Struktuurilt on kollageen vastupidav ja tugev. Kehas on vähemalt 16 liiki kollageeni. Mõni nendest liikidest on isegi tugevam kui teras. Keha on võimeline ise kollageeni tootma, kuid vananedes väheneb organismi võime seda teha. Esimesed vananemise tunnused hakkavad ilmnema juba 25–30-aastaselt. Suur roll on selles osas geneetikal, nahatüübil ja väliskeskkonna mõjudel, kuid muidugi ka meil endil. Kui me hoolitseme organismi eest ning väldime kahjustavaid faktoreid, aitame sellega ennetada kollageenikadu.

Nahk ja kollageen

Kui kollageenisisaldus nahas on piisav, siis on nahk elastne, terve ja sile. Samuti hoiab see naha niisutatuna ning kiirendab rakkude uuenemist. Kui aga nahas on kollageeni vähe, hakkavad ilmnema esimesed vananemismärgid. Esimesed tunnused on, et terve ja särav jume hakkab kaduma ning ilmnevad esimesed kortsud. Aja möödudes kortsud süvenevad ning nahk muutub üha kuivemaks ja hapramaks. Ajaga väheneb ka naha taastumisvõime ning selle tulemusena on nahk palju kergemini vigastatav ja tekkinud haavad paranevad kauem.

Kuidas hoida naha kollageenisisaldust?

Kui on märgata esimesi vananemisilminguid ja tunda, et naha seisund on muutumas, siis tuleks kõigepealt analüüsida igapäevast eluviisi. Tihti on meie igapäevased tegevused põhjuseks, miks kollageenisisaldus liiga vara väheneb.

Kollageeni tootmist võib vähendada liigne päevitamine ning solaariumikülastustest saadud ultraviolettkiirgus. Seega tuleks liigset päevitamist vältida ning kasutada iga päev päikesekaitsekreemi. Sama tihti tasuks kasutada ka C-vitamiini seerumit, mis annab nahale lisakaitse ning kaitseb nahka õhusaaste eest. Kollageenikadu intensiivistab ka suitsetamine, sest see vähendab naha niiskustaset ja verevarustust.
Vältida tuleks ka liigset suhkrutarbimist. Suhkur ja rafineeritud süsivesikud kahjustavad kollageeni struktuuri. Selle tulemusena ei ole nahk nii elastne ning soodustub kortsude teke.

Selleks et saavutada organismi maksimaalset kollageenisisaldust, on vaja toituda mitmekülgselt ja vitamiinirikkalt.
Kollageeni sünteesi toetab vitamiini-, mineraalaine- ja antioksüdantiderikaste toitude tarbimine. Eelkõige tuleks süüa värvilisi puu- ja köögivilju, oomega-3-rasvhappeid ning C-vitamiini sisaldusega toitu.
Toitumise kõrval on väga oluline korrapärane füüsiline liikumine ja korralik uni. Vältida tuleks ka stressi.

Kollageen purgist!

Turul on väga palju tooteid, mis sisaldavad mingil määral kollageeni. Väga populaarsed on kollageenisisaldusega ilutooted ja kreemid. Eelkõige on need tooted toimelt pigem niisutava ja siluva efektiga, sest kollageeni molekulid on liiga suured, et imenduda läbi naha. Seetõttu ei saa need mõjutada meie kehas olevat kollageeni. Küll aga ei tähenda see seda, et need tooted ei mõjuks nahale hästi. Väga tähtis on niisutada nahka iga päev, et nahk saaks normaalselt funktsioneerida.

Peale kosmeetiliste vahendite on müügil ka kollageeni sisaldavad suukaudsed toidulisandid. Kõige enam kasutatakse hüdrolüüsitud kollageeni ning uuringud on näidanud, et hüdrolüüsitud kollageeni manustamine stimuleerib ka meie naha loomulikku kollageeni tootmist. Üldiselt peetakse optimaalseks koguseks 10 grammi päevas.

TESTIJAD:

Parem kui pulber

Anni Rahula

Viimasel korral hästi tervisliku sõbranna juures olles nägin, et ta tarvitab toidulisandina kollageeni. Kuna ta on proviisor, siis uurisin kohe selle kohta ning taipasin, et peaksin vist ka proovima. Suur pluss on, et see ei ole pulber, mida ma unustaksin kiire elutempo juures kindlasti kasutada ja kusagile sisse segada. Ka pakend on väga ilus ja maitse meenutab ananassimahla. Väga hea, et kollageeni on võimalik ka sellisel kujul kätte saada.

Üllatavalt maitsev ja kasulik kokteil

Angeelika Kang

Ma ei ole varem mõelnud kollageeni võtmise vajalikkusele. Tean aga, et teatud vanuses on see juba vajalik naha vananemise vastu võitlemisel. Olin üllatunud, kui maitsev see on! Granadill on mu lemmik! Lihtne on hommikul pakend avada, selle sisu veega segada ja nautida tõeliselt värskendavat hommikukokteili, mis teeb nahale head. Usun sellesse tootesse!

Igapäevane värskendav vajadus

Triin Luhats

Kollageenvalgu kasulikkusest ja olulisusest meie kehas olen tänu meditsiiniõpingutele vägagi teadlik. Olen ühtlasi ka vanusegrupis (44), mil keha loomulik kollageenitootmine on kindlasti aeglasem ning vajaks seega tähelepanu. Collibre Active’i puhul meeldis mulle väga pakend – tagasihoidlik ja isegi veidi kliiniline. Pakendil on kenasti kirjas ka kõik tootes sisalduvad abiained, vitamiinid, mineraalid, antioksüdandid, mis on kehas olulised nii kollageeni tootmisel kui ka imendumisel. Toote värv ja maitse olid esimesel proovimisel küll veidi võõrad, aga juba üsna varsti harjusin sellega ning jook hakkas mulle meeldima, isegi väga. Plusspunktid veel eraldi selle eest, et kollageeni saab manustada joogi kujul. Ei mingite pulbrite-tablettide või – mis minu jaoks veel hirmsam – süstidega mässamist. Igahommikusest kollageenijoogist sai peagi juba värskendav vajadus.

Kindlasti tarbin seda ka edasi. Mulle meeldib olla oma kehas terve, särav ja sujuvas liikumises. Kui ma saan säravuse võimalikult pikaajalisele püsimisele kaasa aidata, siis on see igati väärt panus.

Collibre ja Dermanutrix tooted leiab Benu apteekidest, Tradehouse’i ja Prokosmeetika kauplustest ning rosena.ee e-poest. Oktoobris on Rosena.ee e-poes kollageenitoodetele rohkelt soodustusi.

Jaga
Kommentaarid