Günekoloog Ülle Kadastik usub, et valehäbipuhangu põhjustas teadmatus, kui oluline võib naise elukvaliteedi parandamiseks olla tupelihaste treenimine.

Kui lihased on nõrgad

"Tupelihaste harjutused on äärmiselt tähtsad kahel põhjusel. Esiteks seksuaalsel tasandil – tugevad lihased aitavad saada seksuaalset naudingut. Vanasti ei räägitud tupelihaste tunnetamisest ja kasutamisest tõesti midagi. Teiseks aitab treening kaotada uriinipidamatuse kergemat vormi, kui see on tekkinud tupeseinte tugeva lõtvumise või allavajumise tõttu," selgitab tohter.

Vagiina lõtvumisest tingitud seksuaaleluprobleeme naised arstile eriti kurtma ei tule. Kuid uriinipidamatus on juba niisugune häda, mis paneb häbelikumadki tohtri käest abi küsima. Ja juhtub sedagi, et günekoloog teeb patsienti läbi vaadates võimalikust probleemist ise juttu.

Kõige enam esineb uriinipidamatust aga seoses sünnitusega. "Kui sünnitus venib pikale või kui laps kaalub üle nelja kilo, võib see lihaseid kahjustada. Samuti mõjutab tupelihaseid sünnituste arv. Väga oluline on tuperebendite korralik õmblemine ning tupe- ja kõhulihaste treening pärast sünnitust," veenab Ülle Kadastik naisi. Kui vagiina trimmimine pärast lapsesaamist hooletusse jätta, võivad organid hakata tupelihaste lõtvumise tagajärjel tasapisi allapoole vajuma.

Uriinipidamatuse üks vorm on pingutusinkontinentsus e stressiinkontinentsus, mida esineb teiste uriinipidamatuse vormidega võrreldes kõige rohkem (50 protsenti). "Stressiinkontinentsus tähendab, et mingi pingutuse tõttu, näiteks naermisel, köhimisel või joostes, aga ka seksuaalvahekorra ajal võib tekkida uriinileke," räägib tohter ja palub selgitada, et uriinipidamatusel on muidugi ka palju teisi põhjusi. Meie räägime praegu vaid ühest.

Veel pöörab doktor Kadastik tähelepanu tõsiasjale, et noortel naistel ei pruugi uriinipidamatus avalduda kohe pärast lihaste kahjustumist: "Kõige rohkem lööb stressiinkontinentsus välja üleminekueas, kui östrogeenitaseme languse tõttu hakkavad ka lihased lõtvuma - östrogeenid toidavad nahka ja lihast. Väga tugeva lõtvumise korral võib emakas nii palju alla vajuda, et see tuleb eemaldada. Nooremal patsiendil püüame siiki emaka üles tõsta. Emaka allavaje ei pruugi alati olla seotud uriinipidamatusega, need probleemid võivad esineda nii koos kui ka eraldi."

Trenn - parim profülaktika

Kogu see jutt hädadest, mis võivad tabada lõtvunud vagiinaga naisi, mõjub üsna ehmatavalt. Mida siis ette võtta, et võimalikke terviseprobleeme eemale peletada?

"Profülaktikaks on kõige parem võimlemine, nii tupe- kui kõhulihaste treening. Ka ujumine aitab väga hästi. Spetsiaalsetest tupelihaste harjutustest tuntuim on lihaste korrapärane pingutamine, nagu püütaks urineerimist tagasi hoida. Hoidke sisse hingates vastavat lihasgruppi 3-5 sekundit pinges ja lõdvestage välja hingates. Seda harjutust saab teha igal pool ja igas asendis. Treenima peaks kuus korda nädalas kolme kuni kuue kuu jooksul." Harjutusi õpetavad nii naistearstid kui ka ravivõimlemise instruktorid.

On veel üks variant. Ülle Kadastik soovitab noorematel naistel muretseda apteegist spetsiaalsed tupekuulid, millega vagiinat treenida. "Varem müüdi Vagitrimi-nimelisi kuule ainult sekspoodides, kuid nüüd on need jõudnud ka mõnda apteeki. Oleme naistearstidega neid ikka soovitanud, kui patsiendi rahakott lubab. Vagitrim koosneb kahest eri raskusega kuulist. Abi on neist nii tupelihaste treenimiseks kui ka uriinipidamatuse korral. Alustuseks pange tuppe kergem kuul ja püüdke seda seal kinni hoida. Piisab 15 minutist. Järk-järgult pikendage treeninguaega ja hiljem võtke juba raskem kuul."

Soomes on doktor Kadastiku sõnul hästi populaarne vaagnapõhjalihaste elektristimulatsioon. Spetsiaalset aparaati kasutatakse füsioteraapiakabinettides.

"Enamasti saab võimlemisega siiski täitsa hea tulemuse. Operatsioone teeme uriinipidamatuse korral siis, kui võimlemine enam ei aita. Kusiti alla paigutatakse toetav ling," selgitab Ülle Kadastik. "Kui naine soovib veel sünnitada, siis seda operatsiooni ei soovitata, sest ling võib raseduse ja eriti sünnituse ajal probleeme tekitada."

Günekoloogi jutu ärakuulanule tundub, et tupelihaste harjutused peaksid kuuluma hommikuvõimlemise juurde ja kooli kehalise kasvatuse tundideski tuleks need tüdrukutele selgeks õpetada. Vuih- ja aih-suhtumise aeg võiks juba möödas olla, see pole lihtsalt kuigi tervislik.