Vastukaaluks sellele on aga aina rohkem paare valmis pöörama tähelepanu oma suhte heaolule. Võiks isegi öelda, et paarisuhtekoolitus on kui suhte hügieeni eest hoolitsemine. Viimati koolitusel käinud paar ütles, et nad tulid kino asemel seekord paarisuhtekoolitusele, sest keegi pole neid armastama õpetanud. Miks ka mitte. See on eeskujuks kõigile. Kuid kas siis paarisuhtekoolitus, vähemalt kvaliteetne, pikaajalistel uuringutel põhinev koolitus, on vajalik igaühele?

Mäletan päeva, kui sain 18. Olin lõpuks ometi suur inimene. Tundus, et kõik maailma uksed on valla. Kuid päris tihti avastasin end mõtlemast, kuidas see või teine asi käib või kuidas inimesed oma teadmised millegi kohta saavad. Arvasin, et ilmselt kogemusest. Läksin siis ka kogemuste rada, läksin mehele. Nüüd tagasi vaadates võin öelda, et tegin seda sellepärast, et nii on kombeks. Ühiskonna norm ja surve. Kuigi see ei toiminud nii, nagu olin oodanud, olin suhtes aastaid, sest ma ei osanud teistmoodi. Ootasin seda printsi valgel hobusel, kellega on kõik suurepärane ja elame koos elu lõpuni.

Aga oh üllatust, tegelikkus tõi hulga erimeelsusi, lõhe suhtesse ja korterinaabritena koos eksisteerimisse. Kas sellist suhet ma tahtsingi? Ei. Aga ma ei osanud midagi muuta. Ma ei teadnud, et peale minu arvamuse tuleb kuulata ära ka kaaslase arvamus. Ma küll arvasin, et kuulan, kuid nüüd, koolituselt tulles, saan öelda, et ma ei olnud parim kuulaja. Ma ei teadnud, kuidas tuliseid teemasid rahumeelselt ja turvaliselt lahendada. Ma ei teadnud, et kui suhte vundamendiks olevad alustalad pole tugevad, siis ei saagi sinna peale midagi ehitada. Ma avastasin, et suhtes olla on päris keeruline. Ja ma ei teadnud, et suhtega saab ja tulebki tööd teha.

Mida sain koolitusel teada?
  • Ma ei olnud parim kuulaja. 
  • Ma ei teadnud kuidas tuliseid teemasid rahumeelselt ja turvaliselt lahendada. 
  • Ma ei teadnud, et kui suhte vundamendiks olevad alustalad pole tugevad, siis ei saagi sinna peale midagi ehitada. 
  • Ma avastasin, et suhtes olla on päris keeruline. 
  • Ma ei teadnud, et suhtega saab ja tulebki tööd teha. 
  • Ma ei teadnud, et ka vaikimine on ebaturvaline.

Ainus, mida ma teadsin, oli see, et ma pole õnnelik. Ning suhtes olemise asemel keskendusin suhtes ellujäämisele. Ja ma tean, et ma pole ainus, kel pole olnud oskuseid. Suur osa meie ühiskonnast on käinud ühel või teisel moel sama rada.

Kust üldse meie ootused suhtele pärinevad?

Vaadates vanemaid ja soovides teha just nii või risti vastupidi. Ja see ongi kõik? Päriselt armastama ei õpeta meid keegi. Seepärast paljud suhted ka purunevad või lihtsalt vinduvad kas heanaaberlikult või agoonias, sest ei ole teadlikkust, oskuseid armastamiseks. Läbi aegade on paarisuhtekoolitusel osalejad öelnud, et see õpe peaks kuuluma kooli lõpuklassi programmi. Et ei peaks elus oma vigadest õppima, vaid saaks teadliku inimesena oma suhtele tugeva vundamendi üles ehitada.

Kui nüüd keegi minult küsiks, miks ma otsustasin paarisuhtekoolitusele minna, siis vastaksin, et sellepärast, et osata kriiside tulles päriselt kohale jääda, sest neist ei pääse ükski suhe. Seda, et erimeelsused ei tulene inimeste sobimatusest, vaid need on lihtsalt eriarvamused, ma noorena ei teadnud. Kui sain teada, et suhtes olemist saab õppida, siis otsustasin saada võimalikult palju teadmisi.

