Tekst ja fotod: Britt Paju
Mõni toit on nii universaalne, et sobib ühtviisi hästi hommikusöögiks, magustoiduks, piknikukorvi ja suupiste- või peolauale. Ja kuni suvi veel kestab, on ju lihtsamad lahendused ainult teretulnud või mis?

Nizza võileib ehk pan bagnat

Neljale

1 suurem ümmargune sai

2 tomatit

2 konserveeritud röstitud paprikat

1 küüslauguküüs

2 sl oliiviõli

5–6 anšoovisefileed või u 100 g konserveeritud tuunikalatükke

1 väiksem punane sibul

1 sl punase veini äädikat

10 kivideta oliivi

1–2 8 minuti keedumuna

rukolat ja basiilikulehti

soola, pipart

Viiluta sibul ja sega see veiniäädika ning näpuotsatäie soolaga. Jäta umbes 10 minutiks ootele, kuni sibul pisut pehmeneb. Poolita sai keskelt, nii et saad justkui suure hamburgeri. Surista saumikseri abil kastmeks üks tomat ja konserveeritud paprika koos küüslauguküüne ja oliiviõliga. Maitsesta kergelt soola-pipraga ja määri saia pehme valge sisu kastmega, nii et see korralikult sisse imbuks.