Eksperdid jaotavad kehalised muutused ja reaktsioonid enne ja pärast vahekorda tavaliselt nelja faasi, mis hõlmavad nii esimesi emotsioone enne intiimset hetke kui ka finišit. Loe edasi ja saa teada, mis sinu kehaga vahekorra ajal täpselt toimub.

Faas 1: Iha (sul tekib seksiks tugev soov)

The Cleveland Clinicu uuringute kohaselt on iha – täpsemini tunne, et soovid vahekorda astuda – seksi kõige esimene samm ning seda heal põhjusel. Nimelt on enamike inimeste jaoks äärmiselt oluline olla nii vaimselt kui ka füüsiliselt seksiks valmis. Ka teadlaste jaoks on tegemist vägagi huvipakkuva teemaga, kuna mehed ja naised reageerivad ihale erinevalt.

"Uue suhte alguses võivad naised tõepoolest kogeda spontaanset iha ehk täpselt sellist "rebin riided vaid ühe pilgu peale seljast ära" emotsiooni nagu näeme tihti filmides ja telesarjades," sõnab seksuaalterapeut ja raamatu "She Comes First" autor Ian Kerner. "Uuringud on aga näidanud, et iha tekib enamasti reaktsioonina millelegi, mis leidis aset enne seda."

Seega võib iha mõnede inimeste jaoks tekitada justkui doominoefekti (seda eriti värske suhte puhul). Teiste jaoks ei pruugi iha tekkida enne, kui midagi intiimset on juba toimunud. Kerner kinnitab, et mõlemad protsessid on igati normaalsed ja laialt levinud. Tavaliselt toimuvad iha faasis kehaga järgnevad protsessid, kuid The Cleveland Clinicu eksperdid toonitavad, et see on täiesti individuaalne ning iga inimene ei pruugi neid kõiki kogeda.

1. Südametöö kiireneb.
2. Hingamine kiireneb.
3. Nahk võib hakata õhetama, seda eriti rinnapiirkonnas ja seljal
4. "Keha hakkab vabastama rohkem lämmastikoksiidi," ütleb Dr Abdur-Rahman. Selle tagajärjeks on kiirenenud vereringe ja suurenenud verevool piirkondadesse nagu tupp ja emakakael.
5. Järgmisena leiab aset tupe laienemine. Dr Abdur-Rahman märgib, et selle eesmärgiks on põhimõtteliselt luua peenisele vabam ligipääs, kuna bioloogiliselt on vahekorra eesmärgiks järglaste loomine.
6. Kuna kliitor on loodud samasugusest erektsioonikoest nagu peenis, suudab ka kliitor tänu suurenenud verevoolule samamoodi erektsioonini jõuda. See muudab piirkonna stimuleerimisele tundlikumaks.
7. Ka tupe siseosa paisub tänu suurenenud verevoolule.
8. Sama toimub ka tupeseintega.
9. Kogu see suurenenud verevool ergutab samuti tupe niiskustaset, mis muudab vahekorra nauditavamaks.
10. Suurenenud verevool mõjutab ka sinu nibusid, muutes need tundlikumaks. Kusjuures iha tekkides võib kogu rinnapiirkond tundlikumaks muutuda. "Kui enne seksuaalvahekorda võisid mõned puudutused tunduda pigem ebamugavalt kõditavad, siis iha suurenedes suureneb mitmete kehapiirkondade naudingutase," märgib Kerner.
11. Lihased lähevad pingesse, kuna valmistuvad eesootavaks orgasmiks.

Faas 2: Erutus (seksuaalne stimuleerimine muutub üha nauditavamaks)

Seda tuntakse vahel ka kui platoofaasi, kuid lubame, et see pole kaugeltki nii igav kui kõlab. Nüüd jätkuvad kõik need eelnevalt mainitud protsessid, kuid lisanduvad veel mõned põnevad.

12. Dr Abdur-Rahman selgitab, et teatud ajuosades, mis on seotud seksuaalse naudinguga, toimub suurenenud neuroloogiline aktiivsus. Kuigi kindlaid teaduslikke selgitusi selle kohta veel avaldatud pole, on teadlased leidnud, et üheks kaasatud ajuosaks on see piirkond, mis aitab emotsioone töödelda.
13. Tegemist on faasiga, mille ajal võtab seksuaalne tegevus kõik sinu mõtted enda alla ning igapäevamured justkui hajuvad unustusse. Kerner märgib, et see tegevusele keskendumine on orgasmi saavutamise aluseks.
14. Sinu tupes leiavad aset mitmed muutused, näiteks muutuvad tupeseinad värvuselt tumelillaks.
15. Lihased lähevad veelgi enam pingesse...
16. ...ja seetõttu võivad tekkida krambid näiteks kätes, jalgades ja isegi näos.
17. Kliitor muutub veelgi tundlikumaks kui enne. Ülestimulatsiooni vältimiseks tõmbub see isegi veidi kokku.

Faas 3: Orgasm (kas see juhtub või ei juhtu - igal juhul on kõik hästi)

Loomulikult võib seks ka ilma orgasmini jõudmata imeline olla, kuid vahel võib selleni mitte jõudmine olla frustreeriv. Kui sa aga orgasmi saavutad, läheb kogu keha füsioloogiliselt korraks parimal võimalikul viisil kontrolli alt välja.

18. Südametöö ja hingamine kiirenevad, vererõhk tõuseb. Need jõuavad maksimaalse kõrguseni.
19. "Keha hakkab märkimisväärselt rohkem oksütotsiini tootma," sõnab Dr Abdur-Rahman. Oksütotsiin on hormoon, mis on otseselt seotud läheduse ja naudingu tunnetega.
20. Sinu lihased justkui tuksuvad ning seda lisaks tupele ka üle kogu keha.
21. Aeg-ajalt võib sinu tupest erituda lisavedelikku, kuid see ei pruugi alati juhtuda orgasmiga samal ajal.
22. Järsk intensiivne pingetest vabanemine on üks orgasmi kõige iseloomulikumaid jooni. Oluline on aga märkida, et iga inimene võib seda täiesti erinevalt tunda ning sama inimene võib ka erinevates seksuaalsetes olukordades orgasmi erinevalt kogeda. Vahel võib see pinge vabanemine olla niivõrd tugev, et tunned justkui sa minestaks. Vahel võib see olla palju leebem, justkui kogu keha enda alla võttev kerge raputus.

Faas 3: Lõpplahendus (tehtud - nüüd jääte magama või teete kõike seda uuesti)

Mis juhtub seksijärgses faasis?

23. Viimane samm on üsna lihtne. Ajapikku alanevad sinu südametöö ja hingamine taas ning intiimpiirkond taastub oma normaalsesse olekusse.

Kuigi meeste puhul tähendab see, et nende peenisel ei ole füüsiliselt võimalik uuesti mõne aja jooksul vahekorda astuda, ei kehti see naiste ja nende tupe puhul. Nimelt võivad naised saada üsna lühikese aja jooksul järjest mitu orgasmi.

Allikas: Self.com