Pimedas nägemine on tõsine töö

Mida vähem on valgust, seda vähem informatsiooni meie silmadesse jõuab. Kuna inimese nägemine pole arenenud pimedas niivõrd hästi töötama, nõuab see ka ajult suurt pingutust. Täiesti normaalne on see, kui pimedas ruumis raamatut lugedes on hiljem silmad hellad ja enesetunne veidi väsinud.

Mis toimub meie silma sees?

Kolvikesed ja kepikesed on võrkkesta sees olevad valgustundlikud rakud, mis võimaldavad inimestel näha. Nagu eelnevalt mainitud, aitavad kolvikesed näha värvi. Kuna neil on aga suhteliselt väike valgustundlikkus, vajavad nad hästi toimimiseks head valgustatust. Kolvikesed asetsevad tihedamalt just sarvkesta keskel. Seetõttu on hea valgusega inimese nägemine ka kõige selgem ja värve kõige parem eristada.

Kepikesed on aga võrkkestas asuvad suurema valgustundlikkusega rakud, mis toimivad ka nõrga valgustuse korral veidi paremini. Need asuvad suuremas kontsentratsioonis võrkkesta äärmistel aladel ja võimaldavad meil pimedas näha. Kuna silma ees asuv sarvkest pole täielikult perfektne, laseb see äärtest sisse ka moonutatud valgust, mis võrkkesta äärealadele jõuab. Nii võib pimedas meie nägemine lisaks mustvalgeks muutumisele ka veidi hägustuda, just seepärast, et töötavad peamiselt äärealadel asuvad kepikesed ning valgus, mis sinna jõuab, on moonutatud.

Proovi ise järele

Kõige lihtsam võimalus kolvikeste ja kepikeste olemasolus ning tööviisis ise veenduda on öine teavas. Tõsta pilk tähtede poole ja vii kogu tähelepanu ühe tähe peale. Üllatuslikult kaob see täht justkui võluväel taevast. Kui pöörad pilgu veidi eemale, tekib täht tagasi. See on võimalik ainult tänu sellele, et töötavad peamiselt võrkkesta äärealadel olevad kepikesed ning keskosas olevad kolvikesed, mis peaksid tähe nähtavaks tegema, ei suuda pimedas hästi toimida.

Silmanägemine olgu terav, eriti autojuhtidel

Kui lisada silma ehituse eripäradest tulenevatele probleemidele otsa veel hägune silmanägemine, võib pimedas toime tulemine juba väga raskeks minna. Seepärast on ajal, mil päevad väga lühikesed ja ööd pikad, väga oluline, et silmad saaksid korralikult kontrollitud. Eriti oluline on see autojuhtide puhul, kellel lisaks pimedusele vaja võidelda lumise esiklaasi ja pimestavate tuledega. Siiski ei ole vähem oluline oma nägemist korras hoida jalakäijatel, et kõik õnnelikult koju jõuaksid.

Korralikud prillid aitavad ka pimedas

Lisaks erinevatele hämaras nägemiseks mõeldud klaasidele ja pinnakatetele peab esimese asjana üle vaatama, et prilliklaasid oleksid puhtad, kriimudeta ning istuksid õigesti ees. Need on ühed suurimaid vead, mida prillikandjatel ette tuleb. Kui kriimustatud või mustade klaaside puhul on selge, mis nägemist takistab, siis valesti istuvate prillide puhul on see veidi keerulisem. Prillid tehakse alati iga inimese individuaalse silma paiknemise järgi. See tähendab, et seal, kus on pupill, on ka prilliklaasi parima fookuse punkt. Kui prillid istuvad valesti peas, võivad klaasid nägemist moonutada ja pimedas nähtavus tugevalt halveneda.

Leia endale sobiv lahendus

Parim võimalus tagada, et näeksid iga ilmaga ja igal aastaajal, on lihtne silmakontroll ja õigete prillide valik. Tänapäeval on võimalik luua väga erilistele individuaalsetele vajadustele sobivaid prille – olgu selleks näiteks autosõit või töö hämarates ruumides. Mine lihtsalt mõnest Eagle Visioni prillipoest läbi või broneeri silmakontroll siit ja sõbralikud klienditeenindajad aitavad leida just sulle sobiva lahenduse. Pane tähele, et kuni veebruari lõpuni on Eagle Visionis ühevaatelised ja progresseeruvad prilliklaasid -20% soodsamad.

Broneeri silmakontrolli aeg siin.

Jaga
Kommentaarid