Kui tunned pidevalt endas kõhklusi ja kahtled oma suhtes, siis esita endale need üheksa küsimust. Nii saad paremini sotti, kes suhe on ikka seda väärt või vajab miski muutmist.

1. Kuidas tunnen end oma kaaslasega?

Kuigi on võimatu, et tunned end oma kaaslasega iga päev kõige õnnelikumana maailmas, siis ei tohiks suhtes olemine tekitada ka tunnet, et keegi piinab sind. Kellegagi koos olemine tähendab, et sina otsustad, kuidas tunned end selles suhtes olles. Kui surud halbu emotsioone endas maha, võivad need hiljem tõsisema tagasilöögi anda. Kui mõtled oma tunnetele, saad nendest paremini sotti ja jõuad arusaamisele, kuidas mõjutab see su suhet.

2. Kuidas tunnen end siis, kui olen oma kaaslasest eemal?

Kui tunned end oma kaaslase kõrval halvasti ja see tunne valdab sind pidevalt, siis on see märk, et teie suhtes on midagi viltu. Tuleks kindlaks teha, mis see on ja sellega tegeleda. Lõppude lõpuks on oluline, et su kaaslane ei paneks sind endas kahtlema ja et tunneksid end enesekindlana. Sa ei tohiks enda väärtuses kahelda. Loomulikult on aeg-ajalt normaalne millegi üle vaielda, aga üldiselt peaksid tundma, et sind toetatakse.

3. Kas mu kaaslane teeb mu paremaks inimeseks?

Kui tunned, et sulle tekitab muret see, kuidas su kaaslane teatud olukordi lahendab või proovib ta sind hoopis panna tegema asju, mis pole sulle mokkamööda, siis tasub kaaluda oma suhet. Heades suhetes toetavad inimesed teineteist ja aitavad üksteisel saada paremaks ja jõuda kaugemale. Kuidas on lood sinu suhtes?

4. Kas pean kinni oma väärtustest, kui olen koos oma kaaslasega?

Hea ja toimiva suhte võte on tugev väärtushinnangud. Kui sinu ja su kaaslase väärtused pole enam samad, siis võib see tekitada lahkhelisid. Küsi endalt, kuidas ja mil määral ühtivad teie väärtushinnangud. Kui inimesed kalduvad oma väärtushinnangutest kõrvale, tunnevad nad end ärritatuna, pettununa ja igatpidi häirituna. Kui kooselu kaaslasega takistab sul elamast vastavalt oma väärtushinnangutele, on miskit paigast ära ja see vajab tähelepanu.

5. Kas usaldan oma kaaslast?

Ära iial alahinda usalduse rolli suhtes. Kui kahtled usalduses, on see probleem. See on tõenäoliselt kõige olulisem küsimus üldse, mida suhtes olles endalt küsida. Kui usaldad oma kaaslast, siis saab suhe kasvada. Usalduseta ei saa minevikust üle ega ümber. Tunned ikka minevikuvarju end jälitamas ja seetõttu kaob usk enda kaaslasesse ja nii ei suuda sa olla ka tõeliselt aus ja avatud.

6. Kas minu ja mu kaaslane liigume samas suunas?

See ei tähenda, et teil on täpselt samad eesmärgid, aga kas suures piirdes on teie siht elus sama? On tähtis, et üks suhtepool ei peaks enda arengut pärssima ja enda unistustest loobuma, sest teine ei taha eluga edasi liikuda. Näiteks tahad lapsi, aga su kaaslane pole selleks valmis. Rääkige asjadest ja mõelge, kuhu suunda liigute.

7. Kas vaidlen oma kaaslasega ühtede ja samade asjade üle ikka ja jälle?

Kuigi sa ei saa kunagi muuta inimest, kellega koos oled, aga soovid ju olla inimesega, kes oleks mõistev, hooliv ja sinu vastu empaatiline. Kui kipute samade asjade üle pidevalt vaidlema, tekib tunne, et su kaaslane ei kuula sind. See võib olla aga märk, et te ei jõua kunagi õige lahenduseni.

8. Kas suhtes on midagi puudu või on miskit liiga vähe?

Kui tunned, et miskit on puudu, siis on oluline kaevata sügavale ja proovida saada aru, mis asi see on, mis on puudu. Kui oled selles osas jõudnud selgusele, siis tead, kas saad miskit teha selles osas või kas suudad selle asjata elada. Isegi kui suhe pole ideaalne, ei tähenda see, et see ei toimi. Oluline on mõtiskleda, kas tunned, et miskit on viltu. Nii saad välja selgitada, kas asja annab parandada või mitte.

9. Kas tunnen end üksi isegi siis, kui oleme koos?

Suhtes olles on hea teada, et sa pole üksi isegi siis, kui tunned üksindust. Kui tunned üksindust aga seetõttu, et sinu ja su kaaslase vahel on kadunud emotsionaalne side ja te just kui triivite teineteisest eemale, siis peate sellest rääkima. Nii jõuate selgusele, kas asja saab parandada või tasub minna lahku.

Üksindust ei seostatakse tavaliselt suhtes olemisega, aga see võib viia inimesed lahkuminekuni. Kui üks tunneb suhtes olles, et see pole enam meeskonnatöö ega tööta ja kõik olulised otsused tuleb ise langetada, siis tekib tunne, et oled suurem osa ajast üksi. Võib-olla lausa nii palju, et ei taha endalegi seda tunnistada.

See ei tähenda, et peaksid oma kaaslaselt nõudma, et ta oleks iga kell koos sinuga. Küll aga on oluline rääkida üksindusest. Samas on aeg-ajalt tore olla teineteisest eemal, sest see mõjub suhtele hästi. Kui kaaslane vajab aega omaette olemiseks ja enda laadimiseks, siis anna talle aega.

Allikas: Theeeverygirl