Kuidas rasestumisvastased vahendid sinu seksiisu mõjutavad?

Kui valisid hormonaalse rasestumisvastase vahendi, on muutused seksiisus igati normaalsed. Günekoloog Dana Shanis ütleb, et neurotransmitterid, mis mõjutavad tuju ning ka seksiisu, hõlmavad endas ka hormooniretseptoreid, mis keha reguleerivad. Kui võtad rasestumisvastaseid pille, mõjutavad need seda protsessi.

„Igasugused muutused hormoonide tasemes, näiteks pillide tarbimine, võib kas vähemal või rohkemal määral neurotransmitterite vabanemist mõjutada. See on aga äärmiselt individuaalne,“ märgib Shanis. Mõned rasestumisvastased vahendid, näiteks kombineeritud pillid, vähendavad kehas ka testosterooni taset – see hormoon mõjutab tugevalt seksiisu.

Naistearst Ashley Brant märgib, et see kõrvalmõju ei pruugi esineda igal naisel. „Enamik selleteemalisi uuringuid on leidnud, et vähem kui 5 % rasestumisvastaseid vahendeid kasutavatest naistest kogeb seksiisu vähenemist. Seega enamik naistest ei tunne mingisugust muutust,“ ütleb ta. „Mõned naised võivad tunda, et nende seksiisu suureneb. See võib aga juhtuda seetõttu, et nad muretsevad võimaliku rasestumise pärast vähem.“

Kuigi seksiisu muutust on keeruline ette ennustada, märgib viljatusravi arst Alex Polyakov, et seksiisu võib olla menstruaaltsükli jooksul igal ajal erinev. „Kui naine märkab juba enne rasestumisvastaste vahendite kasutama hakkamist menstruaaltsükli jooksul muudatusi oma seksiisus, võivad nad neid kõikumisi rohkem märgata ka pärast rasestumisvastase vahendi tarbima hakkamist. Need naised, kes pole kõikumisi varem kogenud, ei pruugi neid ka vahendi kasutamise ajal märgata,“ ütleb ta.

Missugused rasestumisvastased vahendid mõjutavad seksiisu kõige vähem?

Polyakov märgib, et seksiisu võivad mõjutada nii kombineeritud kui ka minipillid, plaastrid, implantaadid kui ka spiraalid. Need, milles sisaldub vähem hormoone, võivad ka seksiisu vähem mõjutada. Näiteks võib progesterooni sisaldav spiraal seksiisu vähem mõjutada, kuna kehasse imendub sellest vähem hormooni võrreldes näiteks pilliga. „Spiraal ei mõjuta ka tavaliselt ovulatsiooni, seega on mõju keha normaalsele hormonaalsele tsüklile väiksem,“ ütleb ta.

Minipillid sisaldavad ainult progestageeni ning mõnede uuringute kohaselt mõjutavad need võrreldes kombineeritud pillidega seksiisu vähem. Kui sa aga soovid igasugust seksiisu mõjutamise riski vältida, soovitavad eksperdid valida mittehormonaalsed rasestumisvastased vahendid. Brant märgib aga, et need võivad võrreldes hormonaalsete vahenditega vähemefektiivsed olla, tuues näiteks kondoomi.

Polyakov rõhutab aga, et seksiisu on äärmiselt keeruline analüüsida ning kuigi see nõuab teatud piirini hormonaalset reguleerimist, on see suures osas ka psühholoogiline. „Kui valid näiteks vasest rasestumisvastase spiraali, võivad suurenenud krambid ja veritsus igasuguse seksiisu kaotada. Sama kehtib ka vahendite puhul, mille kasutamisel on rasestumise risk kõrgem,“ ütleb ta. Siinkohal võivad rolli mängida ka varasemad traumad ning vaimse tervise probleemid.

Õige vahendi leidmine nõuab katsetamist

Jäta meelde, et kui proovid üht vahendit ja see mõjutab sind negatiivsel moel, võid igal juhul selle kasutamise lõpetada. Kõik eksperdid nõustuvad, et vaja võib minna mitme erineva meetodi proovimist enne, kui leiad selle, mis sulle kõige paremini sobib.

Shanis sõnab, et ka pärast vahendi kasutamise lõpetamist võib aega minna mõned nädalad, et neurotransmitterite muutused taas normaalsele tasemele naaseksid. Seda eriti juhul, kui võtsid näiteks rasestumisvastaseid tablette aastaid ning need mõjutasid sinu seksiisu.

„Kuna pillid võivad mõjutada ka verevoolu intiimpiirkondadesse, võivad pärast nende tarbimise alustamist aset leida muutused ka näiteks orgasmini jõudmisel,“ ütleb ta. „Normaalne verevool taastub tavaliselt kahe nädalaga.“

Eksperdid märgivad ka, et kui oled regulaarselt seksuaalselt aktiivne (seda nii partneriga kui ilma), aitab ka see seksiisu taastada.

Polyakov soovitab rasestumisvastaste vahendite vestlusesse kaasata ka oma partneri. Kui tunned, et sinu seksiisu väheneb, arutage teisi viise, kuidas seda magamistoas tõsta. Avatud vestlus on samuti viis luua suurenenud intiimsust, mis omakorda aitab seksiisu taastamisele kaasa.

Allikas: HuffPost