Tekst ja fotod: Britt Paju
Suvepalavust leevendavad sügavkülma peidetud jäätise- ja marjavarud, mis aitavad õigel hetkel võluda lauale värskendava kokteili, magustoidu või päris piduliku moega koogi.

Jäätisetort kirsside ja šokolaadiga


Kaheksale

200 g kivideta kirsse (sobivad ka külmutatud)

2 sl moosisuhkrut

180 g šokolaadi-vormiküpsiseid

70 g võid

200 g pähkli-šokolaadikreemi (nt Nutella)

2 l vanillijäätist

peotäis pähkleid šokolaadis

kaunistamiseks peotäis värskeid kirsse või mureleid

Kuumuta kirsid koos suhkru ja paari supilusikatäie veega umbes 5 minuti jooksul moosiseks massiks ja jahuta. Jäta paar küpsist hilisemaks ning purusta ülejäänud kas köögikombainis või tambi kilekoti sees tainarulliga pudiks. Sulata või, sega küpsisepuruga ja suru umbes 22 cm läbimõõduga lahtikäiva vormi põhjale ja külgedele. Lisa pool pähklikreemikogusest põhjale ja sega ülejäänu kergelt pehmeks sulanud jäätisega.

Tõsta jäätisesegu koogipõhjale, vala peale kirsimass ning kaunista kergelt hakitud pähklite ja värskete kirsside või murelitega. Pudista peale järele jäänud küpsised ja lase sügavkülmas vähemalt 4 tundi taheneda. Enne serveerimist lase umbes 10 minutit pehmeneda ja kasuta lõikamiseks kuuma vette kastetud nuga.

Lase pähklikreemil enne kasutamist toatemperatuuril seista. Kui kreem osutub vaatamata sellele liiga tahkeks, siis soojenda seda pisut nõrgal kuumusel.