpetas Tanel EBSi ettevõtluse ja ärijuhtimise eriala tehnoloogiaettevõtluse suuna. “Mul on erinevaid kiikse, enamik neist on toredad ja naljakad – näiteks kui mulle on mõni töövahend oluline, peab mul neid kaks olema – kui üks läheb katki, saan teise võtta. Olen 30. eluaastast peale mõelnud, et mis saab siis, kui mul peaks midagi tervisega juhtuma; kui ma ei saaks enam esineda… See painas mind. Tahtsin, et mul on mingi kindlustunne tuleviku ees, et oskaksin midagi peale laulmise ja pillimängu veel teha. Mõtlesin, et mis oleks minu plaan B...” tutvustab Tanel erialavaliku tagamaid. “Paratamatult, kui liigud kogu aeg samas ringkonnas ja käib elukestev rock’n’roll, võib silmaring väga kitsaks jääda ja sa ei suuda enam teiste keskkondadega adapteeruda… Olen eluaeg heas füüsilises vormis olnud, minust saaks kindlasti ka väga hea kastitassija, kolija,” muigab muusik.

Taas tõsinedes tunnistab Tanel, et õpingute periood on muutnud ta ka enesekindlamaks. “Kui varem olin vaid jah-mees, ei öelnud kellelegi ega millelegi ära, siis nüüdseks olen ei ütlemise ära õppinud. Saan aru, et mul on valikus nii jah kui ka ei. Kõike ei pea tegema. Väga loodan, et harin end edasi ja mul on valikuvabadust üha rohkem.”

Mees loodab, et paari aasta pärast saavad nad perega veelgi rohkem ette võtta kui praegu, mil tütreke on rinnatoidul, ning et ta töö ei kujune seda segavaks faktoriks. “Näiteks et me ei peaks seetõttu, et mul on igal õhtul kontsert, perega terve suve kodus olema.”

Laurengi fännab elukestvat õpet. Juura lõpetanuna on ta veendunud, et see haridus tuleb talle kasuks, kuid soovib kindlasti edasi õppida. “Tahaksin, et mul oleks unikaalne haridus, näiteks teeksin magistrikraadi turunduses ja oleksin keegi, kes mõistab süvitsi nii õigust kui ka turundust… Praegu aga naudin Lindaga kodusolemist.”

Laureni ja Taneli ...

… laul:

Tanel: “Chocolate “The 1975”. Kui Riiga sõitsime, oli mul see playlist’is juba olemas.”

Lauren: “Jah, see on meie laul.”

… kohting:

Lauren: “Parim kohting on see, kui leiame tunnikese, et olla kahekesi. Hea kohtingu juurde käib ka hea söök.”

Tanel: “Hiljuti käisime Hedon Spas, õhtul jäi laps tuppa magama, võtsime monitori kaasa… Ja tõesti, peame lugu ka heast toidust, ja Lauren valmistab väga häid toite!”

… unistuste reisisihtkoht:

Tanel: “Arvan, et kui Lauren tanu alla saab, siis võiks Padar Islandil ära käia. Läheks vaataks oma valdused üle...”

Lauren: “Bali lähedal on tõesti selline saar, võtaks kõigepealt ühise nime ja siis läheks sinna matkama.”

… üllatav fakt, mida keegi nende kohta ei tea:

Lauren: “Et Tanel ei tee kunagi süüa ja mina kunagi ei korista.”

Tanel: “Ma olen teinud süüa?”

Lauren: “Ja mina ju koristanud.”

Tanel: “Okei, 98% ajast on tõesti nii.”

Lauren: “Meil on võrdõiguslikkus. Teeme mõlemad kodutöödest seda, mida meile päriselt ka teha meeldib.”

Jaga
Kommentaarid