Sandra istub keset elutuba suure punase palli otsas. Tema abikaasa ja bändi­kaaslane, Trad.Attack!-i kitarrist Jalmar (31) on just, poja­pambuke traksidega kandekotis rinnal, jalutuskäigule suundunud. Kass Em kasutab juhust, hüppab turvahälli ning tihendab end halliks ja voolu­jooneliseks nagu leebe merekivi. “Em arvab siia­maani, et beebiasjad on tema jaoks majja toodud,” muigab Sandra. Äsja on selgunud, et Austraalias kehtivad turvahällidele teist­sugused nõuded kui Eestis, nii et Vabarnatel tuleb kohapeal uus laenata. Oma viiendat elukuud tervitab väike Villem Austraalias. “Saab tulevikus näha, on temas ränduriverd või jääb ta paikseks, sest vanematega rändamisest on kõriauguni,” naerab Sandra. “Villem teadis, kuhu peresse sünnib. Talle meeldib meie muusika, see rahustab teda. Ta kuulis ju kõik 50 kontserti, mis koos temaga andsin, mu kõhus ära.”

Jah, see rahumeelne pärastlõuna Vabarnate Tartu-kodus pole Trad.Attack!-i eelmise albumi “Kullakarva” järelsäras kümble­mine. 28. detsembril algab bändi tuur Austraalias. Sandra rõõmustab: juba nädala jagu päevi kodus ajab teda kärsitusest tiirlema. “Tuleb tihe töö, 15 kontserti vähem kui kuu aja jooksul. Väga erutav, meil saab lõbus olema,” kiidab ta. Austraalia on nende maailma­vallutuslikus plaanis, mängida kõigis 196 riigis, järjekorras 37.

Rõõmus ja vali

Möödunud kevadel last oodates käis Sandra hüpnosünnituse loengutel ja rasedate joogas ning mingi hetk uhas ta kehast läbi kummaline tunne, nagu oleks sünnitust juba kogenud. Ta otsustas lapse ilmale tuua kodus. “Pärast ööpäeva kodus selgus aga, et sünnitegevus ei lähe edasi piisavalt kiiresti, ja pidime minema haiglasse,” meenutab Sandra. “Keisrilõige ei ole tavaliselt ema enda valik, enamasti tingib selle eriolukord, mis võib värskele emale mõjuda emotsionaalselt raskelt. Minu arust on ilus ja pehme, et tänapäeval kasutatakse keisrilõike asemel järjest rohkem väljendit “kõhusünnitus”. Sõna jõud on võimas.”

Välimuselt, leiavad paari lähikondsed üksmeelselt, on Villem Jalmari moodi. “Iseloomult uudishimulik ja rõõmus ja vali laps. Väga emotsionaalne, sekundiga läheb ühest sajani,” räägib Sandra.

Arvestanud nad olid, et võib-olla peab pisikese saabudes mõne esinemise ära jätma. Aga milleks, kui kõik toimib, küsib Sandra retooriliselt. Augustikuus andis Trad.Attack! kontserdi Inglismaal kolmenädalase Villemiga: agent lihtsalt oli unustanud esinemise üles öelda ning bänd oli välja kuulutatud.