Enamik meist on tõenäoliselt tundnud sädet kellegi puhul, kes on justkui loogikavastane valik. See võib olla mees, kes on täiesti teistsugune kui pilt, mida oma peas oled helli­tanud – vastandlik, kuid ka täiesti vastupandamatu.

Ehk on see tüüp, kes idülli asemel toodab vaid kaost? Sa tead, et see mees pole sulle õige, aga tahad teda ikka. Vahel pole neid valesid valikuid üks, vaid lausa mitu, terve jada. Miks meie süda nii põikpäiselt oma rada käib?

Imago suhteteooria kohaselt kujuneb meil lapsena imago ehk pilt lähedastest inimestest, kelle positiivseid omadusi soovime näha ka partneris. “Imagoga sobituv inimene valitakse välja pigem ala­teadlikult ning temalt ooda­takse tihti seda, millest endal väiksena puudu jäi: kiitust, füüsilist lähedust, kohal­olekut,” räägib Suhteabi terapeut-psühholoog Kärt Kase.

Kliiniline psühholoog Lisa Firestone väidab, et tihtipeale me isegi ei märka või ei tunnista, et just negatiivsed omadused tõmbavad meid teatud kaaslaste poole. Ja veelgi enam: meile ei meeldi inimene halbade joonte kiuste, vaid just nende pärast.

“Lapsena arenevad välja kaitsemehhanismid, mille abil tuleme toime valulike või raskete situatsioonidega. Kasvades suuremaks, usume, et need mehhanismid on osa meie isikust. Toon näite: kui kasvame negatiivse minapildiga, uskudes, et oleme koledad või ei vääri armastust, otsime inimesi, kelle käitumine toetaks neid mõtteid; partnereid, kes võimendavad tuttavat suhtumist iseendasse.” Teisisõnu: sulle võib tunduda, et sind paelub see eemalolev tüüp, sest ta on nii sügava ja põneva mõttemaailmaga, kuid tegelikult võib sulle mõjuda atraktiivselt tema emot­sionaalne kättesaamatus ja võimetus sinuga suhestuda, teab Firestone.

Jaga
Kommentaarid