“Mul ei saa sellest küllalt.”

“Kui menopaus algas, oli seksimine viimane asi, mida teha soovisin. Mõned aastad hiljem ei saa mul sellest enam küllalt.

See on keeruline, sest olen lahutatud ja ei käi tõsiselt kohtingutel. Olen ka märganud, et naudin nooremate meeste seltskonda rohkem kui endavanuste oma. Kuigi tean, et minuvanused ja vanemad mehed läbivad samuti muutusi, tahan saada seksi kaudu rahuldust. Ja kui aus olla, ei taha ma püsisuhet ja tean, et noorema mehega pole see vajalik, ehk me mõlemad võidame.

Ma olen ettevaatlik ja kasutan kondoome. Mulle meeldib olla vallaline ja kohtuda kellegagi siis, kui tunnen, et tahan seksida. Ma olen pikka aega ühe mehega ja seejärel liigume mõlemad edasi.“ — 54aastane Lora

“Hetkel mind see kohe üldse ei huvita.”

“Kui 43aastaselt menopaus hakkas, olin omadega täiesti läbi. Nüüd olen 50 ja loodan, et see hullus hakkab lõppema. Seksist rääkides, mind see hetkel kohe üldse ei huvita ja ma ei tea, kas mind üldse huvitab, kas see isu tuleb tagasi või mitte.“ — 50aastane Joanne

“Meie sekselu jätkus vaid seetõttu, et nägin selle nimel vaeva.”

“Olen olnud abielus 32 aastat ja mul hakkas menopaus 40aastaselt. Meie seksuaalelu on kogu abielu ajal olnud väga hea. Teeme seda mõned korrad nädalas.

Probleemid seksiga algasid, kui mul tekkis peale igat vahekorda kuseteede põletik. Mu arst kirjutas mulle välja antibiootikumid, mida iga kord peale seksimist võtsin. See toimis. Seejärel lasin teha hüsterektoomia ja märkama peale vahekorda veritsust.

Ükski arst ei öelnud mulle, et kuseteede põletikku või veritsemist põhjustas häbeme või vagiina kuivus. Sain sellest lõpuks ise veebist lugedes teada.

Käisin uuesti arstil ja mu vagiina oli nii kuiv ning kokku tõmbunud, et sinna ei saanudki siseneda. Arstidest polnud ka mitte mingit kasu, mistõttu tellisin endale vagiinavenitaja ja orgaanilist vaginaalset niisutajat, nägin mitu kuud vaeva. Viimases tervisekontrollis ütles arst, et olen teinud imetlusväärset tööd ja nägin palju parem välja.

Meie sekselu jätkus vaid seetõttu, et nägin selle nimel vaeva.“ — 55aastane Georgea

“Naudin seksi nagu varasemalt ja ehk isegi rohkem.”

“Mul algas perimenopaus enneaegse munasarjade puudulikkuse tõttu 36aastaselt. Kasutasin aastaid bioidentseid hormoone ja jätkasin oma täisväärtuslikku seksuaalelu.

Peale seda, kui mind vaevas pikka aega vaginaalne kuivus, sain teada, et stress on selle põhiline põhjustaja. 54aastaselt kohtasin oma praegust kaaslast, kes on kannatlik ja rahulik. Enam mind vaginaalne kuivus ei vaeva ja naudin seksi nagu varasemalt ja ehk isegi rohkem.“ — 57aastane Michelle