Läbisin PREP-paarisuhtekoolituse ja ka üksikosalejatele mõeldud koolituse „Minu suhe on minu kätes”. Koolituste läbimise järel oli mul paarisuhetest absoluutselt teistsugune nägemus. Need neli päeva muutsid mu maailma uueks. Mitte miski polnud enam endine. Teadsin järsku, kus olin oma suhtes puusse pannud. Ma poleks uskunud, et sellele küsimusele vastuse saan. Koolituspäevad on kui kvaliteetaeg iseenda ja oma kaaslasega, suhte üksikasjalik uurimine sellistest vaatenurkadest, kust sa tõesti polnud seda enne näinud. Õppisin ennast rohkem tundma. Õppisin kaaslasest aru saama. Õppisin mõistma ja olema turvaline kaaslane. Õppisin koos kaaslasega ühte teed pidi kulgema.

  • Õppisin ennast rohkem tundma.
  • Õppisin kaaslasest aru saama.
  • Õppisin mõistma ja olema turvaline kaaslane.
  • Õppisin koos kaaslasega ühte teed pidi kulgema.


Peale selle, et saad oma küsimustele vastused, saad ka oma ellu muutusi tuua. See oli ilmselt parim hetk, kui teadvustasin, et nüüd olen teadlikum ja saan teha teistmoodi. Loomulikult tähendab see tööd oma suhte nimel, kuid vähemalt annab see töö tulemusi. Teine võimalus oleks erimeelsuste korral mõneks ajaks lahku kolida ja vaadata, kas asjad paranevad. No ega ikka ei parane küll. Suhte nimel teen tegelikult ju tööd ka iseenda heaks. Miks ma siis ei peaks selle kasuks otsustama?

Koolituse lõpus käis mu peast ilmselt sada korda läbi küsimus MIKS. Miks ma seda varem ei osanud? Miks keegi ei ole seda õpetanud? Ja just nende küsimustega lahkuvad osalejad koolituselt praegugi. Inimene vajab pidevat arengut ja veidi mugavustsoonist välja toovat stiimulit, et tunda rahulolu. Suurem osa inimesi käib aeg-ajalt mõnel kursusel või koolitusel ennast arendamas. Pole paare, kellel poleks erimeelsusi, pole inimesi, kes ei vajuks suhetes mugavustsooni, lastes rutiinil võimust võtta. Kui sinu paarisuhe on korras, siis suudad sa vabalt tööd teha, sinu tervis on parem, sinu pere on õnnelikum ja ühtsem. Juba sellepärast, et osata oma lastele armastust õpetada, tuleks ennast suhtealaselt harida. See võib muuta sinu ja su laste heaolu. Mis on sulle oluline?

Mulle oli väga oluline aru saada, mida ma saan teha teistmoodi. Pärast koolitusi mõistsin, kui olulisi asju ma varem ei teadnud. Ja ilmselt on samamoodi kõigi teistega. Inimesed ei tea, kuidas olla paarisuhtes. Tundsin sügavat soovi seda infot võimalikult paljudeni viia ja aidata seeläbi ka teistel rahulolevam olla. Siit algas ka minu teekond PREP-paarisuhtekoolitajaks õppimisel. Nüüdseks olen edukas koolitaja ja mul on suur rõõm jagada teadmisi uute huvilistega. Just oma varasema kogemuse kaudu mõistan eriti selle olulisust. Naudin oma tööd, naudin seda, kui inimesed saavad väga olulistes küsimustes teadlikumaks.

Kui sa õpid koolis ametit, et midagi osata, kui pesed/hooldad oma autot, et see näeks parem välja ja ei tekitaks probleeme, siis miks ei peaks sa valima iseenda heaolu nimel paarisuhtekoolitusel osalemist? Suhte kvaliteet on auasi.

Oma loo pani kirja Kristina Tamm, PREP-paarisuhtekoolituse ja „Minu suhe on minu kätes” koolitaja, paarisuhte- ning psühhoterapeut.

Jaga
Kommentaarid