Spontaanne versus reageeriv iha

Seksuaalse iha puhul on olemas kaks erinevat suhtumist: spontaanne iha ja millelegi reageeriv iha. Spontaanne tähendab seda, et sul tekib seksiisu ootamatult ja täiesti suvalisel hetkel, näiteks kui sinust möödub väga seksikas inimene. Reageeriv iha aga tähendab, et sa soovid seksida hetkel, kui tegevused liiguvad juba väga seksikas suunas.

“Kultuuriliselt kipume arvama, et on olemas vaid üks mudel ehk miski stimuleerib mind seksuaalselt ja olengi kohe seksimiseks valmis. Seda mudelit kutsutaksegi spontaanseks ihaks,” selgitab Joy. “See tähendab, et oh! visuaalid või keegi ütles mulle, et seksime ja mina olengi kohe selleks valmis. Läheksin koheselt nullist sajani.

Joy aga selgitab reageerivat iha hoopis niimoodi: "See on miski, mis liigub väga aeglaselt sinna poole, et olla seksiks valmis. Võid kujutada seda ette nagu jõusaalis käimist. Maailmas on olemas kaht tüüpi trenni inimesi. On inimesed, kes ärkavad hommikuti üles ja on kohe valmis jõusaali minema, nad on põnevil. Need on spontaansed jõusaali inimesed. Ja siis on inimesed, kes peavad endale selgitama, et see on tervislik ja tekitab pärast hea tunde, aga päriselt ollakse selleks valmis alles siis, kui ollakse juba jõusaalis trenni tegemas. Selline on ka reageeriv iha seksimise puhul. Umbes, et "ma tean, et viimasel korral ma nautisin seksimist... Aga mu kehal läheb aega, et seda nautima hakata.""

Kui kahel suhtes oleval inimesel on erinevat tüüpi ihad, võib see Joy sõnul põhjustada seda, et seksitaksegi vähem ning tunduda, et üks tahab seda rohkem teha kui teine, kuigi reaalsuses ühel on reageeriv iha ja teisel spontaanne. Neil mõlemal on seksuaalne iha, aga see on lihtsalt erinev.

Probleem tekib siis, kui suhte osapooled hakkavad teineteist võrdlema ja tegema maha reageeriva ihaga poolt, sest tal pole spontaanne iha.

Kuidas seda probleemi parandada?

Esimene samm on see, et spontaanse ihaga osapool ei ürita reageeriva ihaga poolt muuta. Reageeriv iha ei tähenda, et su libiido on madalam, vaid see on lihtsalt tervislik ja normaalne viis, kuidas iha kogeda ning see nõuab lihtsalt teistsugust käitumist kui see, millega spontaansed harjunud on.

Reageeriva ihaga poolel soovitab Joy lihtsalt mõista, kuidas koos või ilma partnerita erutuda. Sa ei erutu nii spontaanselt nagu su partner, aga mis sind erutab? "Äkki tunned end oma kehas peale trenni hästi? Äkki erutab sind mitte rumal aluspesu, vaid armas aluspesu? Ehk vajad 30 minutit kestvat kaisutamist enne, kui seksuaalsus sinust välja pääseb?" uurib Joy. "Ehk on sul vaja, et su abikaasa ise täna lapsed magama paneks ja sina saaksid mullivannis käia?" Lisaks soovitab ta naistel kuulata erootilisi audioraamatuid (selleks on isegi äpid olemas!) või vaadata enne voodisse pugemist kuuma sisuga sarju nagu "Outlander". Mis iganes sinu puhul toimib!

Kui sa tead, mis sind erutab, pääsed sellele ligi hetkel, kui sina tahad, ja ei pea enam ootama, et see ise tekiks, sest su keha ei toimigi nii ja see on normaalne. Erinevate inimeste puhul toimivad erinevad asjad.

Allikas: MindBodyGreen