Tätoveeringu eemaldamise eesmärk on seega needsamad tindiosakesed nahast uuesti kätte saada. Vanasti kasutati selleks mehaanilisi meetodeid, mis jätsid koledad armid – toonitud nahaosa sisuliselt lihviti maha või lõigati ära. Leiutatud on ka keemilisi eemaldusmeetodeid, mis lahustavad või pleegitavad värvipigmenti, kuid neidki ei saa lugeda päris ohutuks ja armivabaks. Kõige tõhusam ja probleemivabam viis soovimatust tätoveeringust vabaneda on teha seda laseriga. „See on kõige täpsem ja seetõttu kõige ohutum viis tätoveering maha saada,“ ütleb Kaur.

Tätoveeringu eemaldamine laseriga toimub selektiivse fototermolüüsi põhimõttel. „Laser saadab kiire otse tindiosakeste pihta, see neeldub värvipigmendis ja tindiosakesed lagunevad tekkiva kuumuse mõjul ülipisikesteks osakesteks, millest immuunsüsteem suudab nüüd juba ise jagu saada,“ kirjeldab Kaur protseduuri loogikat.

Tätoveeringu eemaldamine FracTat®-i tehnoloogiaga.

Mis täpselt teeb FracTat®-i meetodi eriliseks?

Kuigi kõigi laserite toimemehhanism on sarnane, tuleks kliinikut ja spetsialisti valides arvestada sellega, et laser oleks võimalikult ohutu, täpne ja võimas. „Medemis Clinicus oleme sellepärast soetanud valdkonna juhtiva laseri Fotona Starwalker, mis võimaldab eemaldada tätoveeringuid ohutul ja kiirel FracTat®-i meetodil,“ ütleb Kaur.

Vahe tavalise laseriga seisneb selles, et enne kui pigmenti lõhustama hakatakse, töödeldakse nahka spetsiaalse FracTat®-i laseriga, mis tekitab naha sisse mikroaugukesed. Tänu neile pääseb laserkiir järgmises sammus kergemini ja kiiremini sügavamale nahakihtidesse. „See tähendab patsiendi jaoks, et tal läheb tätoveeringu eemaldamiseks vaja vähem kordusprotseduure – pääseme iga korraga sügavamale ja protseduur on tõhusam kui teiste, vanemate laseritega,“ ütleb Kaur.

Teine oluline vahe on väiksem oht nahakahjustuste tekkeks. „Sel hetkel, kui värvipigment nahas laguneb, toimub seal piltlikult öeldes väike plahvatus – tekib kuumus, vallanduvad nahasisesed gaasid,“ selgitab Kaur. Augukesed tagavad selle, et gaasid pääsevad nahast välja, rõhud normaliseeruvad kiiresti ja tätoveeringut ümbritsev nahk ei saa kahjustada,“ selgitab Kaur.

1. Naha sisse tehakse mikroaugukesed, mis ulatuvad täpselt õigesse nahakihti.
2. Pigmendiosakesed lõhustatakse, nii et lõhustumisel tekkivad gaasid pääsevad välja.
3. Nahka jahutatakse, et see taastuks.
4. Protseduuri korratakse, et lõhustada pigmenti veelgi sügavamalt.

Laseri puhul on oluline selle võimsus ja täpsus

Ühe tätoveeringu eemaldamise protseduuri ajal töödeldakse nahka tavaliselt kolm korda: alustatakse FracTat®-iga ja seejärel lõhustatakse kaks korda värvipigmenti. Lõhustamise faasis on ülioluline laseri võimsus. „Fotona Starwalkeri laseriimpulss mõjutab nahka pikosekundiliste nn võimsustippudena, selle asemel et töödelda seda kestvalt terve nanosekundi, nagu tegid vanemad laserid. Nii saab nahk vähem koormust, sest kuigi võimsus on suurem, on reaalne naha töötlemise aeg lühem,“ selgitab Kaur.

Täpsus on oluline eelkõige värviliste tätoveeringute eemaldamisel, sest iga värv eeldab erineva lainepikkusega laserkiirt. „Tätoveeringu tooni ja sügavust arvestades saame häälestada laserkiire lainepikkust nii täpselt, et see neeldub ainult määratud värvipigmendis, jättes ümbritsevad koed ja naha pigmendiosakesed (nt päevitust tekitav melaniin) puutumatuks,“ selgitab Kaur.

Just erinevad lainepikkused on ka põhjus, miks mitmevärvilise tätoveeringu eemaldus on kallim: eri värvide eemaldamiseks on vaja erinevat tehnikat. Töötlemiste arv tõuseb samuti – mida rohkem on värve, seda rohkem kordi pead tätoveeringut üle tegema, iga kord erineva lainepikkusega. Kõige keerulisemad ja kallimad värvid on taevasinine ja roheline, sest nende eemaldamiseks vajalike lainepikkuste loomiseks on vaja kulumaterjale.

Fotona Starwalker võimaldab eemaldada ka kõige keerulisemate toonidega tätoveeringuid.

Efekt ilmneb mõni nädal pärast protseduuri

Tätoveeringu eemaldamise protseduur lõppeb sellega, et töödeldud nahapind kaetakse kaitsva kreemi ja plaastriga. Seejärel hakkab tööle keha immuunsüsteem, mis asub lõhustatud pigmenti järk-järgult hävitama. Valged verelibled kannavad värviosakesed lümfisüsteemi kaudu kehast välja, nii et hajumine toimub lõplikult mõne nädala jooksul pärast protseduuri.

Kuna suure osa tööst teeb tätoveeringu eemaldamisel ära keha immuunsüsteem, saavad tugevama tervisega inimesed kiiremaid ja paremaid tulemusi. „Soovitame tavaliselt palju juua, et ainevahetus oleks kiirem ja lümfiringe tõhusam. Samuti võib töödeldud ala ümbrust õrnalt masseerida, see kiirendab sealset lümfiringet,“ õpetab Kaur.

Tumedamate tätoveeringute puhul kaasneb vahel nn popcorn-efekt, mis kaob naha jahutamisel.

Uue protseduuri saab teha kahe kuu pärast, siis lõhustatakse allesjäänud pigmenti uuesti – iga korraga üha uusi tindiosakesi. „Esimesel tätoveeringu eemaldamise protseduuril lõhustub alati kõige rohkem pigmenti, iga järgmise korraga pisut vähem,“ hoiatab Kristel Kaur. „Kui oled juba neli-viis protseduuri läbinud, võiksid jätta sisse väikese pausi ja näiteks aastakese oodata. On väga tõenäoline, et tegelikult on tätoveeringu pigment juba piisavalt lõhustunud ja kui kehale veidi rohkem aega anda, suudab ta selle juba ka ise eemaldada,“ soovitab iluravi spetsialist.

Tätoveeringu eemaldus ei ole päris valutu protseduur, aga see on üldjuhul hästi talutav. Seda tasub võtta kui teekonda, mis kestab kõige tüüpilisemal juhul pool aastat – kolm protseduuri, igaühe vahel kaks kuud. Enne kui otsustad, tutvu täpsemalt, millised ohud ja võimalikud kõrvalmõjud tätoveeringu eemaldamine laseriga kaasa toob, või broneeri nahaõe konsultatsioon, et kõigile küsimustele korraga vastused saada.

Jaga
Kommentaarid