Ühele

1 väiksem külmutatud banaan viilutatuna

1 dl külmutatud põldmarju

1 + 0,5 dl mandlipiima

1 sl (toor)kakaopulbrit

1 sl maapähklivõid

1–2 datlit

kaneeli

1 tl kakaonipse (soovi korral)

Võta pooled marjadest varakult sulama ja purusta need seejärel kahvli abil. Haki kergelt datlid ja blenderda koos 1 dl mandlipiima, banaaniviilude, kakao ja maapähklivõiga ühtlaseks. Vajadusel lisa pisut vett. Vala suure klaasi põhja purustatud põldmarjad, lisa 0,5 dl mandlipiima ja kõige peale smuuti. Tõsta smuutile ülejäänud põldmarjad ja pisut jahvatatud kaneeli. Soovi korral lisa ka kakaonipse.

.

Ühele-kahele

1 dl külmutatud maasikaid

1 dl külmutatud mustikaid

suur peotäis lehtkapsalehti

1 banaan

1 dl mandlipiima

1 sl tšiiaseemneid

julge sorts sidrunimahla

1 dl vett

Eemalda lehtkapsalt suuremad rootsud ja rebi lehed pisut väiksemateks tükkideks, et masinal oleks neid lihtsam purustada. Pane blenderisse ning lisa marjad, tükkideks murtud banaan, mandlipiim, tšiiaseemned ja sorts sidrunimahla. Kalla juurde vesi ja töötle ühtlaseks. Kui smuuti võiks olla vedelam, lisa veel vett ja surista segamini.

.

Kahele kuni neljale

Roheline smuuti

2 dl ananassitükke

pool avokaadot

1 külmutatud banaan viilutatuna

1 kiivi

suur peotäis värsket spinatit

2 dl kookospiima

sorts laimimahla

Mango-vaarikasmuuti

3 dl külmutatud mangot

1 dl külmutatud vaarikaid

0,5 dl peedimahla

poole apelsini mahl

u 2 dl vett

Kaunistamiseks: külmutatud vaarikaid , põldmarju, tšiiaseemneid ja/või õietolmu

Pane mõlemad segud eraldi blenderisse ja surista ühtlaseks. Vajadusel lisa veidi vett, kuid mõlemad kausismuutid peaksid jääma pisut paksemad. Vala need kaussidesse kokku nii, et pool kausist jääks rohelisele smuutile ja pool marjasegule. Kaunista külmutatud marjade ja tšiiaseemnete-õietolmuga.

Võid serveerida kihilist smuutit ka läbipaistvatest pokaalidest – vala klaasi esimesena roheline kiht ja seejärel punane.

Spinati asemel sobib ka lehtkapsas.

.

Ühele-kahele

1 dl külmutatud jõhvikaid

1 dl külmutatud musti sõstraid

1 banaan

2 sl kaerahelbeid

2 dl kookospiima

Kaunistamiseks: külmutatud jõhvikaid, müslisegu või kergelt röstitud kaerahelbeid

Töötle kõik koostisosad blenderis ühtlaseks, vajadusel lisa veidi vett. Kaunista ja serveeri kohe.

Astelpaju-mangosmuuti

Ühele-kahele

2 dl külmutatud mangotükke

0,5 dl külmutatud astelpajumarju

0,5 tl kurkumit

1 viil ingverit

poole apelsini mahl

1 dl kookospiima või maitsestamata jogurtit

Kaunistamiseks: kookoshelbeid, külmutatud vaarikaid

Koori ingveriviil ja tükelda kergelt. Töötle kõik koostisosad blenderis ühtlaseks, vajadusel lisa veidi vett. Kaunista ja serveeri kohe.

Smuutimeistri meelespea

Kui soovid hommikusöögi smuutiga asendada, ära piirdu vaid marjade ja banaaniga, vaid lisa ka pisut valgurikkamaid koostisosi. Need teevad smuutist toekama eine ega lase näljatundel niipea ligi hiilida. Head valikud on maitsestamata jogurt, pähklivõi (näiteks mandlivõi, maapähklivõi), tahiini, aga ka täisterakaerahelbed.

Magusat armastavad paljud, kuid püüa smuuti puhul piirduda looduslike magustajatega. Banaan on hea komponent, kuna lisaks magusale maitsele annab see smuutile ka mõnusa kreemja koostise. Selle töö teeb peaaegu sama hästi ära ka mango. Kreemjamaks (kuid mitte magusamaks) muudab smuuti ka avokaado. Taimsed piimad on üldjuhul samuti magusama alatooniga, eriti mandli- või kookospiim. Võid lisada mõne datli, õunamahla või pisut mett. Vahel trikitab smuuti magusamaks ka vaid väike näpuotsatäis kaneeli või vanilliseemneid. Katseta.

Värsked marjad poelettidel võivad talvisel ajal küll ahvatlevad tunduda, kuid smuuti sisse pista parem nende külmutatud ja soovitatavalt kodumaiseid sugulasi, kus on vitamiine rohkem. Värskelt tasub osta mangosid, ananasse või muid troopilisi puuvilju, mille maitse on just praegu parim.

Looduslike tervisepulbrite valik on suur ning kui stress kallal ja väsimus kimbutab, võib tunduda, et kõiki neid oleks tarvis smuuti sisse segada. Kuid ära unusta, et klaasitäis smuutit võiks ka hästi maitseda ja et kõige paremad väsimuse peletajad on piisav uni, liikumine ja mitmekülgne toit. Lihtsad ja head terviseturgutajad on kooritud kanepiseemned, õietolm, ingver ja tšiiaseemned.

Smuuti serveerimiseks võid kasutada ka puuvilju, uurista näiteks tühjemaks ananass, papaia või melon, viljaliha lisa smuutile. Hea anuma saab ka kookospähklist (see nõuab veidi jõudu) – puuri pähkli alumises osas asuvatesse õõnsustesse augud ja lase kookosveel välja voolata. Seejärel tao haamriga mõned korrad pähkli küljele, kuni tekib pragu, ja paar korda veel, et saaksid pähkli avada. Puurimisest tekkinud avaused täida pähklitükkidega.