Naiselikkus kui selline esindab vaimsest perspektiivist energiat, elu, armastust. Seega ka praktikad, mis toovad ja äratavad energiaid, panevad särama, avavad südant kaastundeks ja armastuseks, suurendaksid naiselikku energiat. Koolkondadest on tantristlik koolkond see, mis tõstab naisenergia ka aukohale ja ülistab ka naisenergiat kui sellist. Keha kasutamine on väga naiselik, on see siis läbi joogapraktika, mis kasutab keha ja energiaid või traditsiooniline India tants. Samuti näiteks mantrate laulmine on väga südantavav.

Praktikad, mis pigem eemalduvad elust, tegelevad sellega, et vaatleme justkui elu kõrvalt, sellega mitte samastudes, nagu näiteks mitmed mindfulness- ja budistlikud liikumised täna, mis otsivad tühjust, on pigem mehelikud. Jõulised, karmid, sihikindlad rangust ja distipliini nõudvad praktikad on pigem mehelikud.

Millised kehalised harjutused aitavad seksuaalsust tõsta?

Väga oluline on kindlasti vaagnapõhjalihaste treening, nii oma üsaga kontakti loomiseks kui ka tundlikuse suurendamiseks, seksuaalenergia äratamiseks, toonuse tõstmiseks ja suuremaks naudinguks vahekorra ajal. Teine oluline keskus naiste jaoks on rinnad, seega rinnamassaž samuti väga tugevalt aitab äratada seksuaalenergiat. Samuti leiame klassikalisest hatha-jooga praktikast mitmeid kehaasendeid, mis väga tugevalt äratavad seksuaalenergia.

Mida tähendab eluterve suhtumine seksuaalsusesse?

Eelkõige seda, et me ei tunneks häbi, piinlikkust ega süütunnet seksuaalsuse üle. Et me austaks seksuaalsust endas, et võtaks seda kui ühe olulise aspektina oma olemusest ja et me suudaks seda kas iseenda või valitud partneriga vabalt väljendada.

Kuidas olla oma kehaga heas kontaktis, kui isegi sellest rääkimine tekitab inimestes päris palju pingeid?

Adu, et keha on sinu hinge tempel ja kohtle teda vastavalt. Saa tasapisi aina teadlikumaks, kuidas sa oma keha kohtled. Mis sa talle süüa annad? Kas seda, mida keha vajab? Või seda, mida meel soovib? Kuidas keha ennast tunneb pärast söögikorda? Mis riideid sa kannad? Kas keha tunneb ennast mugavalt? Kui palju on stressi ja pingeid su kehas? Kas sa pakud talle piisavalt ka lõõgastust? Kas sa pakud talle piisavalt füüsilist koormust või hoopis liiga palju? Märka oma harjumusi. Kui mingid harjumused teevad kehale liiga, siis proovi neid tasapisi muuta.

Kuidas nendest pingetest vabaneda?

Esiteks märka seda, kuidas sa oma kehaga räägid. Kui sa vaatad hommikul peeglisse, siis mis dialoog tekib? Märka, kui sa räägid endale: “Ma olen liiga paks, peenike, pikk, lühike jne.” Kui oled dialoogi märganud, muuda seda. Tee endale komplimente. Meie aju on neuroplastiline. Me saame muuta mõttemustreid, mis meil automaatselt peas ringlevad. Oma mõtteid muutes saame vabaneda tasapisi pingetest. See on praktika ja see võib nõuda aega. Oluline on järjepidevus. Oluline on ka lõpetada teistega võrdlemine ja proovida ka teistes näha ilu.

Teise naise välimuse austamine (on see sinu esialgse automaatse hinnangu kohaselt siis koledam või ilusam) toetab seda, et hakkame ka ennast austama. Hinnanguid andes anname hinnangu alati ju eelkõige endale. Seega märka ka, kuidas sa võrdled ennast ja võrdluse asemel muuda suhtumist, luues sisemine austus.

Paar nippi naisele, kes oma seksuaalsusega pahuksis on: mida teha ja kuhu pöörduda?

Kui ma ise noorena seksuaalsusega pahuksis olin, pöördusin noortenõustaja poole. Pärast paari vastuvõttu ütles ta mulle: sul on kõik hästi, sul ei ole midagi viga. Aastad hiljem sattusin ühele koolitusele, kus jagasin tuba seksuaalterapeudiga. Jagasin talle muret, et ma pole võimeline seksima. Ta kuulas mu loo ära ja vastas: sul pole midagi viga. Need nõuanded mind tookord ei aidanud. Siis jõudsin tantristliku seksuaalsuse koolitustele. Seal sain teada, et mul on väga palju viga, ma olen blokeeringuid täiesti täis ja nii palju on vaja teha, et “terveks” saada.

Kui tagasi vaadata, siis ka sisend, et sul on midagi väga viga, pole absoluutselt toetav. Seega, kuna olin naisena sellel otsinguteel olnud, lõin ma naiselikkuseallikakursuse. Ma ei arva, et naistel on midagi “viga”. Küsimus on endaga kontaki loomises, ühenduse leidmises endaga. Eelkõige tuleb pöörduda enda sisse, kuid teekonna alguses toetavad minu kogemusest erinevad praktikad, mida teha, et end leida. Naiselikkuseallikakursusel olen kokku pannud just need praktikad, mis mind on aidanud ühenduse loomisel endaga. Õpetaja on sinu sees.